BUSINESS & FINANCE

Εφιάλτης πληθωρισμού – Ποια μέτρα θα ενεργοποιηθούν

Εφιάλτης πληθωρισμού – Ποια μέτρα θα ενεργοποιηθούν

Μέτρα για τα καύσιμα αλλά και  μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα είναι στη λίστα των μέτρων που όπως θα φαίνεται προτίθεται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση μετά τον Ιούλιο, ως ασπίδα στον «εφιάλτη» του πληθωρισμού.

O πληθωρισμός έδειξε τα δόντια και αυτό τον μήνα. Τα πρώτα στοιχεία της Εurostat έδωσαν μια πρώτη πικρή γεύση πριν η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποιήσει τα στοιχεία της την επόμενη Πέμπτη, στις 9 Ιουνίου. Το κοντέρ του πληθωρισμού, σύμφωνα με τη Εurostat, έδειξε 10,7% για τον μήνα Μάιο, τοποθετώντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των ευρωπαϊκών χωρών με τον υψηλότερο πληθωρισμό.  

Ο δείκτης της Eurostat υπολείπεται του Δείκτη  Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα, κάτι που σημαίνει πως οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ τοποθετούνται κοντά στο 11,5-11,7%.  

Η πηγή του «κακού», όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρωζώνη, είναι οι τιμές στην ενέργεια, οι οποίες πραγματικά βρίσκονται εκτός  ελέγχου. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο πλέγμα μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί κυρίως η ενεργειακή ακρίβεια.  

Νέα μέτρα προ των πυλών 

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού χθες στη συνέντευξη τύπου από τις Βρυξέλλες, όπου είπε ότι «η κυβέρνηση έκανε ήδη μια πρώτη μικρή παρέμβαση με το fuel pass, δεν είμαι όμως έτοιμος αυτή τη στιγμή να σας ανακοινώσω κάτι. Παρακολουθούμε όμως το ζήτημα και θα προχωρήσουμε σε αποφάσεις όταν και εφόσον είμαστε έτοιμοι». Πρακτικά, διαβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μέτρα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομικών, που χθες εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος μέσα στο επόμενο διάστημα. 

Οι παρεμβάσεις που εξετάζονται 

Τα μέτρα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι είναι πολλά και όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει ποιο είναι το κατάλληλο μέτρο ή τα κατάλληλα μέτρα που θα ενεργοποιηθούν. Συζητείται από την λύση μια νέας επιδότησης στους πολίτες, δηλαδή ένα fuel pass Νούμερο 2, έως ειδικά μέτρα για τα νησιά ή ακόμα και μια παρέμβαση όπως ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή επιδότηση της βενζίνης στην πηγή. Επιπλέον, στο τραπέζι είναι και η διεύρυνση του μεταφορικού ισοδύναμου,  στοχευμένη μείωση είτε του ΦΠΑ είτε του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε συγκεκριμένα μικρά νησιά αλλά και μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα όπως το ψωμί, κάτι που ανέφερε χθες και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης: 

Eurostat: Στο 10,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο – Στο 8,1% στην Ευρωζώνη

Βενζίνη: Έρχονται νέες αυξήσεις – Δεν γεμίζουν τα ρεζερβουάρ

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Η ακρίβεια «εξαφανίζει» την αύξηση του κατώτατου μισθού

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News