Πέντε κινήσεις για να είστε ασφαλείς σε περίπτωση ύφεσης
Πολύς κόσμος ανησυχεί ότι μια οικονομική ύφεση βρίσκεται προ των πυλών – και δεν έχουν άδικο. Ο πληθωρισμός, οι υψηλές τιμές καταναλωτικών προϊόντων, τα προβλήματα με τις εφοδιαστικές αλυσίδες, η αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές και οι ελλείψεις σε εργατικά χέρια έχουν δημιουργήσει μια «τέλεια» καταιγίδα.
Tα καλά νέα είναι ότι ακόμα δεν έχει έρθει η οικονομική κρίση, οπότε υπάρχει χρόνος να προετοιμαστούμε. Ειδικός στον οικονομικό σχεδιασμό έδωσε τις εξής συμβουλές στο Business Insider.
1. Βρείτε από πού θα κόψετε
Πολλά πράγματα έχουν ακριβύνει τώρα τελευταία – όπως το φυσικό αέριο, το φαγητό, τα αυτοκίνητα τα έπιπλα – οπότε θα πρέπει να επαναξιολογήσετε τον προϋπολογισμό σας και να δείτε σε ποιους τομείς πρέπει να μειώσετε τα έξοδα.
Το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κόψετε είναι οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που δεν χρειάζεστε πραγματικά για την επιβίωσή σας, όπως το φαγητό έξω ή οι υπηρεσίες streaming. Από την άλλη, μην το παρακάνετε και κόψετε ό,τι σας φέρνει ευχαρίστηση.
Η επιλογή είναι υποκειμενική. Κάποιοι μπορούν να ζήσουν χωρίς το γυμναστήριο, άλλοι όχι. Εξετάστε τις προτεραιότητές σας και σκεφτείτε τους μακροπρόθεσμους στόχους σας.
2. Αρχίστε να κάνετε οικονομίες
Με ύφεση ή χωρίς, θα πρέπει πάντα να έχετε το «μαξιλάρι» ασφαλείας σας. Χάρη στις οικονομίες σας μπορείτε να αποφύγετε να πάρετε κάποιο δάνειο για έκτακτα έξοδα όπως επιδιορθώσεις ζημιών, ιατρικά έξοδα ή σε περίπτωση απώλειας της εργασίας σας.
Σύμφωνα με έρευνα του Bankrate, το 25% των Αμερικανών δεν έχει οικονομίες για έκτακτες περιπτώσεις.
Συνίσταται να έχετε κάνει οικονομίες για έξοδα περίπου έξι μηνών (νοίκια, λογαριασμοί, σούπερ μάρκετ). Ακούγεται υψηλός στόχος, αλλά ακόμα και αν αφήνετε λίγα-λίγα λεφτά στην άκρη, μπορείτε σε βάθος χρόνου να δημιουργήσετε ένα ικανοποιητικό απόθεμα.
3. Ξεπληρώστε τα χρέη σας
Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να έχετε στο μυαλό σας κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης είναι το βάρος ενός χρέους, ειδικά αν έχει και υψηλό επιτόκιο.
Ξεχρεώστε τις πιστωτικές σας κάρτες και τακτοποιήστε ό,τι άλλες εκκρεμότητες έχετε. Στη συνέχεια, θα μπορέσετε να κάνε οικονομίες για άλλα πράγματα.
4. Σκεφτείτε την καριέρα σας
Ιστορικά, τις περιόδους κρίσης παρατηρείται και υψηλή ανεργία. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προετοιμάσετε την καριέρα σας σε περίπτωση που πάρει λανθασμένη στροφή.
Ανοίξτε το network σας και κρατήστε καλές επαφές με άλλα άτομα (συναδέλφους, υψηλόβαθμα στελέχη, πελάτες) στον τομέα σας.
Συνήθως, όσο υψηλότερη είναι η εκπαίδευση κάποιου, τόσο χαμηλότερα τα ποσοστά ανεργίας. Οπότε αν θέλετε να πάρετε κάποιο επιπλέον πτυχίο, κατάρτιση ή τίτλων σπουδών, τώρα είναι η καλύτερη εποχή. Οι νέες δεξιότητες που θα αποκτήσετε μπορεί να σας δώσουν το πάνω χέρι σε μια πιο σφιχτή αγορά εργασίας.
Για τους πιο νέους σε ηλικία που τώρα αρχίζουν τις σπουδές ή τις καριέρες τους, θα πρέπει να ξέρουν ότι κανένας τομέας εργασίας ή δουλειά δεν είναι εντελώς προστατευμένοι σε μια ύφεση. Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι τομείς είναι λίγο πιο ασφαλείς,
5. Keep calm and carry on
Κοινώς, διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Μια περίοδος οικονομικής κρίσης μπορεί να είναι αρκετά αγχώδης.
Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν τις σπασμωδικές κινήσεις, καθώς οι αγορές αναπτύσσονται σε βάθος χρόνου και συμπεριφέρονται με τρόπους που δεν περιμένετε.
Δείτε το portfolio σας και φροντίστε να έχετε διαφοροποιημένες, ισορροποημένες επενδύσεις. Εμμείνετε στο σχέδιο σας και επικεντρωθείτε στο μέλλον, όχι στο δύσκολο παρόν.
Για τον απλό κόσμο, δεν βλάπτει να έχετε ένα σχέδιο έτσι ώστε να αισθάνεστε ότι έχετε τον έλεγχο και να αποφύγετε το περαιτέρω στρες. Πότε δεν είναι αργά για να εξετάσετε τα οικονομικά σας.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
H απλή συμβουλή του Γουόρεν Μπάφετ για να προστατευτείτε από τον πληθωρισμό
Έρχεται ύφεση; Τι ακριβώς είναι και πώς μπορείτε να προετοιμαστείτε
Αφήνουν τις κάρτες και πιάνουν τους κουμπαράδες: Οι νέοι στρέφονται στα μετρητά λόγω ακρίβειας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News