Πώς η σύλληψη ενός άνδρα «έσβησε» 26 δισ. δολάρια από την αξία της Alibaba
Η είδηση αναμεταδόθηκε λακωνικά χτες από την κινεζική κρατική τηλεόραση. Ένας άνδρας με το επίθετο Μα συνελήφη στις 25 Απριλίου για «λόγους εθνικής ασφάλειας» με την υποψία ότι «βρισκόταν σε επικοινωνία με εξωτερικούς αντικινεζικούς παράγοντες για να υποκινήσει απόσχιση και ανατροπή της κρατικής εξουσίας».
Η σύλληψη έγινε στην πόλη Χανγκτζού, όπου έχει έδρα η Alibaba. Την είδηση αναμετάδωσαν και άλλα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, έφτασε στα social media και στη συνέχεια προκάλεσε πανικό στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.
Όλοι νόμιζαν ότι ο άνδρας που συνελήφθη ήταν ο Τζακ Μα, ο ιδρυτής της εταιρείας, η «εξαφάνιση» του οποίου είχε προκαλέσει αρκετά ερωτήματα πριν κάποια χρόνια.
Το αντίτιμο για την «ελευθερία» του Κινέζου μεγιστάνα; 26 δισ. δολάρια. Τόσα χρήματα θεωρείται ότι «σβήστηκαν» από την κεφαλαιοποίηση της Alibaba, καθώς οι traders άρχισαν να πωλούν σαν τρελοί, έπειτα από την αναμετάδοση της σύλληψης του Μα.
Μόνο που υπήρχε ένα πρόβλημα: δεν ήταν ο Τζακ Μα ο άνδρας που συνελήφθη. Τα κινεζικά ΜΜΕ αντιλήφθηκαν το λάθος και άρχισαν να το διορθώνουν. Το όνομα του άνδρα που συνελήφθη έχει τρεις χαρακτήρες στα κινεζικά, ενώ του αφεντικού της Alibaba (του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Μα Γιουν) έχει δύο.
Επίσης, ο συλληφθείς έχει γεννηθεί το 1985 στην Ουενζού και είναι απλά διευθυντής σε ένα τμήμα μιας εταιρείας πληροφορικής. Ο διάσημος Κινέζος επιχειρηματίας είναι πιο μεγάλος, καθώς έχει γεννηθεί το 1964 στην Χανγκτζού.
Με το λάθος να έχει διορθωθεί σχετικά γρήγορα, στο τέλος της χθεσινής ημέρας η Alibaba είχε καταφέρει να ανακτήσει κατά κύριο λόγο τις απώλειές της.
Ο πόλεμος του Πεκίνου με τις τεχνολογικές εταιρείες και ο Τζακ Μα
Το τραγελαφικό αυτό περιστατικό αναδεικνύει τις συνθήκες που επικρατούν στην κινεζική αγορά, με το κράτος να έχει εξαπολύσει «πόλεμο» με αυστηρότατους ρυθμιστικούς κανόνες στον τεχνολογικό τομέα της χώρας. Αν και υπάρχουν αναφορές ότι το Πεκίνο σκοπεύει να κάνει πίσω στη διαμάχη της με τις τεχνολογικές εταιρείες, οι επενδυτές παραμένουν ακόμα φοβισμένοι.
«Δεν έχει σημασία πια αν ήταν αυτός [ο Τζακ Μα]. Το σημαντικό είναι ότι πολλοί νομίζουν και περιμένουν ότι ήταν αυτός που συνελήφθη. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον» ανέφερε ένα δημοφιλές σχόλιο στο κοινωνικό δίκτυο Weibo, φανερώνοντας την πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι πιο επιφανείς δισεκατομμυριούχοι της Κίνας.
Στην περίπτωση του Τζακ Μα, αν και κάποτε έχαιρε της εύνοιας της κοινής γνώμης και είχε κερδίσει το ψευδώνυμο «Daddy Ma», πλέον οι περισσότεροι νέοι πολίτες τον βλέπουν με εχθρικό μάτι
Οι νέοι εργαζόμενοι της Κίνας έχουν κουραστεί με τα τρομακτικά ωράρια, την υψηλή πίεση και τους σταθερούς μισθούς. Από την άλλη, ο Μα είχε μιλήσει με καλά λόγια για την κουλτούρα του 996 της Κίνας – δηλαδή από 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, έξι μέρες την εβδομάδα.
Γενικότερα, οι επικεφαλής των τεχνολογικών κολοσσών της Κίνας θεωρούνται πλέον «σατανικοί καπιταλιστές». Γι’ αυτό και η είδηση της σύλληψης του Μα αντιμετωπίστηκε με χαρά από πολλούς πολίτες, με πολλούς να σπεύδουν στο προφίλ του αφεντικού της Alibaba για να γράψουν σαρκαστικά σχόλια.
Ο ίδιος ο Τζακ Μα δεν τοποθετήθηκε για την είδηση της υποτιθέμενης σύλληψής του. Έχει εξάλλου να εμφανιστεί στη δημόσια σφαίρα από την περίφημη «εξαφάνισή» του το 2020.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN
Διαβάστε επίσης:
Ο trader της Citigroup που γκρέμισε χθες τα χρηματιστήρια
Alibaba: Απέλυσε υπάλληλο που είχε καταγγείλει τον προϊστάμενό της για βιασμό
Ξανά στο στόχαστρο του Πεκίνου η Alibaba: Ζητά τη διάσπαση της Alipay
Η κουλτούρα 996 «έθρεψε» τους κολοσσούς της Κίνας. Ήρθε η ώρα να σταματήσει;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News