Business & Finance Πέμπτη 2/06/2022, 22:45
ΒUSINESS & FINANCE

Ψηφιακά νομίσματα: Οι κίνδυνοι για τις κεντρικές τράπεζες

Ψηφιακά νομίσματα: Οι κίνδυνοι για τις κεντρικές τράπεζες

Το ψηφιακό χρήμα αρχίζει να προκαλεί έντονες ανησυχίες μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, καθώς ενέχει τον κίνδυνο να υπονομεύσει την ισχύ της νομισματικής πολιτικής, καθιστώντας ακόμη και στις καλύτερες περιπτώσεις πιο δύσκολο τον έλεγχο των επιτοκίων, σύμφωνα με νέα έρευνα της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Σε συμπόσιο που οργάνωσε αυτή την εβδομάδα η περιφερειακή κεντρική τράπεζα της Νέας Υόρκης, οι κεντρικοί τραπεζίτες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη δυσκολία να αντεπεξέλουν στις αναδυόμενες ψηφιακές τεχολογίες, από τους νέους τρόπους διεκπεραίωσης πληρωμών έως τις νέες κατηγορίες ενεργητικού, όπως cryptos και stablecoins. 

Βεβαίως, η υφιστάμενη τεχνολογία προσφέρει αρκετά οφέλη, όμως μεγαλύτερη ταχύτητα στις συναλλαγές, χαμηλότερο κόστος και εύκολη προσβασιμότητα σε τραπεζικές υπηρεσίες. Από την άλλη όμως, τα συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αποσπάσουν μεγαλύτερο μερίδιο στον κόσμο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και να καταστήσουν λιγότερο σημαντική την «ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών» – περιορίζοντας τον έλεγχό τους επί των επιτοκίων.

Eπιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι η δημιουργία ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας μπορεί να προκαλέσει νέες αστάθειες, συμπεριλαμβανομένης και της δυναμικής που έχει ένα ψηφιακό δολάριο ή ευρώ να αντικαταστήσει τις συμβατικές τραπεζικές καταθέσεις και να ανταγωνιστεί με άλλα βασικά χρηματοοικονομικά εργαλεία. Σε μία κρίση δε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές εκροές και σε έλλειψη ρευστότητας και να αναγκάσει, για παράδειγμα, την Φέντεραλ Ριζέρβ να αυξήσει το δανεισμό της σε εμπορικές τράπεζες ή να αυξήσει τα κρατικά ομόλογα που διακρατεί για να διατηρήσει το σύστημα σταθερό.

Βεβαίως, ο βαθμός αστάθειας είναι πολύ μικρός αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι η κεφαλαιοποίηση των κρυπτονομισμάτων και των stablecoins εκπροσωπεί μία πολύ μικρή αναλογία του χρηματοοικονομικού συστήματος. Ομως, συστήματα πληρωμών, όπως PayPal και Apple Pay, αναπτύσσονται με τεράστια ταχύτητα και στις αρχές του έτους διαχειρίστηκαν συναλλαγές κλίμακας μεγάλων εταιρειών πιστωτικών καρτών.  
 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Ηχηρό «όχι» στα κρυπτονομίσματα: Τι είπε το ισχυρότερο δίδυμο επενδυτών στον κόσμο

Crypto-έρευνα: Πού βρίσκονται οι περισσότεροι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News