Αγορές: Το καλύτερο, το χειρότερο και το πιο γρήγορο του 2020
Θετικές χαρακτηρίζει η Berenberg Bank τις προοπτικές των αγορών για το 2021, καθώς θεωρεί ότι η «λογική» (και όχι παράλογη, αυτή τη φορά) ευφορία στηρίζεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, στο γεγονός ότι έπειτα από την ύφεση του 2020 βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια ενός νέου οικονομικού κύκλου και δεύτερον στην εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μερικά χρόνια.
Η Berenberg είναι πιο αισιόδοξη σε σχέση με την αγορά στις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη (περιμένει το πραγματικό ΑΕΠ στο +5% στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, +3,4% στην Ιαπωνία και +7,3% στο Ηνωμένο Βασίλειο) και κατ΄ επέκταση βλέπει περιθώρια ανόδου για τις επενδύσεις ρίσκου καθώς και περαιτέρω εκροές από τις ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως είναι το δολάριο. Όμως, οι αναλυτές της τράπεζας προειδοποιούν ότι αυτό το ευνοϊκό σημείο του οικονομικού κύκλου δεν θα διαρκέσει για πάντα. Όταν ο πληθωρισμός επιστρέψει, κάτι που θα γίνει αργά ή γρήγορα, τότε οι αγορές δεν θα υπεραποδίδουν πλέον έναντι της οικονομικής δραστηριότητας, τονίζουν οι αναλυτές.
Και κάνουν έναν απολογισμό της χρονιάς που κλείνει:
Το χειρότερο: Τα αυστηρά lockdowns έριξαν την παγκόσμια οικονομία στη βαθύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να έχει τεράστιο κόστος.
Το καλύτερο: Ποτέ άλλοτε η ανθρωπότητα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί τόσο γρήγορα σε μία παγκόσμια ανάγκη. Το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που εγκρίθηκε στον ανεπτυγμένο κόσμο δημιουργήθηκε από μία μικρή γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας, με επικεφαλής δύο επιστήμονες τουρκικής καταγωγής και τη βοήθεια ενός αμερικανικού γίγαντα της φαρμακευτικής, που του έδωσε την αναγκαία κλίμακα. Δοκιμάστηκε εν μέρει στη Βραζιλία, μία μονάδα παραγωγής στο Βέλγιο το έστειλε άμεσα για να χρησιμοποιηθεί πρώτα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς και άλλα εμβόλια εγκρίνονται ή δοκιμάζονται, και με τη βοήθεια του πιο ζεστού καιρού, η Berenberg εκφράζει την ελπίδα ότι τα χειρότερα θα έχουν περάσει για το Β. Ημισφαίριο έως τον Απρίλιο.
Το σωστό: Οι policymakers αξίζουν κάποια εύσημα επίσης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, οι υπουργοί Οικονομικών και οι εποπτικές αρχές έδρασαν γρήγορα και αποτελεσματικά. Παρά τη βουτιά της οικονομικής δραστηριότητας κατά 30%, δεν υπήρξε μια κανονική χρηματοοικονομική κρίση. Το πλήγμα στην απασχόληση ήταν ήπιο σε σχέση με τη σοβαρότητα του σοκ, καθώς η τεράστια δημοσιονομική στήριξη περιόρισε τις επιπτώσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και σε γενικές γραμμές, η επιστήμη και η λογική υπερίσχυσαν έναντι του λαϊκισμού.
Και το πιο γρήγορο: Μετά την κατάρρευσή τους το Μάρτιο, οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν την οικονομική ανάκαμψη. Ενώ η Berenberg είχε χαρακτηρίσει την πτώση του Μαρτίου σαν «παράλογο πανικό», η έκταση της ανάκαμψης ξάφνιασε ακόμα και τους πιο αισιόδοξους, επισημαίνει. Και σήμερα, εκτιμά ότι οι αγορές έχουν κινηθεί πιο ψηλά από τα επίπεδα που δικαιολογούν οι αισιόδοξες προβλέψεις της για την ανάπτυξη.
Κ. Σαμ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News