Business & Finance Παρασκευή 22/04/2022, 12:00 ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΝΤΗ
BUSINESS & FINANCE

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Πώς θα διπλασιάσει τις πωλήσεις της σε πέντε χρόνια

Ελληνική φαρμακοβιομηχανία: Πώς θα διπλασιάσει τις πωλήσεις της σε πέντε χρόνια

Επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ θα χρειαστεί να υλοποιήσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική της δυναμική και να διπλασιάσει τις πωλήσεις της την επόμενη πενταετία.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η διεύθυνση οικονομικής ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τη δυνατότητα να διπλασιάσει τις πωλήσεις της σε ορίζοντα 5ετίας, από 3,4 δισ. ευρώ το 2021 σε 7,2 δισ. ευρώ το 2026, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αύξηση των εξαγωγών (από 45% του συνόλου των πωλήσεων σε 60%), καθώς και με την περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά (από 34% του συνολικού όγκου κατανάλωσης στο 62%).

Οπως καταδεικνύει η μελέτη, αυτά όλα απαιτούν επενδύσεις περίπου 2 δισ. ευρώ, με τις μισές από αυτές να έχουν ήδη καλυφθεί από επενδύσεις που έχουν προγραμματίσει οι ελληνικές εταιρείες. Υπενθυμίζεται πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όπως έχει ανακοινωθεί και διά στόματος του προέδρου της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρου Τρύφωνος, έχει δρομολογήσει για την επόμενη τριετία επενδύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ, οι οποίες είναι σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με αυτές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη τριετία.

Οπως αναφέρει και η μελέτη, τα επενδυτικά πλάνα της φαρμακοβιομηχανίας περιλαμβάνουν 17 νέα τμήματα έρευνας και ανάπτυξης έως το 2024, αλλά και επενδύσεις σε επίπεδο παραγωγής. Αυτές περιλαμβάνουν 12 νέα εργοστάσια, 29 νέες παραγωγικές μονάδες και 52 νέες γραμμές παραγωγής που θα εστιάζουν στην παραγωγή πρώτων υλών κ.ά. Παράλληλα, αξιοποιώντας και το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό του κλάδου, η Ελλάδα θα μπορούσε να αυξήσει τις δαπάνες της σε έρευνα και ανάπτυξη και να μετατραπεί σε κόμβο παραγωγής και καινοτομίας φαρμάκων.

Η ευκαιρία

Η μελέτη της ΕΤΕ εστιάζει στις ευκαιρίες που προκύπτουν για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία μέσα από τη νέα κοινή ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική προκειμένου να μειώσει η Ε.Ε την εξάρτησή της από τρίτες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, αλλά και να αντιμετωπίσει αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, πρόβλημα που έγινε ιδιαίτερα εμφανές κατά την πανδημική κρίση. Παράλληλα, οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και το μέτρο του αναπτυξιακού clawback, μέσω του οποίου οι εταιρείες συμψηφίζουν ένα ποσό του clawback με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης ή παραγωγικές επενδύσεις, θα δώσουν ώθηση στις ελληνικές εταιρείες να προωθήσουν στην αγορά εγχώρια γενόσημα φάρμακα υψηλής αξίας. Οπως αναφέρει η μελέτη, οι αναγκαστικές επιστροφές του κλάδου (clawback, rebate) είναι οι μεγαλύτερες στην Ε.Ε και αντιπροσώπευαν το 40% του συνόλου της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο 2019-2021 έναντι περίπου 10% που είναι οι αντίστοιχες επιβαρύνσεις στην υπόλοιπη Ε.Ε. Παράλληλα, προειδοποιεί πως το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και μεταφορών ασκεί πιέσεις στον κλάδο και ιδίως σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, αφού τα φάρμακα υπόκεινται σε ένα ρυθμιζόμενο σύστημα τιμολόγησης, πρόκειται δηλαδή για διατιμημένο προϊόν.

Από άλμα σε άλμα

Ως προς τη δυναμική του κλάδου, η μελέτη επισημαίνει πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 80% την τελευταία πενταετία, με αυτές να αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ το 2021 από 1,7 δισ. ευρώ το 2017. Η άνοδος τροφοδοτήθηκε κυρίως από τις εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 180%, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 35%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η εξωστρέφεια του κλάδου κατά 45% το 2021 και να αυξηθεί στο 0,7% από 0,3% το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στο σύνολο των ευρωπαϊκών.

Διαβάστε επίσης: 

Γεωργιάδης: Ή θα οικοδομήσουμε ανταγωνιστική φαρμακοβιομηχανία ή θα βασιζόμαστε σε εφοδιαστικές αλυσίδες άλλων

Pfizer – Θεσσαλονίκη: Περισσότερες από 360 θέσεις εργασίας σε λιγότερο από δύο χρόνια

Πράσινο φως για 4 επενδύσεις ύψους 436 εκατ. ευρώ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News