BUSINESS & FINANCE

Societe Generale: Ο πληθωρισμός έπιασε «ταβάνι» – Τι θα γίνει με την ενέργεια

Societe Generale: Ο πληθωρισμός έπιασε «ταβάνι» – Τι θα γίνει με την ενέργεια

Την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έχει κορυφώσει για φέτος εκφράζουν οι αναλυτές της Societe Generale σε σημερινή έκθεσή τους, αφότου ο δείκτης τιμών καταναλωτή άγγιξε το 7,5% τον Μάρτιο.

«Σε αντίθεση με τις αγορές και εφόσον η σύγκρουση (στην Ουκρανία) δεν κλιμακωθεί, πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το υψηλό για φέτος», σημειώνουν οι αναλυτές της Societe Generale.

Societe Generale: Ο πληθωρισμός έπιασε «ταβάνι» – Τι θα γίνει με την ενέργεια-1

Όπως εξηγεί ο οίκος, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η εκτίναξη των χονδρικών τιμών ενέργειας που ακολούθησε, έσπρωξε τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 7,5%, κατά 1,6 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Φεβρουάριο.

Η SocGen εκτιμά ότι εάν δεν υπάρξει μία επιδείνωση στο πολεμικό μέτωπο, τότε οι χονδρικές τιμές ενέργειας έχουν πιθανότατα πιάσει «ταβάνι», καθώς τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης που παίρνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βοηθούν να μετριαστούν οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

«Επομένως, αυτή τη στιγμή πιστεύουμε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή πιθανότατα κορύφωσε τον Μάρτιο», σημειώνουν οι αναλυτές.

Societe Generale: Ο πληθωρισμός έπιασε «ταβάνι» – Τι θα γίνει με την ενέργεια-2

Βέβαια, η SocGen σημειώνει ότι και ο δομικός πληθωρισμός (ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων), ενισχύθηκε κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες τον Μάρτιο, στο 3%. Ο πληθωρισμός στα προϊόντα είναι πολύ ισχυρός, κυρίως λόγω των δυσκολιών στις εφοδιαστικές αλυσίδες στον βιομηχανικό τομέα, τονίζουν οι αναλυτές και προβλέπουν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στα τρέχοντα επίπεδα για το υπόλοιπο του έτους.

Κατόπιν τούτων, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος βλέπει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 6,7% για φέτος και στο 2,7% για το 2023. Ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται στο 2,9% και στο 2,2% αντίστοιχα.

Τι θα γίνει με το ενεργειακό κόστος

Έπειτα από την αρχική εκτίναξη σε επίπεδα-ρεκόρ στις αρχές του μήνα, οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα περίπου 40% υψηλότερα από αυτά όπου βρίσκονταν πριν από τον πόλεμο.

Συνεπώς, οι τιμές τόσο του αερίου όσο και του ρεύματος αυξήθηκαν τον Μάρτιο, αλλά λόγω της πιο καθυστερημένης μετακύλησής τους στον τελικό καταναλωτή σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, η Societe Generale περιμένει περαιτέρω αυξήσεις τους επόμενους μήνες.

Σημειώνει, άλλωστε, ότι οι τιμές του ρεύματος ίσως να αυξηθούν περαιτέρω λόγω της ευρωπαϊκής πρότασης για απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία. «Παρότι η πρόταση δεν έχει εγκριθεί ακόμα, η καμπύλη των προθεσμιακών συμβολαίων του άνθρακα που παραδίδεται στο Ρότερνταμ  έχει ήδη αυξηθεί κατά 40%,  καθώς η Ρωσία ευθύνεται για το 40% των εισαγωγών άνθρακα στην Ε.Ε.», εξηγούν οι αναλυτές.  «Ευτυχώς, ο άνθρακας ισοδυναμεί μόνο στο 2% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της Ευρώπης», προσθέτουν.

Societe Generale: Ο πληθωρισμός έπιασε «ταβάνι» – Τι θα γίνει με την ενέργεια-3

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση για ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας ανεβάζει τα risk premium στο φυσικό αέριο και το ρεύμα, με τη Societe Generale να σημειώνει ότι τα προθεσμιακά συμβόλαια του αερίου παράδοσης 2024-2025 έχουν διπλασιαστεί από την τελευταία έκθεσή της για τον πληθωρισμό, ενώ οι τιμές του ρεύματος για το 2023-2024 στη Γερμανία και τη Γαλλία έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τις αρχές του έτους.

Πάντως, το κεντρικό σενάριο της SocGen δεν βλέπει σημαντικές διαταραχές στις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News