CEOs με πολλά καπέλα: Ποιος το έκανε πριν από τον Μασκ
Tesla, SpaceX και ενδεχομένως και Twitter: Σίγουρα είναι ένα θελκτικό χαρτοφυλάκιο, ωστόσο με την κίνηση εξαγοράς ο Ίλον Μασκ ίσως δεν έχει πια χρόνο για να διοικεί όλες τις εταιρείες του, έχοντας ούτως ή άλλως ένα εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα.
Η Tesla είναι μια εταιρεία που η αξία της ξεπερνάει το τρισεκατομμύριο και η αξία της SpaceX υπολογίζεται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, στον Μασκ ανήκουν δύο μικρότερες start-up, η Neuralink και η The Boring Company.
Aκόμα και αν πετύχει η εξαγορά του Twitter και ο ίδιος επιλέξει να μη γίνει CEO, είναι αρκετά πιθανό ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου θα θέλει να εμπλέκεται στα εσωτερικά της εταιρείας.
Έχει όμως τον χρόνο για να διοικεί τρεις από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου; Τα καλά νέα για τον Μασκ είναι ότι μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων δισεκατομμυριούχων με παρόμοια εμπειρία. Τα κακά νέα είναι ότι δεν τους είχε πάει και πολύ καλά ένα τέτοιο εγχείρημα.
Κάρλος Γκοσν
Πιο πρόσφατο είναι το παράδειγμα του Κάρλος Γκοσν, πρώην CEO της Nissan και της Renault και πρώην προέδρου της AvtoVaz και της Mitsubishi. Ναι, για ένα διάστημα ο Γκοσν διατηρούσε και τους τέσσερις αυτούς τίτλους ταυτόχρονα.
Το 2018, τη χρονιά που συνελήφθη στην Ιαπωνία για οικονομικά παραπτώματα, είχε τρεις από αυτές τις θέσεις. Τότε, ο επιχειρηματίας είχε διαφύγει στην πατρίδα του τον Λίβανο, όπου και παραμένει ως διεθνώς καταζητούμενος φυγάς. Σημειώνεται ότι ο Λίβανος δεν έχει συμφωνία έκδοσης με την Ιαπωνία.
Το 2014, ο Γκσον είχε πει σε συνέντευξή του ότι το «κλειδί» για να διοικείς τόσες πολλές επιχειρήσεις ταυτόχρονα είναι να αποφεύγεις το multitasking. Τότε, κανόνιζε το πρόγραμμά του ένα χρόνο πριν – και η εταιρεία με την οποία ασχολούνταν εξαρτιόταν από τη χώρα όπου βρισκόταν.
«Δεν μπλέκω τις διαφορετικές ευθύνες, γιατί θέλω να είμαι σίγουρος ότι οι διαφορετικές ομάδες που είναι στην ηγεσία είναι υπεύθυνες και ότι δεν υπάρχει μπέρδεμα μεταξύ των διαφορετικών εταιρειών», είχε δηλώσει.
Από την άλλη, το 2018 ο Ίλον Μασκ είχε δηλώσει ότι ακολουθεί μια διαφορετική στρατηγική, μοιράζοντας τον χρόνο του στις διάφορες επενδύσεις του και έχοντας στη δούλεψή του μια δυνατή ομάδα, στους οποίους μοιράζει τις ευθύνες. Έτσι ο ίδιος – όπως είχε πει – έχει περισσότερο χρόνο για να δουλέψει σε σχέδια και τη μηχανική.
Τζακ Ντόρσεϊ
Ένα άλλο παράδειγμα που μπορεί να πάρει ο Μασκ είναι μέσα από το ίδιο το Twitter.
Ο ιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ήταν διευθύνων σύμβολους τόσο στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όσο και στην start-up του, την εταιρεία πληρωμών Square, για το διάστημα Οκτώβριος 2015 – Νοέμβριος 2021.
Όπως φαίνεται, είχε ένα συγκεκριμένο τρόπο να οργανώνει τον χρόνο του: κάθε εβδομάδα έκανε τα μίτινγκ με τους διευθυντές και τους εργαζόμενούς του την ίδια μέρα και την ίδια ώρα.
«Μου αρέσει το πρόγραμμά μου να είναι επαναλαμβανόμενο. Μας επιτρέπει να δούμε πώς αναπτυσσόμαστε ενώ αν τα αφήνουμε όλα στην τύχη, δεν μπορούμε να το δούμε αυτό», είχε δηλώσει το 2016.
Από ξεκάθαρη ειρωνεία της τύχης, όταν ο Ντόρσεϊ είχε αναλάβει και τους δύο ρόλους, τότε ήταν ο Μασκ που τον είχε συμβουλέψει να μην προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.
«Δεν θα συνιστούσα να ηγείσαι δύο εταιρείες. Πραγματικά μειώνεται η ελευθερία σου κατά πολύ», είχε δηλώσει το αφεντικό της Tesla το 2015.
moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC
Διαβάστε επίσης:
Elon Musk: Και όμως, δεν έχει χρήματα για να αγοράσει το Twitter – Πού θα τα βρει
Ο Elon Musk δεν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος που έζησε ποτέ – Ποιος του έκλεψε τον τίτλο
Elon Musk: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ζει «κάτω από το όριο της φτώχειας»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News