Σταϊκούρας: Οι 5 πυλώνες μεταρρυθμίσεων για ισχυρή ανάπτυξη και μείωση φορολογίας
Σε συζήτηση με θέμα «Μετασχηματίζοντας το μέλλον: μεταμορφώνοντας την ελληνική οικονομία μέσα από μεταρρυθμίσεις» στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών συμμετείχε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Όπως ανέφερε, πέντε είναι οι πυλώνες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης:
- η ισχυρή ανάπτυξη,
- η αύξηση επενδύσεων,
- η έξοδος από τον μηχανισμό σταθερότητας,
- η μείωση των κόκκινων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό και
- το σταθερό φορολογικό περιβάλλον (διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταρρύθμιση για το ιδιωτικό χρέος)
«Η στρατηγική μας στοχεύει σε ένα σύγχρονο και δυναμικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, που εδράζεται στην υλοποίηση συνετής δημοσιονομικής πολιτικής μέσω της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση μακροχρόνιων στρεβλώσεων της ελληνικής οικονομίας, τη διεύρυνση της παραγωγικής της βάσης και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
Aισιόδοξος για πιο ήπιους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ε.Ε.
Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε πιο ήπιας μορφής, επισημαίνοντας τις πρόσφατες κοινές θέσεις Ολλανδίας και Ισπανίας για εξορθολογισμό των δημοσιονομικών κανόνων.
Ο υπουργός περιέγραψε, παράλληλα, τους όρους που θα πρέπει να πληρούν οι νέοι κανόνες και επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών, όπως αυτές για την άμυνα. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η χώρα θα πρέπει να γυρίσει σε ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023.
Μιλώντας στο φόρουμ των Δελφών, ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα αναβαθμίζεται από τους διεθνείς οίκους, προσθέτοντας πως προτεραιότητα είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων, η αξιοποίηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και η επιστροφή σταδιακά προς πρωτογενή πλεονάσματα.
Σχετικά με τον χρόνο κατά τον οποίο η Ελλάδα θα ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, επανέλαβε ότι ο στόχος δεν έχει αλλάξει και παραμένει ότι η επίτευξή του θα πραγματοποιηθεί το 2023. Όμως, δήλωσε το εάν αυτό θα γίνει στην αρχή, στη μέση ή στο τέλος του 2023, θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα μειωθεί η αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Για την ενεργειακή κρίση, ο υπουργός επανέλαβε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει σύντομα κοινή ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση των αιτιών που επιφέρουν ανατιμήσεις σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Ανέφερε τις ελληνικές θέσεις για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου.
Για την άνοδο του πληθωρισμού, είπε πως αυτή προέρχεται από την μεγάλη και ισχυρή ανάκαμψη, ενώ το πρόβλημα επιτάθηκε με την εισβολή της Ρωσίας. Όπως δήλωσε, πρόσφατα το ΔΝΤ προέβλεψε για την Ελλάδα πληθωρισμό 4,5% για εφέτος, ωστόσο η νέα εκτίμηση του υπουργείου θα είναι λίγο πιο συντηρητική από αυτήν του Ταμείου και ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση θα είναι πολύ χαμηλότερος από το 8%.
H παρέμβαση του Mario Nava
Κατά της διάρκεια της συζήτησης ο Mario Nava, Director General, DG Structural Reform Support, τόνισε ότι Γενική Διεύθυνση έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθά την Ελλάδα στην ανάπτυξη και υλοποίηση περισσότερων από 200 έργων τεχνικής υποστήριξης που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής μέσω του Εργαλείου Τεχνικής Υποστήριξης (TSI).
«Τρέχουμε με επιτυχία ένα έργο για την Ανάπτυξη της Στρατηγικής για την Κεφαλαιαγορά. Οι κεφαλαιαγορές πρέπει να τοποθετηθούν στο επίκεντρο των προσπαθειών, ούτως ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της Ελλάδας» σημείωσε ο κ. Nava. Προσέθεσε ότι η Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων στηρίζουμε την Ελλάδα στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων, ώστε να είναι άπαντες έτοιμοι να απορροφήσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Ανάπτυξη 3,8% και πληθωρισμός 5,2% το βασικό σενάριο για το 2022
Σταϊκούρας: Η νέα κρίση πλήττει αλλά δεν εκτρέπει την ελληνική οικονομία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News