Τα τρία «όχι» που πρέπει να πούμε εάν θέλουμε να επιτύχουμε
Στην αρχή της καριέρας μας μαθαίνουμε να λέμε «ναι» σε κάθε ευκαιρία που προκύπτει. Όταν όμως αποκτά κανείς εμπειρία, έρχεται αντιμέτωπος με το ακριβώς αντίθετο πρόβλημα, έναν ωκεανό ευκαιριών και το μόνιμο δίλημμα: σε τι από όλα να πει «όχι».
Το να μπορεί όμως κανείς να πει «όχι» αποτελεί από μόνο του δεξιότητα και μπορεί να ανοίξει νέες πόρτες. Κάθε φορά που λέει κανείς «όχι», είναι το πρώτο βήμα ώστε να πει «ναι» σε κάτι άλλο, σύμφωνα με τον Hebert Lui, συγγραφέα του βιβλίου Creative Doing με θέμα το «ξεκλείδωμα» της εφευρετικότητας προς όφελος της καριέρας και της ίδιας μας της προσωπικότητας. Για να μάθετε να λέτε «όχι» στις σωστές περιπτώσεις, θα πρέπει να έχετε υπόψιν τα εξής τρία πράγματα:
Όχι σε υφιστάμενες δεσμεύσεις
Παρότι γενικά εφαρμόζεται ο κανόνας ότι ποτέ δεν πρέπει να παραιτούμαστε εάν θέλουμε να επιτύχουμε, υπάρχουν πάντοτε οι περιπτώσεις όπου οφείλει κανείς να πει το «όχι», ώστε να ανοίξει το περιθώριο για νέες ευκαιρίες. « Για να γίνεις ο καλύτερος στον κόσμο πρέπει να αφήσεις τα πράγματα στα οποία δεν μπορείς να είσαι ο καλύτερος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βιβλίο «The Dip» με θέμα την παραίτηση. Εάν το κάνετε αυτό, θα μπορέσετε να αφιερώσετε περισσότερη προσοχή, διάθεση, αλλά και όλη σας την ενέργεια προς τα πράγματα που έχουν μεγαλύτερη αξία για εσάς.
Όχι σε διαφορετικούς ορισμούς της επιτυχίας
Αντί να μοιράζετε την προσοχή σας σε μία ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, εστιάστε σε ένα πράγμα, στο οποίο θέλετε να αριστεύσετε. Μπορείτε δηλαδή να επιλέξετε να εξυπηρετείτε έναν και μόνο συγκεκριμένο σκοπό, λέγοντας όχι σε όλους τους υπόλοιπους. Όταν συμβαίνει αυτό, το μυαλό σας θα συγκεντρωθεί, θα φροντίσετε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό και κατά πάσα πιθανότητα όλο και περισσότερες ευκαιρίες θα αρχίσουν να έρχονται προς το μέρος σας.
Όχι στις εύκολες ευκαιρίες
Στις μέρες μας είναι πολύ εύκολο να βρει κανείς εύκολες και γρήγορες ευκαιρίες. Μέσω αυτών όμως είναι πιο δύσκολο να ξεχωρίσετε, ενώ μπορεί και να ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο. Για παράδειγμα δεν αρκεί ούτε και χρειάζεται να αντιγράψετε κάποιον για να επιτύχετε. Οφείλετε μόνον να εστιάσετε όπου θέλετε να κατευθυνθείτε, όσο δύσκολο και να είναι, με αποκλειστικό σκοπό να γίνετε καλύτεροι.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Fast Company
Διαβάστε επίσης:
Δρόμος προς την επιτυχία: Οι 7 δεξιότητες που κάνουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν
Το τέλος της «τυραννίας»: Οι εργαζόμενοι ζητούν τον χρόνο και τον χώρο τους
Ναρκισσισμός και χρήματα: Οι πέντε πιο τοξικές συνήθειες
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News