Από τα χαλάσματα στα… ουράνια το ρούβλι: Επέστρεψε σε προπολεμικά επίπεδα
Τις πρώτες μέρες του πολέμου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε αποκαλέσει το ρούβλι «χαλάσματα», κάνοντας ένα λογοπαίγνιο μεταξύ των ομόηχων λέξεων ruble (ή rouble, η αγγλική λέξη για το ρούβλι) και rubble.
Πράγματι, το εθνικό νόμισμα της Ρωσίας κατέρρευσε τις ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή. Οι διεθνείς κυρώσεις στο καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν βύθισαν το ρωσικό νόμισμα στα 121,5 ρούβλια ανά δολάριο, πυροδοτώντας μνήμες από την χρηματοοικονομική κρίση του 1998. Ήταν άλλη μια απόδειξη της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας.
Ωστόσο, ενάμιση μήνα μετά η κατάσταση έχει αλλάξει, καθώς το ρούβλι έχει επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν την εισβολή στην Ουκρανία. Το πρωί της Πέμπτης η ισοτιμία ξεκίνησε στα 74,26 ρούβλια ανά δολάρια.
Αυτό που έχει καταστεί ξεκάθαρο είναι πως παρά το ευρύτατο πακέτο κυρώσεων κατά της ρωσικής κυβέρνησης και των ολιγαρχών της, τον αποκλεισμό τραπεζών της από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT και τη μαζική έξοδο των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, το νόμισμα θα στέκεται όρθιο όσο οι ξένοι συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενισχύοντας έτσι το ρούβλι.
Παρά τις όποιες κυρώσεις και την προσπάθεια ακρωτηριασμού της ρωσικής οικονομίας, το Bloomberg Εconomics υπολογίζει ότι η Ρωσία θα έχει έσοδα 321 δισ. δολαρίων από την πώληση ενέργειας φέτος. Το ποσό είναι αυξημένο κατά ένα τρίτο σε σχέση με το 2021.
Η ταχεία ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος συνιστά μεγάλη νίκη για τον Πούτιν, ακόμη και όταν χάνει σε όλα τα άλλα μέτωπα του πολέμου.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Κρεμλίνο: Πιθανό το default αλλά θα είναι τεχνητό
Μεντβέντεφ: Εξαγωγές τροφίμων και σιτηρών μόνο σε «φιλικές» χώρες σε ρούβλι και εθνικό συνάλλαγμα
Φυσικό αέριο: Γιατί ο Πούτιν θέλει ρούβλια – Θα ρισκάρει τελικά 321 δισ. δολάρια;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News