Business & Finance Σάββατο 4/06/2022, 12:27
ΒUSINESS & FINANCE

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Έχουν ξεπεραστεί οι ελλείψεις σε chip; – Πόσο αισιόδοξες είναι

Αυτοκινητοβιομηχανίες: Έχουν ξεπεραστεί οι ελλείψεις σε chip; – Πόσο αισιόδοξες είναι

Σημάδια ύφεσης παρουσιάζουν για πρώτη φορά μετά από δύο περίπου χρόνια οι δυσλειτουργίες στην αλυσίδα τροφοδοσίας ημιαγωγών που «γονάτισαν» την αυτοκινητοβιομηχανία. 

Mercedes Benz, Daimler Truck Holding και BMW είναι μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που έχουν πλέον επάρκεια σε ανταλλακτικά μέρη υψηλής τεχνολογίας ούτως ώστε να λειτουργούν σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα, μετά από ελλείψεις αρκετών μηνών. 

Τα σημάδια βελτίωσης έρχονται νωρίτερα απ΄ό,τι είχαν προβλέψει οι αυτοκινητοβιομηχανίες και σηματοδοτούν ένα «φωτεινό σημείο» για μία βιομηχανία μέσα σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον και υψηλού πληθωρισμού, την ώρα που είναι σε εξέλιξη η ιστορική μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αισιοδοξούν για τη βελτίωση της κατάστασης, αλλά δεν μπορούν ακόμη να κάνουν λόγο για νίκη. 

«Παρακολουθούμε την κατάσταση εβδομάδα την εβδομάδα, όμως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο έχουμε εξασφαλίσει την επάρκεια των ανταλλακτικών μερών για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την παραγωγή μας», ανέφερε ο Γιεργκ Μπέρζερ, επικεφαλής παραγωγής και διαχείρισης της αλυσίδας προσφοράς της Mercedes. Θέματα που έχουν να κάνουν με την προσφορά προκύπτουν κατά καιρούς, όπως είπε, χωρίς ωστόσο η σημερινή κατάσταση να συγκρίνεται με τις περυσινές συνθήκες. 

Δεν υπάρχει ακόμη ανάκαμψη

Η παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων παραμένει χαμηλότερα από τα προ της πανδημίας επίπεδα

Πηγή: OICA, S&P Global

Εν μέρει η διαθεσιμότητα σε επεξεργαστές έχει να κάνει και με την εξασθενέηση της ζήτησης για καταναλωτικά ηλεκτρονικά που επίσης χρησιμοποιούν ημιαγωγούς. «Δεν είναι τέλεια, όμως πολύ καλύτερα από πέρυσι. Δεν πανηγυρίζουμε σαφώς και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», ανέφερε η Καρίν Ράντστρομ, επικεφαλής του τμήματος Mercedes της Daimler Truck. 

«Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι λίγο πιο σταθερή», ανέφερε εκπρόσωπος της BMW, προσθέτοντας ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παρακολουθεί την προσφορά σε καθημερινή βάση και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο νέων διακοπών τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. 

Δεν είναι ωστόσο αισιόδοξες στον ίδιο βαθμό όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Volvo Trucks ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα σε επεξεργαστές και αναμένει ότι αυτό θα έχει αντίκτυπο στην παραγωγή του δεύτερου τριμήνου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

«Καμπανάκι» για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία – Σημαντικά προβλήματα από τις εξελίξεις στην Ουκρανία

VW: Σταματά τις νυχτερινές βάρδιες σε μονάδες της λόγω ελλείψεων σε τσιπ

Εφοδιαστικές αλυσίδες: Τα προβλήματα θα μας «συντροφεύσουν» και το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News