Reuters: Ο Έλον Μασκ μπορεί και να μην αγοράσει το Twitter
Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Έλον Μασκ δεσμεύθηκε να συστήσει μία εταιρεία η οποία θα αγόραζε την εμβληματική σειρά ζαχαροπλαστείων στις ΗΠΑ See’s Candies του γνωστού μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ. Εν συνεχεία όμως άλλαξε γνώμη. Δεν θα ξάφνιαζε λοιπόν, εάν και τώρα συνέβαινε το ίδιο και με τη συμφωνία του ύψους 44 δισ.δολαρίων να αγοράσει το Twitter.
Σίγουρα, το αφεντικό της Tesla δεν αστιεύεται καθόλου όσον αφορά στην εξαγορά του Twitter. Άλλωστε και η χρηματοδότηση από την Morgan Stanley έχει δρομολογηθεί. Η συμφωνία περιλαμβάνει μία προμήθεια της τάξης του 1 δισ.δολαρίων που θα κληθεί να πληρώσει ο ίδιος – ή το Twitter – εάν κάποια από τις δύο πλευρές αθετήσει τη συμφωνία.
Ακόμη και η ειδική ρήτρα που έχουν βάλει οι δικηγόροι του Twitter, που θεωρητικά θα υποχρέωνε τον Μασκ να αγοράσει την εταιρεία στην περίπτωση που απειλήσει να κάνει πίσω, πρακτικά θα μπορούσε να διευθετηθεί.
Υπάρχουν κάποιοι βάσιμοι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Έλον Μασκ σε οπισθοχώρηση. Η μετοχή της Tesla απώλεσε το ένα-πέμπτο της αξίας της από τη στιγμή που ο Μασκ αποκαλυψε την αγορά μεριδίου στο Twitter, εν μέρει επειδή ο Μακ μπορεί να πωλήσει μετοχές της για να χρηματοδοτήσει τη νέα εξαγορά του.
Η Κίνα αποτελεί ακόμη ένα «αγκάθι». Η Τesla κατασκευάζει περίπου το ήμισυ των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της στην κινεζική αγορά, ενώ αντλεί το ένα-τέταρτο των εσόδων της από αυτή την αγορά. Το Twitter όμως δεν είναι «φίλος» του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, επειδή δεν υποστήριξε το Πεκίνο στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το περιεχόμενο που είχε να κάνει με τις διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ. Το Πεκίνο θα μπορούσε να θέσει σε «ομηρία» την Tesla, εάν ένα, υπό τον έλεγχο του Μασκ, Twitter δεν ανταποκρινόταν στις επιταγές του. Κάτι τέτοιο όμως θα ερχόταν σε σύγκρουση με αυτά που πρεσβεύει ο δισεκατομμυριούχος περί ελευθερίας του λόγου.
Στην πραγματικότητα, αυτή η απολυτότητα του Μασκ δεν θα επιβιώσει. Ο Επίτροπος της Ε.Ε., Τιερί Μπρετόν, δήλωσε πρόσφατα τους FT ότι η εταιρεία θα πρέπει να ελέγχει και να εποπτεύει το παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο διαφορετικά κινδυνεύει με αποκλεισμό. Στις ΗΠΑ, όπου οι ρυθμιστικές αρχές είναι λιγότερο αυστηρές, άλλες τεχνολογικές εταιρείες θα μπορούσαν να εν δυνάμει να δημιουργήσουν την ίδια απειλή. Για παράδειγμα, η Apple θα κληθεί να αποφασίσει ποιές εφαρμογές θα εμφανίζονται στο app store της.
Ίσως θα ήταν πιο εύκολο για τον Μασκ να αποχωρήσει προτού κάποια από όλα τα παραπάνω γίνει πραγματικό πρόβλημα. Ηδη, η αγορά το έχει προεξοφλήσει κατά κάποιο τρόπο: Η μετοχή του Twitter διαπραγματεύεται σε επίπεδα 11% χαμηλότερα από την τιμή προσφοράς. Επίσης, ορισμένα από τα tweets του Μασκ κατακρίνουν κάποιες κινήσεις της εταιρείας, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως να αρχίζει να χάνει το ενδιαφέρον του. Το πιο πιθανόν είναι ότι η προσοχή του Μασκ θα αρχίσει να επικεντρώνεται κάπου αλλού. Και δεν θα είναι η πρώτη φορά.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Tesla: Η εξαγορά του Twitter από τον E. Musk διέγραψε από την αξία της 126 δισ. δολάρια
Ο μεγάλος νικητής από την εξαγορά του Twitter δεν είναι ο Μασκ
Κομισιόν για Twitter: Ο Μασκ γνωρίζει καλά τους κανόνες μας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News