Τρόφιμα: Οι πιέσεις στα κέρδη και τα σχέδια άμυνας των εισηγμένων
Συμπίεση των κερδών λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών ήδη από το β΄ εξάμηνο του 2021 και αυξημένη αβεβαιότητα για το 2022, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων είναι τα δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2021 των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων, αλλά και την προοπτική τους για την τρέχουσα χρονιά.
Τα πρώτα μέτρα «άμυνας» στην κατάσταση αυτή είναι ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα, τις οποίες ήδη βεβαίως βλέπει ο καταναλωτής, αύξηση των αποθεμάτων πρώτων υλών σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, αλλά και η μη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2021 σε κάποιες περιπτώσεις.
«Οι ραγδαία αυξημένες τιμές ενέργειας Α’ και Β’ υλών παγκοσμίως αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά το κόστος παραγωγής και κατά συνέπεια την κερδοφορία του ομίλου. Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σημαντικές πιέσεις στην αγορά πουλερικών διεθνώς με άμεση επίπτωση στο κόστος προμήθειας τους από τον όμιλο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της η αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ, η οποία προαναγγέλλει στη συνέχεια ανατιμήσεις στα προϊόντα της: «Η διοίκηση του ομίλου εξετάζει διάφορα πλάνα συγκράτησης του αυξημένου κόστους παραγωγής καθώς και την κατά το δυνατόν εναρμόνιση της τιμολογιακής πολιτικής της με βάση τα νέα κοστολογικά δεδομένα». Σε μια προσπάθεια, πάντως, να μην προχωρήσει σε μεγάλες ανατιμήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα έπληττε και την πορεία ανάκαμψης στην οποία βρίσκεται η εταιρεία, αυξάνοντας τα μερίδια αγοράς της (μετά και τις γνωστές περιπέτειες της Creta Farms), η διοίκηση της ΝΙΚΑΣ προχώρησε ήδη από το δεύτερο μισό του 2021 σε σημαντική αποθεματοποίηση πρώτων υλών ενώ προσπαθεί να κλείνει το κατά το δυνατό μακροπρόθεσμες συμφωνίες προκειμένου να διασφαλίσει ευνοϊκότερες τιμές και επάρκεια σε συσκευαστικά και λοιπά υλικά παραγωγής.
Σε συμφωνίες με βασικούς προμηθευτές για την εξασφάλιση προμήθειας Α’ και Β’ υλών ώστε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παραγωγική της λειτουργία προχώρησε και η διοίκηση της αρτοβιομηχανίας «Καραμολέγκος». Η εταιρεία η οποία μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 δεν είχε προβεί σε ανατιμήσεις, το έπραξε από τον Δεκέμβριο του 2021, μετακυλίοντας, όπως αναφέρει, ένα αρκετά μικρό μέρος του επαυξημένου κόστους στην κατανάλωση.
Σε «αξιόλογες ανατιμήσεις» των προϊόντων της, όπως αναφέρει, προχώρησε ήδη από τον Μάρτιο του 2022 η Εβροφάρμα προκειμένου να αντιμετωπίσει το αυξημένο κόστος παραγωγής, χωρίς, ωστόσο, να αποφύγει τις ζημιές το β΄ εξάμηνο του 2021. «Η εταιρεία κατέβαλε προσπάθειες μείωσης του λειτουργικού κόστους και ταυτόχρονα μετακύλισης του υπερβάλλοντος κόστους παραγωγής στην τιμή του τελικού προϊόντος, ωστόσο αυτό δεν απέτρεψε το ζημιογόνο αποτέλεσμα του β’ εξαμήνου του 2021», αναφέρει χαρακτηριστικά στην οικονομική της έκθεση η εβρίτικη γαλακτοβιομηχανία.
Η μείωση των κερδών λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής ήδη από το 2021 είναι το στοιχείο που δίνει το στίγμα στα οικονομικών αποτελέσματα των «Μύλων Λούλη», των «Μύλων Κεπενού» αλλά και της γαλακτοβιομηχανίας «Κρι Κρι». Η «Μύλοι Λούλη» αν και αύξησε τις πωλήσεις της κατά 21,17% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, σε 134,91 εκατ. ευρώ από 111,06 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά της κέρδη υποχώρησαν κατά 15,14%. Μάλιστα, ακόμη και η αύξηση πωλήσεων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη διάθεση των προϊόντων της υψηλότερες τιμές πώλησης, λόγω των ανατιμήσεων στο σιτάρι κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, και δη της κατηγορίας «Επαγγελματικά προϊόντα αλευρόμυλου», που αποτελεί και την κατηγορία με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις πωλήσεις. Η αλευροβιομηχανία, μάλιστα, αποφάσισε να προτείνει τη μη διανομή μερίσματος στους μετόχους για τη χρήση του 2021, λαμβάνοντας υπόψη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην οικονομική της έκθεση, τα αποτελέσματα της χρήσης 2021, την χρηματοοικονομική κατάσταση της εταιρείας, τις προοπτικές, καθώς και τα δεδομένα του ευρύτερου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.
Η έτερη εισηγμένη αλευροβιομηχανία, η «Μύλοι Κεπενού» επίσης είχε αυξημένες πωλήσεις αλλά μειωμένα κέρδη το 2021. Έτσι, ενώ οι καθαρές πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 31,08% το 2021 σε σύγκριση με το 2020, τα λειτουργικά της κέρδη υποχώρησαν κατά 18% περίπου. Η εταιρεία, η οποία προμηθευόταν το 33% των πρώτων υλών της (σιτηρά) από τη Ρωσία και την Ουκρανία, διασφάλισε εναλλακτικές πηγές προμήθειας σιτηρών από άλλες χώρες.
Αύξηση πωλήσεων, αλλά μείωση κερδών λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής σημείωσε και η «Κρι Κρι» το 2021 με τη σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία να προβλέπει για το 2022 περαιτέρω υποχώρηση στα περιθώρια λειτουργικού κέρδους λόγω των εκτεταμένων ανατιμήσεων σε ενέργεια και πρώτες ύλες και δη στο γάλα, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Το 2021 οι δαπάνες ενέργειας αποτέλεσαν περίπου το 2,8% του συνόλου των δαπανών και οι δαπάνες μεταφοράς και διανομής το 5,3% του συνόλου των δαπανών της Κρι Κρι.
Η ΚΡΕ.ΚΑ., τέλος, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία κρεάτων εκτιμά ότι ακόμη και η αύξηση της τουριστικής κίνησης και η άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού εντός του καλοκαιριού, καθώς και τα αντισταθμιστικά μέτρα της κυβέρνησης είναι αμφίβολο αν θα αντισταθμίσουν τελικά τις συνέπειες σε επίπεδο έτους από την αύξηση του κόστους ενέργειας και τις ανατιμήσεις σε βασικές πρώτες ύλες που εντάθηκαν μετά και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Διαβάστε επίσης:
Νίκας: Αύξηση 13,3% στα συνολικά κέρδη το 2021
Μύλοι Λούλη: δεν θα διανείμει μέρισμα – Αύξηση τζίρου λόγω…ανατιμήσεων
ΚΡΙ-ΚΡΙ: Αύξηση τζίρου το 2021 – Πρόταση για μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News