Το επενδυτικό τρικ του Μπάφετ που μπορούν να μάθουν και τα παιδιά του Δημοτικού
Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει ένα απλό κόλπο για να είναι επικερδείς οι επενδύσεις του στο χρηματιστήριο. Και όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι κάτι που μπορείς να μάθεις στη Δ’ Δημοτικού» – αν και «δεν διδάσκεται στα σχολεία».
Κατά την ετήσια συνάντηση των μετόχων της Berkshire Hathaway το Σάββατο, ο επιχειρηματίας μοιράστηκε τη σοφία του και έδωσε διάφορες χρήσιμες συμβουλές. Μια από αυτές ήταν να μην προσπαθούν οι επενδυτές να βρουν την κατάλληλη στιγμή για να αγοράσουν μια μετοχή στην καλύτερη τιμή.
Αντίθετα, ο 91χρονος CEO συμβούλεψε απλά να επενδύουν εκεί που θέλουν και να παρατηρούν το χρηματιστήριο για να δουν αν πρέπει να αγοράσουν και άλλες μετοχές ή να τις πουλήσουν.
Όπως ανέφερε, ο ίδιος και ο μακροχρόνιος συνεργάτης του, Τσάρλι Μούνγκερ, καθώς και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Berkshire χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια αυτή την επιστροφή, γιατί είναι μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστραφούν τα κέρδη, ενώ μειώνεται η πίεση από το να προσπαθεί κάποιος να μαντέψει τα τερτίπια του χρηματιστηρίου.
Ο Μπάφετ σύστησε αν μια μετοχή πέσει αφού την αγοράσει κάποιος, τότε έχει γίνει πιο φτηνή και πρέπει να αγοράσετε περισσότερες.
«Δεν έχουμε καμία ιδέα τι θα γίνει με το χρηματιστήριο όταν ανοίγει αυτό κάθε Δευτέρα. Δεν ήμασταν ποτέ καλοί με το timing. Ήμασταν όμως καλοί στο να καταλαβαίνουμε πότε παίρναμε πίσω τα χρήματά του», ανέφερε για την πολυετή εμπειρία του με τον Μούνγκερ.
O «Σοφός της Ομάχα» πρόσθεσε ότι χρησιμοποιώντας αυτή τη στρατηγική στο χρηματιστήριο, αντί να προσπαθεί κάποιος να κάνει εικασίες για τις κινήσεις του, είναι σχεδόν σαν να είναι ασφαλισμένος, ειδικά σε περιόδους αστάθειας.
Παραδέχτηκε ότι και ο ίδιος προσπάθησε δύο φορές να προβλέψει τι θα γίνει την αγορά – μια κατά την ύφεση του 2008 και μια τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε ξεκινήσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι αποφάσεις αυτές στοίχισαν δισεκατομμύρια δολάρια στην Berkshire Hathaway. «Ήμασταν αισιόδοξοι το 2008 όταν είχαν πέσει οι μετοχές. Ξοδέψαμε μεγάλο μέρος της περιουσίας μας σε μια πολύ χαζή περίοδο. Ξοδέψαμε γύρω στα 15 με 16 δισ. δολάρια, τα οποία ήταν πολλά περισσότερα για εμάς τότε σε σχέση με σήμερα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γουόρεν Μπάφετ.
Αντίθετα, η προσεκτική στρατηγική φαίνεται να είναι αυτή που οδηγεί στην επιτυχία: η κεφαλαιοποίηση της Berkshire αγγίζει τα 704 δισ. δολάρια, ενώ ο Μπάφετ είναι ο έκτος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, με περιουσία που αγγίζει τα 115,2 δισ. δολάρια.
Παρόλο που διαφωνούν με τον Μπάφετ σε πολλά, μια παρόμοια συμβουλή έδωσε πρόσφατα και ο Ίλον Μασκ μέσω Twitter: «Αγοράστε μετοχές σε διάφορες εταιρείες που φτιάχνουν προϊόντα και υπηρεσίες στις οποίες πιστεύετε. Πουλήστε μόνο εάν θεωρείτε ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους πηγαίνουν χειρότερα. Μην πανικοβάλλεστε όταν η αγορά πανικοβάλλεται».
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Η επενδυτική συμβουλή του Elon Musk που όλοι μπορούν να ακολουθήσουν
Η απλή συμβουλή του Γουόρεν Μπάφετ για να προστατευτείτε από τον πληθωρισμό
Γουόρεν Μπάφετ: Γιατί λέει ότι τα χρηματιστήρια έχουν γίνει «καζίνο»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News