Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 17:42
BUSINESS & FINANCE

Θα ξεπεράσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τις ΗΠΑ;

Θα ξεπεράσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τις ΗΠΑ;

Για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια, οι traders αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει» με ταχύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσεις τις τιμές ενέργειας.

Οι αγορές αναμένουν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη να κυμανθεί στο 3,02% κατά μέσο όρο την επόμενη δεκαετία, σε σχέση με 3% στις ΗΠΑ, σύμφωνα με συμβόλαια που είναι συνδεδεμένα με καταναλωτικές τιμές. Την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αυτή η αντιστροφή των ρόλων ήταν το 2009 κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Θα ξεπεράσει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τις ΗΠΑ;-1

Σύμφωνα με αναλυτή της UBS, η κορύφωση του πληθωρισμού είναι ακόμα μπροστά για την Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ αναμένεται να υπάρξει μια χαλάρωση στις τιμές μέσα στους επόμενους μήνες καθώς η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια.

Όλα αυτά, βέβαια, βάζουν σε δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και στις απειλές για την οικονομική ανάπτυξη. Ήδη κάποιοι προειδοποιούν για πιθανή ύφεση και «λίστες» στην ενέργεια, ενώ το μπλοκ προσανατολίζεται σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα σημάδι επιβράδυνσης στο ξέφρενο ράλι των τιμών. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Oμόλογα: Πανικός ελέω Fed – Σε υψηλό διετίας το ελληνικό 10ετές, στο 1% το γερμανικό από το 2015 

Πρόγραμμα Σταθερότητας: Ανάπτυξη 3,1% φέτος και 4,8% το 2023 – Στο 5,6% ο πληθωρισμός

Εurostat: Στο 9,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο – Στο 7,5% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News