Business & Finance Παρασκευή 13/05/2022, 20:50
BUSINESS & FINANCE

Τα πέντε λάθη που οδηγούν σε παραιτήσεις και απολύσεις

Τα πέντε λάθη που οδηγούν σε παραιτήσεις και απολύσεις

Η πανδημία πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα παραιτήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα αφενός να αλλάξουν οι απαιτήσεις των εργαζομένων από το εργασιακό τους περιβάλλον, αφετέρου να δημιουργείται μεγάλη πίεση στους εργοδότες να αναπτύξουν ένα καλό κλίμα, το οποίο θα συντηρήσει νέους και παλιούς υπαλλήλους για τουλάχιστον μερικά χρόνια ακόμη. Υπάρχουν πέντε red flags, τα οποία εμφανίζονται κιόλας από την διαδικασία πρόσληψης και μπορεί να οδηγήσουν σε νέες παραιτήσεις, αλλά και απολύσεις:

1. Κακή προετοιμασία

Συχνά οι επιχειρήσεις δεν αφιερώνουν χρόνο, ώστε να εντοπίσουν πού ακριβώς υπάρχει έλλειψη, ώστε να προσλάβουν το άτομο το οποίο συγκεντρώνει τα απαραίτητα χαρακτηριστικά. «Το να μην έχει κάνει κανείς την σωστή προετοιμασία, μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία και να οδηγήσει σε κακή επιλογή», σημειώνει στο Fast Company ο Luke Morris, σύμβουλος της WittKieffer.

2. Ευελιξία

Πολλές είναι οι εταιρείες που προσφέρουν ευελιξία κατά την πρόσληψη, ωστόσο ελλείψει των σωστών πολιτικών ή των κατάλληλων τεχνολογιών ορισμένες καταλήγουν να μην την προσφέρουν. Αυτό μπορεί να αποτελέσει και λόγο για παραίτηση. Αξίζει να σημειωθεί το παράδειγμα της Airbnb, η οποία πλέον επιτρέπει στους εργαζομένους της να δουλεύουν από 170 χώρες: η λίστα των χωρών συνεχώς συρρικνώνεται, όσο οι υπάλληλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αποκτήσουν εργασιακή βίζα ή άλλου είδους αδειες για να δουλέυουν από ξένη χώρα. Ως αποτέλεσμα το προνόμιο της ευελιξίας μπορεί να χάσει τελικά την αξία του.

3. Ανέλιξη

Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι εργαζόμενοι παραιτούνται έχοντας περάσει μόλις λίγους μήνες σε μία θέση, είναι διότι δεν βλέπουν περιθώριο ανέλιξης. Συνεπώς, συγκαταλέγεται μεταξύ των θεμάτων που θα πρέπει να τεθούν στο τραπέζι ακόμη και από την πρώτη συνέντευξη, αφού πολλοί – και ιδίως οι νεώτεροι – θα πρέπει να γνωρίζουν τις προσδοκίες τους.

4. Κίνητρα των εργαζομένων

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξέρει ο εργοδότης τα κίνητρα των εργαζομένων του. Για παράδειγμα, εάν κάποιος δέχεται να αναλάβει ένα πόστο με μοναδικό στόχο τα χρήματα, εάν του έρθει πρόταση για περισσότερα, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα αποχωρήσει. Επίσης, εάν κάποιος ήθελε να αποφύγει το προηγούμενο εργασιακό του περιβάλλον λόγω κακών συνθηκών, τότε ενδέχεται να αποδέχεται την θέση λόγω απελπισίας και να μην έχει πολλά να προσφέρει.

5. Δυσκολίες

Οι εργοδότες αισθάνονται την ανάγκη να πείσουν τους ενδιαφερόμενους ότι προσφέρουν την ιδανική ευκαιρία για δουλειά. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί εσφαλμένες προσδοκίες και στη συνέχεια απογοήτευση. Από την πλευρά του εργοδότη είναι σημαντικό να αποτυπωθούν οι πραγματικότητες της δουλειάς και οι δυσκολίες που τίθενται.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερις συμβουλές για να ξεχωρίσετε και να σας προσλάβουν αμέσως

Τα 7 στάδια της οικονομικής ελευθερίας: Σε ποιο βρίσκεστε;

Τα τρία «όχι» που πρέπει να πούμε εάν θέλουμε να επιτύχουμε

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News