Ακίνητα: Ποιους συμφέρει το «σπάσιμο» της περιουσίας με τον νέο ΕΝΦΙΑ
Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα αναρτηθούν σήμερα θα δείξουν ότι η επιβάρυνση από τον συμπληρωματικό φόρο θα είναι μηδενική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει πάψει να παίζει ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης η συνολική αξία της περιουσίας.
Το υπουργείο Οικονομικών, για να μην ευνοήσει τη μεγάλη περιουσία προχώρησε σε τρία αντίμετρα: αύξησε τον φόρο ανά τετραγωνικό στις πολύ ακριβές περιοχές, άλλαξε πλήρως την κλίμακα των εκπτώσεων επί του συνολικού φόρου –για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ οι εκπτώσεις έγιναν… πρόσθετες επιβαρύνσεις- ενώ θεσπίστηκε και ένας καινούργιος φόρος ο οποίος επιβαρύνει όσους έχουν ατομική περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.
Για την αύξηση της τιμής ζώνης, ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να κάνει κάτι. Όμως για την αξία της περιουσίας του μπορεί. Αφού λοιπόν παραλάβει από σήμερα το εκκαθαριστικό, θα διαπιστώσει ποιες είναι οι «πηγές» του κακού βάσει της συνολικής του περιουσίας. Αυτό που θα σκεφτεί –τώρα που ο φόρος γονικών έχει μηδενιστεί κάτι που σημαίνει ότι οι μεταβιβάσεις στα παιδιά γίνονται με μόνο κόστος τα συμβολαιογραφικά και τα μεταβιβαστικά έξοδα- είναι το ετήσιο όφελος που μπορεί να προκύψει από το «σπάσιμο» της περιουσίας σε μικρότερα μερίδια.
Έστω για παράδειγμα ότι υπάρχει ένα και μόνο ακίνητο αξίας 594.000 ευρώ με βάση τις νέες αξίες της εφορίας. Αν αυτό το ακίνητο ανήκει σε έναν μόνο ιδιοκτήτη (π.χ στον πατέρα), τότε πέρα από τον κύριο φόρο που αναλογεί (1.200 ευρώ) θα επιβληθεί και φόρος 482 ευρώ επειδή η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου ξεπερνά τα 400.000 ευρώ και προσαύξηση επί του συνολικού ποσού με 5% επειδή η αξία της περιουσίας κυμαίνεται από 500.000 έως 650.000 ευρώ. Έτσι, ο συνολικός λογαριασμός του ακινήτου φτάνει στα 1.766 ευρώ.
Αν αυτός ο γονιός σπάσει την περιουσία του στα δύο και μεταβιβάσει το 50% του ακινήτου στο παιδί του, τότε ο φόρος του ιδίου θα πέσει στα 510 ευρώ και το παιδί του θα πληρώσει άλλα τόσα. Γιατί αυτό;
Πρώτον, θα εξαφανιστεί ο πρόσθετος φόρος που επιβάλλεται στα ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει ότι τα μερίδια αυτού του ακινήτου ανήκουν σε ιδιοκτήτες που έχουν ατομική περιουσία κάτω των 300.000 ευρώ, τότε ο φόρος δεν επιβάλλεται. Άρα, έχει νόημα να κρατηθεί η αξία του κάθε μεριδίου περιουσίας κάτω από τα 300.000 ευρώ.
Δεύτερον, αντί να υπάρξει επιβάρυνση επί του λογαριασμού κατά 5% επειδή η ατομική περιουσία ξεπερνά τα 500.000 ευρώ, θα υπάρξει έκπτωση και για τον γονιό και για το παιδί. Αυτή θα υπολογιστεί με συντελεστή 20% επειδή η αξία της κάθε ατομικής περιουσίας είναι 283.500 ευρώ. Σε απόλυτο ποσό είναι 90 ευρώ για τον πατέρα και 90 ευρώ για τον γιό.
Έτσι, με μια μόνο συμβολαιογραφική πράξη προκύπτει μείωση φόρου κατά περίπου 700 ευρώ. Προφανώς θα γίνουν κάποια έξοδα για την μεταβίβαση του 50% (υπολογίζονται σε περίπου 3000 ευρώ) αλλά αυτά αποσβένονται ύστερα από μερικά χρόνια. Αρκεί φυσικά να μην αλλάξει το φορολογικό σύστημα πάλι.
Διαβάστε επίσης:
ΕΝΦΙΑ: Σήμερα τα εκκαθαριστικά, έως 31 Μαΐου η πρώτη δόση
Έρχεται ο ΕΝΦΙΑ: Οι νέες κλίμακες υπολογισμού και οι αλλαγές
ΕΝΦΙΑ: Τι να κάνω αν βρω λάθος στο εκκαθαριστικό;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News