BUSINESS & FINANCE

UBS: Πόσο δύσκολη είναι η απεξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια σε 3 γραφήματα

UBS: Πόσο δύσκολη είναι η απεξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια σε 3 γραφήματα

Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζει η UBS την υποκατάσταση των ενεργειακών εισαγωγών της Ευρώπης από τη Ρωσία, έπειτα και από την ανακοίνωση της Κομισιόν για την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα, τονίζοντας πάντως ότι οι δυσκολίες είναι μεγαλύτερες για το φυσικό αέριο από ό,τι για τον άνθρακα και το πετρέλαιο, με δεδομένα τα τεχνικά και άλλα χαρακτηριστικά της αγοράς.

Οι χώρες που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τον ρωσικό άνθρακα  (ως ποσοστό της συνολικής ενέργειας που καταναλώνουν) είναι η Δανία, η Σλοβακία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία.

«Με δεδομένη την περιορισμένη εξάρτηση της Ε.Ε. από τον άνθρακα και τη λογική διαθεσιμότητα άνθρακα στις διεθνείς αγορές, μία απαγόρευση των εισαγωγών άνθρακα στην Ε.Ε. θα ήταν πιο εύκολα διαχειρίσιμο  σε σχέση με το πετρέλαιο και  πολύ περισσότερο, με το φυσικό αέριο», σημειώνουν οι αναλυτές.

UBS: Πόσο δύσκολη είναι η απεξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια σε 3 γραφήματα-1

Το πετρέλαιο αποτελεί το 34,5% του ενεργειακού μείγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 97% εξ αυτού εισάγεται, με το 23% από αυτό να προέρχεται από τη Ρωσία.

Το μερίδιο των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση είναι μεγαλύτερο στις χώρες της Βαλτικής, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Το φυσικό αέριο αποτελεί το 23,7% του ενεργειακού μείγματος της Ε.Ε. Από αυτό, το 84% εισάγεται, με το 39% να προέρχεται από τη Ρωσία. Το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση είναι υψηλότερο στις χώρες της Βαλτικής, τη Σλοβακία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Αυστρία, για αυτό και κάποιες από αυτές τις χώρες είναι κάθετα αντίθετες στην άμεση απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία.

UBS: Πόσο δύσκολη είναι η απεξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια σε 3 γραφήματα-2

Όπως σημειώνει η UBS, ο άνθρακας αποτελεί ένα μικρό κομμάτι του συνολικού ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης (10,2%). Το 35,8% από τον άνθρακα που καταναλώνεται στην Ε.Ε. εισάγεται, με το 45,6% να προέρχεται από τη Ρωσία. Το μερίδιο των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση είναι υψηλότερο στις χώρες της Βαλτικής, την Ελλάδα, τη Φινλανδία, τη Σλοβακία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Στις κινήσεις που κάνει η Ελλάδα για να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία, η UBS αναφέρει τη συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τη δημιουργία του μεγαλύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου καλωδίου ρεύματος στον πυθμένα της Μεσογείου, για τη σύνδεση των δικτύων ηλεκτρισμού τους.

UBS: Πόσο δύσκολη είναι η απεξάρτηση της Ελλάδας από τη ρωσική ενέργεια σε 3 γραφήματα-3

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρει το project «Euro-Asia interconnector» που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2024.

Έπειτα από χρόνια σχεδιασμού, ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed συμφωνήθηκε επίσης και σχεδιάζεται να προμηθεύσει την Ευρώπη με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, η Ελλάδα σχεδιάζει την επιτάχυνση των ερευνών φυσικού αερίου στις δυτικές και νότιες θάλασσές της, με τη UBS να αναφέρει ότι η χώρα έχει παράξει μικρές ποσότητες πετρελαίου στο παρελθόν και έχει ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα αερίου.

Τον Μάρτιο, η επιτροπή υδρογονανθράκων της Ελλάδας πρότεινε ένα «φιλόδοξο αλλά εφικτό» σχέδιο ερευνών, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Πέραν του να δουλεύει για πρόσθετες προμήθειες LNG, η ελληνική κυβέρνηση έχει επίσης ζητήσει από την ΔΕΣΦΑ να εξετάσει το κόστος του να προσθέσει μία πλωτή δεξαμενή στο terminal LNG, κοντά στην Αθήνα. Η ΔΕΣΦΑ βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με την ιταλική Snam για την πρόσβαση σε αποθήκες στρατηγικών αποθεμάτων στην Ιταλία, καταλήγει η UBS.

Διαβάστε επίσης: 

Δεν υπάρχει πλέον άλλη επιλογή: Γιατί η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη στο ρωσικό φυσικό αέριο

Ο χάρτης της ακρίβειας: Τι και πόσα εισάγει η Ελλάδα από Ρωσία και Ουκρανία

IIF για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια: Πώς θα γίνει – πόσο θα κοστίσει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News