Το 2022 μπήκε στραβά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας
Υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας;
Σε κλίμα αβεβαιότητας, το οποίο τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, βρίσκονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες διανύουν μια δύσκολη αρχή του φετινού έτους, σε αντίθεση με την επιτυχία της περσινής χρονιάς.
Κάνοντας μια ανασκόπηση, οι τεχνολογικές εταιρείες γνώρισαν μία άνευ προηγουμένου άνθιση κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς η τεχνολογία επέτρεψε σε ανθρώπους και εταιρείες να λειτουργούν χωρίς σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, έστω και εν μέσω περιορισμών
Επίσης, έχουν ανταμειφθεί δεόντως από τους επενδυτές στα χρηματιστήρια, καθώς πέρυσι «έκλεισαν» στα πιο υψηλά επίπεδα όλων των εποχών.
Ωστόσο, μάλλον υπήρξε κάποια υπερεκτίμηση της δύναμής τους, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ProfitLevel.
Παρά το γεγονός ότι το 2021 έκλεισε με τους καλύτερους οιωνούς και τις πρώτες μέρες και εβδομάδες του 2022 οι επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας χτύπησαν «κόκκινο», ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Από τις 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας της BCM (Begin Capital Markets), η αξία μόνο μίας αυξήθηκε, αυτή της Medtronic από την Ιρλανδία. Τον Μάρτιο βρέθηκε στην κορυφή της κατάταξης, ενώ στα τέλη του 2021, σύμφωνα με την BCM Begin Capital Markets, η μεγαλύτερης αξίας ευρωπαϊκή εταιρεία τεχνολογίας ήταν η γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP.
Από την άλλη, η SAP έχει χάσει περισσότερο από το 18% της αγοραίας της αξίας από την αρχή του έτους, ενώ η Medtronic έχει προσθέσει 8,6%. Ενώ η κεφαλαιοποίηση της SAP ήταν πάνω από 152 δισεκατομμύρια ευρώ, τώρα είναι λίγο πάνω από 125 δισεκατομμύρια. Αντίθετα, η Medtronic πέτυχε αύξηση της χρηματιστηριακής της αξίας από 123,1 σε 133,7 δισ. ευρώ.*
Άλλες εταιρείες όπως η Siemens, η Spotify και η BioNTech σημειώνουν επίσης πτώση. Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη είναι η πτώση της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία έχει χάσει πάνω από το 30% της αξίας της από την αρχή του έτους. Μόνο το Spotify τα πήγε χειρότερα, χάνοντας 36,6%. Από την άλλη, μεταξύ αυτών που έχουν υποστεί τις μικρότερες απώλειες είναι ο όμιλος ηλεκτρολογικής μηχανικής ABB (-3,5%) και η εταιρεία λογισμικού Avast (- 6%).*
Καταλήγοντας την ανάλυσή της, η ProfitLevel αναφέρει ότι θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη των ευρωπαϊκών τεχνολογικών εταιρειών στο πλαίσιο της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Όπως σημειώνει, το σίγουρο είναι ότι μια μέρα ο πόλεμος θα τελειώσει. Και όταν τελειώσει, δεν θα είναι μόνο η Ευρώπη που θα ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση αυτής της χώρας. Και αυτή θα είναι μια τεράστια ευκαιρία για εταιρείες – ανάμεσά τους και τις τεχνολογικές – να συμμετάσχουν αποτελεσματικά στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
*Πηγή: BCM Begin Capital Markets με βάση στοιχεία από μεμονωμένα χρηματιστήρια
Διαβάστε επίσης:
ΕΥ: Οι δέκα ευκαιρίες για τις τεχνολογικές εταιρείες το 2022
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News