Τέλος στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ – Τι σημαίνει για τους εργαζόμενους
Τίτλοι τέλους πέφτουν από αύριο για το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο στήριξε τις θέσεις εργασίας μέσα στη πανδημία, από τον Ιούνιο του 2020. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας στο moneyreview.gr, το πρόγραμμα τελειώνει σήμερα και δεν θα δοθεί νέα παράταση.
O μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ είχε επιμηκυνθεί κατά ένα δίμηνο, καθώς οι αναταράξεις λόγω του πολέμου που κλυδωνίζουν και την ελληνική οικονομία είχαν οδηγήσει το υπουργείο Εργασίας στην επέκταση του προγράμματος, ώστε να στηριχθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του Μαΐου – μέχρι δηλαδή να ανοίξει για τα καλά η τουριστική περίοδος, κατά την οποία υπάρχουν πολύ περισσότερες προσλήψεις.
Δικαιούχοι εργαζόμενοι της κρατικής επιδότησης είναι όσοι είχαν μείωση έως 50% επί των αποδοχών τους μετά από αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας τους. Το κράτος επιδοτούσε το 60% της μείωσης των καθαρών αποδοχών τους, ενώ κάλυπτε και το 100% των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών) οι οποίες αντιστοιχούν στις μειωμένες μεικτές αποδοχές τους.
Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας ωστόσο δεν επέφερε μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονταν στον μηχανισμό. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, που εντάσσονταν στο ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ συνέχιζαν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, παρόλο που απασχολούνταν με μειωμένο ωράριο.
Σημειώνεται ότι σχεδόν κάθε μήνα εντάσσονταν περίπου 25.000-38.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτό σημαίνει πως οι τελευταίοι εργαζόμενοι που ήταν ακόμη ενταγμένοι στο μηχανισμό, από αύριο, θα πρέπει να επιστρέψουν στο κανονικό καθεστώς εργασίας που προβλέπεται στη σύμβαση τους.
Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση και κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Έτσι με τη λήξη του μηχανισμού, από αύριο όσοι ήταν ενταγμένοι στο μηχανισμό μπορεί να βρεθούν ακόμη και μπροστά στο ενδεχόμενο απόλυσης.
Διαβάστε επίσης:
Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ»: Ρεκόρ εικοσαετίας στο ισοζύγιο της απασχόλησης τον Απρίλιο
ΔΥΠΑ: Κάτω από 1 εκατ. οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Απρίλιο
Ανεργία: Νέα υποχώρηση στο 12,2% τον Μάρτιο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News