Elon Musk: Tα 3 ιδιαίτερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το management του
O Ίλον Μασκ εγκαινίασε σήμερα ένα νέο giga εργοστάσιο της Tesla, φορώντας καπέλο καουμπόι και γυαλιά ηλίου. Το εργοστάσιο θα έχει 20.000 υπαλλήλους και μετά τα εγκαίνια ακολούθησε πάρτι στις εγκαταστάσεις του.
Το αφεντικό της Tesla και της SpaceX έχει πάνω από 100.000 άτομα στη δούλεψή του.
Το φθινόπωρο του 2021, είχε στείλει ένα – διάσημο πια – email στους διευθυντές και στους managers του, όπου τους θύμιζε… ποιος είναι το αφεντικό.
Το email περιείχε τρεις απλούς κανόνες για τις κατευθυντήριες οδηγίες που δίνει ο ίδιος:
- Αν οι managers του θεωρούν ότι ο Μασκ κάνει λάθος, να του το λένε και να του το εξηγούν.
- Να ζητούν περισσότερες εξηγήσεις αν δεν καταλαβαίνουν.
- Να κάνουν αυτό που τους λέει.
Πιάνουν, λοιπόν, οι τρεις κανόνες του Ίλον Μασκ τόπο; Και πώς είναι να δουλεύεις για τον πιο πλούσιο άνθρωπο του κόσμου;
Sup Texas? Tesla is here @elonmusk pic.twitter.com/6eh1f2LiYY
— Tesla Owners Silicon Valley (@teslaownersSV) April 8, 2022
Nano-manager (ή… κάνει την τρίχα τριχιά)
Υπάρχει το micro-management και η πιο ακραία εκδοχή του, το nano-management, το οποίο έχει υποστηρίξει ο ίδιος ο Μασκ ότι κάνει σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.
«Τα διαμάντια δημιουργούνται υπό πίεση και ο Ίλον Μασκ είναι εξαιρετικός τεχνίτης», σχολιάζει η Ντόλι Σινγκ, πρώην κυνηγός ταλέντων στην SpaceX.
«Γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι να είσαι ο αποδέκτης όλης αυτής της πίεσης, αλλά ξέρει επίσης ότι θα ξεπεράσεις τις ίδιες σου τις προσδοκίες αν συνεχίσει να σε πιέζει», προσθέτει.
Ένας προγραμματιστής της Tesla αναφέρει ότι ο δισεκατομμυριούχος CEO θέτει προκλήσεις στους εργαζόμενούς του και τους πιέζει να κάνουν πράγματα που οι ίδιοι δεν νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν.
Ωστόσο, το 2018 εργαζόμενοι της Tesla είχαν αναφέρει επίσης ότι το micro-management του Μασκ κοστίζει στην εταιρεία χρόνο και χρήμα.
Γιατί τα «ψάλλει» ο ίδιος ο Μασκ στους εργαζόμενούς του; Γιατί δεν έχει βρει κάποιον άλλον να το κάνει, όπως δήλωσε το 2020 στους New York Times.
Αντισυμβατικός
H φιλοσοφία του αφεντικού της Τesla είναι αρκετά διαφορετική: σε email που έστειλε στους εργαζόμενούς του το 2018, ανέφερε ότι τα μίτινγκ θα πρέπει να μειωθούν και να είναι μικρότερα σε διάρκεια. Επίσης, όσοι δεν έχουν κάτι να συνεισφέρουν μπορούν πολύ απλά να αποχωρούν.
«Βγείτε από το meeting room ή κλείστε το τηλέφωνο αν γίνει φανερό ότι δεν έχετε κάτι να συνεισφέρετε. Δεν είναι αγενές να φύγετε, είναι αγενές να αναγκάζετε κάποιον να μείνει και να σπαταλάτε τον χρόνο του» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, προέτρεψε τους εργαζόμενούς του να μη χρησιμοποιούν επίσημη γλώσσα ή ειδικούς όρους και να μη δίνουν τόση σημασία στην ιεραρχία, έτσι ώστε να βελτιωθεί η επικοινωνία.
Ο Ίλον Μασκ είναι αρκετά χαλαρός και με τους εταιρικούς κανόνες: για παράδειγμα, είχε πει στους εργαζόμενους στα εργοστάσια της Tesla ότι μπορούν να ακούνε μουσική και να κάνουν «οτιδήποτε κάνει τη δουλειά πιο ευχάριστη».
«Αν κάποιος εταιρικός κανόνας είναι εντελώς γελοίος σε κάποια συγκεκριμένη περίπτωση, τότε ο κανόνας πρέπει να αλλάζει», είχε γράψει στους εργαζόμενούς του.
Άλλες φορές, βέβαια, δεν είναι τόσο ευέλικτος. Οι περίφημοι τρεις κανόνες προς τους managers τους και το «κάντε αυτό που σας λέω, αλλιώς παραιτηθείτε» έχουν μείνει πια στην ιστορία.
Εκρηκτικός
Τέλος, λέγεται ότι ο Ίλον Μασκ θυμώνει εύκολα με τους υπαλλήλους του και είναι αρκετά εκρηκτικός χαρακτήρας.
«Αν έλεγες κάτι που δεν ήταν σωστό ή έκανες ένα λάθος ή απλά δεν σε πήγαινε, θα αποφάσιζε ότι ήσουν ηλίθιος και δεν μπορούσες να κάνεις τίποτα για να τους αλλάξεις γνώμη», είχε πει ένας ανώτερος μηχανικός της Tesla στο Wired το 2018.
Στο ίδιο δημοσίευμα, εκπρόσωπος της Tesla είχε σημειώσει ότι ο Μασκ «κάποιες φορές παίρνει τη δύσκολη απόφαση να απολύσει κόσμο που δεν τα πάει καλά, θέτοντας έτσι την επιτυχία ολόκληρης της εταιρείας σε κίνδυνο».
Την ίδια χρονιά, εργαζόμενοι της Tesla είχαν πει στο Insider ότι ο εκκεντρικός μεγιστάνας είναι απαιτητικός και απρόβλεπτος. «Ουσιαστικά κάνει ό,τι θέλει, όταν το θέλει» ήταν η χαρακτηριστική φράση που είχαν χρησιμοποιήσει.
Σύμφωνα με βιβλίο δημοσιογράφου της WSJ, πολύ συχνά ο διευθύνων σύμβουλος των SpaceX και Tesla έχει «εκραγεί» και έχει αποχωρήσει έξαλλος από μίτινγκ με υψηλόβαθμα και χαμηλόβαθμα στελέχη του.
Ο ίδιος έχει διαψεύσει πολλά από τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδές και βαρετό».
Τον Ιούλιο, ο Ίλον Μασκ αρνήθηκε ότι έχει απολύσει υπαλλήλους εν βρασμώ ψυχής, αναφέροντας ότι «δίνει ξεκάθαρες και ειλικρινείς οδηγίες, οι οποίες ενδέχεται να παρεξηγηθούν ως ειρωνικές».
moneyreview.gr με πληροφορίες από Business Insider
Διαβάστε επίσης:
Αρκούν τρία εκατομμύρια χρόνια δουλειάς για να γίνεις ο επόμενος Έλον Μασκ;
Δείτε τον Elon Musk να χορεύει στη Γερμανία
Elon Musk: Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου ζει «κάτω από το όριο της φτώχειας»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News