H κεντρική τραπεζίτης που «γκρέμισε» αυτό που «έχτιζε» επί οκτώ χρόνια
Η Ελβίρα Ναμπιουλίνα αφιέρωσε οκτώ χρόνια για να εκσυγχρονίσει τη νομισματική πολιτική της Ρωσίας και να ανοίξει τα ρωσικά ομόλογα στις διεθνείς αγορές. Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος όλων αυτών που είχε δημιουργήσει για ένα και μόνο σκοπό: για να κρατά ζωντανή την πολεμική μηχανή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Ναμπιουλίνα, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, είναι μεταξύ των βασικών παικτών στις προσπάθειες της Ρωσίας να αποφύγει τις Δυτικές κυρώσεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να προστατεύσει την οικονομία της χώρας της. Στενός συνεργάστης του Πούτιν για δύο δεκαετίες, είναι η κατεξοχήν αρμόδιος αξιωματούχος για τη σταθεροποίηση του ρουβλίου και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού – αρμοδιότητες άκρως σημαντικές για την προστασία του ρωσικού πληθυσμού από τον αντίκτυπο των κυρώσεων.
Έως ένα βαθμό, οι προσπάθειές της έχουν αποδώσει. Μία σειρά από έκτακτα μέτρα κατάφεραν να αντιστρέψουν την ελεύθερη πτώση του ρουβλίου. Επίσης, κατάφερε να αντιστρέψει την αρχική έκτακτη μεγάλη επιτοκιακή άνοδο, μειώνοντας το επιτόκιο στο 17% από το 20% την προηγούμενη εβδομάδα, σε μία ένδειξη ότι οι καταθέτες δεν αποσύρουν πλέον τις αποταμιεύσεις τους από το τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη του ρουβλίου είναι μόνο προσωρινή, καθώς πολλές συναλλαγές δεν μπορούν να γίνουν με το ρωσικό νόμισμα.
Επίσης, η Ναμπιουλίνα ύψωσε νέους φραγμούς ανάμεσα στην Ρωσία και στην παγκόσμια ροή εμπορίου, απαγορεύοντας τις μεταβιβάσεις κεφαλαίου στο εξωτερικό και εμπόδισε τις ρωσικές επιχειρήσεις να κάνουν δραστηριότητες με ξένους πελάτες υποχρεώνοντάς τες να μετατρέψουν το 80% των κερδών τους σε ξένο συνάλλαγμα σε ρούβλια. Περιόρισε ακόμη τις αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ιδιωτών σε ξένο νόμισμα.
Οι κινήσεις αυτές ανέτρεψαν χρόνια φιλελεύθερων πολιτικών. Η Ρωσία είχε αποσύρει τα capital controls του 2006 και η ίδια η Ναμπιουλίνα είχε επιβλέψει τη μετάβαση του ρουβλίου σε νόμισμα ελεύθερης διακύμανσης το 2014.
«Για χρόνια, η κεντρική τράπεζα έκανε τα πάντα για να βοηθήσει την Ρωσία να ενοποιηθεί με την παγκόσμια οικονομία. Ξαφνικά όμως, από τις 24 Φεβρουαρίου, ακολουθεί την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση», αναφέρουν αναλυτές.
Γνωστή για τις επιτυχίες της στο παρελθόν να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, η Ναμπιουλίνα καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές που πλήττουν την καθημερινή ζωή των Ρώσων. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 16,7% το Μάρτιο σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίες της Ρωσίας.
Πριν από τον πόλεμο, η Ναμπιουλίνα έχαιρε ευρείας εκτίμησης από τους επενδυτές της Δύσης και τους συναδέλφους της κεντρικούς τραπεζίτες, που την επικροτούσαν για το έργο της να πατάξει τις καταχρήσεις και τις απάτες στον τραπεζικό κλάδο της χώρας της. Τώρα, αρκετοί από τους θαυμαστές της έχουν δεύτερες σκέψεις.
Αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό το γεγονός ότι η Ναμπιουλίνα παραμένει στο πλευρό του Πούτιν παρά τον πόλεμο, που έχει σοκάρει και προβληματίσει ένα μέρος της μορφωμένης και φιλελεύθερης ελίτ της Μόσχας. Σε αντίθεση με κάποιους Ρώσους αξιωματούχους, η ίδια έχει αποφύγει οιαδήποτε δήλωση υποστήριξης της ρωσικής εισβολής, όπως έχει αποφύγει και οιοδήποτε δημόσιο σχόλιο.
Ο Έβανλντ Νοβότνι, πρώην αξιωματούχος της ΕΚΤ που γνωρίζει την Ναμπιουλίνα, ανέφερε ότι η απόφασή της να διπλασιάσει το βασικό επιτόκιο στο 20% δείχνει κατά την άποψή του την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, επειδή η κυβέρνηση σαφώς θα προτιμούσε τη μείωση των επιτοκίων.
Μόλις ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, κυκλοφόρησαν φήμες περί παραίτησής της, τις οποίες όμως διέψευσε ο ίδιος ο Πούτιν ανανεώνοντας μάλιστα τη θητεία της για τρίτη φορά.
moneyreview.gr με πληροφορίες από WSJ
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια στο 17%
Κεντρική τράπεζα Ρωσίας: Θα σταματήσει να αγοράζει χρυσό σε σταθερή τιμή
CNN: Πώς η Ρωσία παραβιάζει όλους τους κανόνες της αγοράς
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News