EKT: Τα πέντε βασικά ερωτήματα που απασχολούν τις αγορές
H EKT είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινώσει στη συνεδρίαση της Πέμπτης τη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων και ότι ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι επίκεινται επιτοκιακές αυξήσεις.
Οι αγορές σαφώς ζητούν περισσότερη σαφήνεια για το τι μέλλει γενέσθαι και εάν η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα επιταχυνθεί.
«Η συνεδρίαση αυτή μπορεί να είναι η στιγμή “ό,τι χρειαστεί” της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες κατά πόσο η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δυναμικές επιτοκιακές αυξήσεις», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW, Μόριτζ Κρέμερ.
Αυτές είναι πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές:
1. Τι θα κάνει η ΕΚΤ την Πέμπτη;
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της θα τερματιστεί στα μέσα του έτους, ανοίγοντας το δρόμο για επιτοκιακή αύξηση τον Ιούλιο, την πρώτη από το 2011.
Η Λαγκάρντ έχει δηλώσει ότι το επιτόκιο καταθέσεων, σήμερα στο -0,50%, θα πρέπει να επιστρέψει στο μηδέν ή «ελαφρώς πιο πάνω» έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γίνει μία αύξηση των 50 μονάδων βάσης από τα σημερινά επίπεδα.
Οι διαμορφωτές πολιτικής πιθανότατα θα επαναλάβουν και τη δέσμευσή τους ότι θα συνεχίσουν να επανεπενδύουν τα ομόλογα που λήγουν σε ένα έτος, γεγονός που θα στηρίξει τις πιο εξασθενημένες οικονομίες της Ευρωζώνης.
2. Είναι πιθανή μία μεγάλη επιτοκιακή αύξηση τον Ιούλιο;
Οικονομολόγοι και αγορές έχουν προεξοφλήσει μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης τον Ιούλιο, όμως επικρατούν έντονες φήμες ότι η κίνηση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη καταρρίπτει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά.
Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών Ολλανδίας, Αυστρίας, Λετονίας και Σλοβακίας επιμένουν ότι η αύξηση των 50 μονάδων βάσης θα πρέπει να είναι επιλογή.
Οι δηλώσεις Λαγκάρντ πριν από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό παραπέμπτουν σε μία αύξηση των 25 μονάδων βάσης, όμως έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα και για μεγαλύτερες κινήσεις τους επόμενους μήνες. Με τον πληθωρισμό στο 8,1%, η Λαγκάρντ θα δεχθεί έντονες πιέσεις για μεγαλύτερη αύξηση.
3. Γιατί είναι τόσο σημαντικό το ουδέτερο σημείο;
Η Λαγκάρντ έχει σηματοδοτήσει περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις, ακόμη και πάνω από του λεγόμενου ουδέτερο σημείο, συνεπώς υπάρχει ένα ερώτημα για το πού ακριβώς βλέπει το ουδέτερο σημείο η ΕΚΤ. Το ουδέτερο σημείο είναι αυτό που ούτε ενισχύει την ανάπτυξη ούτε και οδηγεί σε συρρίκνωση της οικονομίας.
Εκτιμάται ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στο 1% και 2%, γεγονός που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια και το 2023.
4. Τι σημαίνει η επιβράδυνση της ανάπτυξης της οικονομίας για τις επιτοκιακές αυξήσεις;
Η ΕΚΤ βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση να ομαλοποιήσει τη νομισματική πολιτική της, προτού η ανάπτυξη αρχίσει να επιβραδύνεται και θα πρέπει τελικά να επιλέξει ανάμεσα στο να τιθασσεύσει τον πληθωρισμό και στο να τονώσει την ανάπτυξη, παρότι ο βασικός της στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών.
Οι νέες προβλέψεις που θα δημοσιοποιήσει η ΕΚΤ την Πέμπτη αναμένεται να δείξουν σημαντική επί τα χείρω υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομία και αναβάθμιση των αντίστοιχων προβλέψεων για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα δε με πρόσφατο poll του Reuters, οικονομολόγοι δίδουν πιθανότητα 30% για ύφεση το επόμενο έτος.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, θεωρεί ότι η όποια κίνηση των επιτοκίων μετά το Σεπτέμβριο θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού και τον αντίκτυπο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
5. Ανησυχεί η ΕΚΤ για το αδύναμο ευρώ;
Τα πρόσφατα σχόλια υποδηλώνουν ότι το νόμισμα έχει μπει ξανά στη λίστα των ανησυχιών της ΕΚΤ. Ένα εξασθενημένο ευρώ μπορεί να απειλήσει τις προσπάθειες για τη μείωση του πληθωρισμού κοντά στο στόχο της ΕΚΤ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό.
Δημοσίως, όμως, η ΕΚΤ θα παραμείνει σταθερά στη γραμμή της, βάσει της οποίας παρακολουθεί αλλά δεν στοχεύει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Το ευρώ έχει υποχωρήσει 6% έναντι του δολαρίου φέτος, όμως η πτώση του καθοδηγείται κυρίως από την πιο αυστηρή νομισματική πολιτική της Fed, η οποία έχει ενισχύσει το δολάριο. Σε βάση σταθμισμένης ισοτιμίας, το ευρώ έχει υποχωρήσει λιγότερο, 1,6%.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Ομόλογα: Με το βλέμμα στην ΕΚΤ – Άλμα στο 3,84% για την απόδοση του ελληνικού 10ετους
EKT: Έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για αύξηση των επιτοκίων
Traders: Έρχεται ιστορική αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μβ από την ΕΚΤ το Δεκέμβριο;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News