ΕΝΦΙΑ: Τι να κάνω αν βρω λάθος στο εκκαθαριστικό;
Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την έκδοση των περισσότερων από 7 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ. Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, η ΑΑΔΕ θα έχει αναρτήσει τα νέα ειδοποιητήρια και τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών θα μπορούν να κάνουν τη σύγκριση σε σχέση με πέρυσι και να αντιληφθούν αν ανήκουν στους 8 στους 10 ιδιοκτήτες στους οποίους η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί λιγότερα βάρη.
Καθώς το φετινό εκκαθαριστικό κατακλύζεται από ριζικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου, το πιο σημαντικό που θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες είναι να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων βάσει των οποίων γίνονται οι νέοι υπολογισμοί.
Η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, έχει δημιουργήσει την αντίληψη ότι η συνολική αξία της περιουσίας δεν παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο. Πρόκειται περί πλάνης. Η συνολική αξία της περιουσίας μπορεί να παίζει τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με πριν και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αντιληφθούν τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται.
Ανάλογα με το αν η αξία της περιουσίας είναι 50.000 ή 100.000 ευρώ μεγαλύτερη ή μικρότερη, μπορεί να μεταβάλλεται ο τελικός συντελεστής υπολογισμού του φόρου ο οποίος εφαρμόζεται επί του αθροίσματος του φόρου που προκύπτει από τα επιμέρους ποσά που αντιστοιχούν σε κάθε περιουσιακό στοιχείο. Εκεί που ένας ιδιοκτήτης μπορεί να έχει έκπτωση 5-10% επί του αθροίσματος των επιμέρους ποσών ΕΝΦΙΑ, ένας άλλος μπορεί να έχει επιβάρυνση 10% επί του αθροίσματος των ποσών. Αυτή είναι μια από τις βασικές αλλαγές του φετινού φόρου.
Υπό αυτά τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι εξαιτίας της αύξησης των αντικειμενικών αξιών οι ιδιοκτήτες θα δουν την αποτίμηση της περιουσίας τους να «σκαρφαλώνει» στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, το ζητούμενο είναι όταν θα εκτυπωθεί το νέο εκκαθαριστικό, να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος στα στοιχεία που επηρεάζουν την τελική αξία. Ένα λάθος στην επιφάνεια ενός ακινήτου, μια λανθασμένη αναγραφή του ποσοστού της πλήρους κυριότητας ή της επικαρπίας μπορεί να αλλάξει την τελική αποτίμηση της περιουσίας κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ, αυτό να αλλάξει τον τελικό συντελεστή και να ανεβάσει το τελικό αποτέλεσμα του φόρου κατά 10αδες ή κατά 100άδες ευρώ.
Ο έλεγχος του εκκαθαριστικού είναι απαραίτητος και το επόμενο βήμα, αν εντοπιστεί λάθος, θα είναι η διόρθωσή του. Η τροποποιητική δήλωση μπορεί να υποβληθεί χωρίς πρόστιμο έως τον Ιούλιο αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό. Αν από την διόρθωση προκύψει φορολογική ελάφρυνση μεγαλύτερη των 300 ευρώ, τότε ο ιδιοκτήτης θα αναλάβει ένα πρόσθετο βάρος: Να προσκομίσει στη Δ.Ο.Υ τα αποδεικτικά στοιχεία που πιστοποιούν την ακρίβεια της διόρθωσής του.
Διαβάστε επίσης:
Οι πέντε μεγάλες αλλαγές στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
ΕΝΦΙΑ: Πόσο φόρο θα πληρώσουν οι έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία;
Φόροι: Πώς θα πληρώσουμε δόσεις μειωμένες έως και 25% φέτος
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News