Χρηματιστήριο: Έριξε το φράγμα των 800 μονάδων
Το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων κατάφερε -έστω και οριακά- να υπερβεί σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά από τέσσερις αποτυχημένες απόπειρες, κατόρθωσε να διασπάσει τις ισχυρές αντιστάσεις, βρίσκοντας στηρίγματα σε επιλεγμένες εισηγμένες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το αδύναμο ξεκίνημα και την επίμονη μεταβλητότητα, ο Γενικός Δείκτης «ανέβασε» στροφές, με αποτέλεσμα να κλείσει με κέρδη της τάξης του 1,17% και να διαμορφωθεί στις 800,06 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας (801,13).
Η διάσπαση των αντιστάσεων των 800 μονάδων, οι οποίες αποδείχθηκαν πολύ ισχυρές, απαίτησαν συνολικά τέσσερις ανοδικές προσπάθειες, με τους επενδυτές να επιστρατεύουν όλα τα διαθέσιμα καύσιμα για την υπέρβαση του τεχνικού ορίου.
Στη σημερινή κίνηση, πάντως, συνέβαλε τα μέγιστα και η λήξη των παραγώγων, η οποία οδήγησε στην τόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και στην εκτίναξη του τζίρου σε επίπεδα άνω των 110 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, συνολικά διακινήθηκαν περισσότερα από 43 εκατ. τεμάχια.
Χωρίς τις τράπεζες η άνοδος
Ωστόσο, ο κύκλος της στασιμότητας, όπως επεσήμαναν το πρωί διάφοροι αναλυτές στο moneyreview, δεν είναι βέβαιο ότι έχει κλείσει, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζεται και στη σημερινή «στατική» κίνηση των τραπεζών. Είναι ενδεικτικό ότι ο κλάδος εμφάνισε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,14% και διαμορφώθηκε στο όριο των 513 μονάδων. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank 0% 0,979 ευρώ
- Attica Bank +3,12% 0,215 ευρώ
- Eurobank +0,52% 0,583 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,69% 2,145 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς +1,83% 1,197 ευρώ
Ράλι σε ΔΕΗ, Lamda, Ελλάκτορα
Την απουσία των τραπεζών από το ανοδικό momentum, αναπλήρωσαν επάξια οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες φαίνεται ότι ολοκλήρωσαν γρηγορότερα τον κύκλο της διόρθωσης.
Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία εκτινάχθηκε στο +4,39%. Αντίστοιχα, η μετοχή του Ελλάκτορα έκλεισε στο +2,80%, της Lamda Development στο +3,60%, της Jumbo στο +3,93%, της ΓΕΚ Τέρνα στο +3,11% και του ΟΠΑΠ στο +2,01%.
Στον αντίποδα, οι πωλητές εστίασαν στη μετοχή της Aegean, η οποία διολίσθησε κατά 4,17%, καθώς και στις μετοχές των Fourlis – Γρ. Σαράντης, οι οποίες εμφάνισαν απώλειες ανω του 2%.
Συνολικά, 83 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 31 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ 15 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 53,2 δισ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά τζίρο
- ΟΤΕ +1,02% 16,97 εκατ. ευρώ
- ΟΠΑΠ +2,01% 9,04 εκατ. ευρώ
- Τέρνα Ενεργειακή +1,09% 8,90 εκατ. ευρώ
- Alpha Bank 0% 8,25 εκατ. ευρώ
- Eurobank +0,52% 8,2 εκατ. ευρώ
Οι μεγαλύτερες μεταβολές ανά όγκο
- Eurobank +0,52% 8,21 εκατ. τεμάχια
- Alpha Βank 0% 8,25 εκατ. τεμάχια
- Τρ. Πειραιώς +1,83% 4,21 εκατ. τεμάχια
- Εθνική Τράπεζα -0,69% 7,27 εκατ. τεμάχια
- Ελλάκτωρ +2,80% 4,27 εκατ. τεμάχια
Με το βλέμμα στο 2021
Είναι σαφές ότι σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε, έχοντας περισσότερο το μυαλό στο επόμενο έτος και επιχειρώντας να προεξοφλήσει ορισμένες από τις θετικές εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο χρονικό διάστημα. Έτσι, οι επενδυτές κατάφεραν να αφήσουν στην άρκη την στασιμότητα των τελευταίων ημερών, η οποία είχε προκύψει ως φυσικό επακόλουθο του ράλι του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου.
Όσον αφορά τις εναπομείνασες συνεδριάσεις έως το τέλος του 2020 (ακόμη οκτώ), οι αναλυτές δεν αναμένουν -εκτός απροόπτου- να αλλάξει κάτι δραματικά, εξέλιξη στην οποία συμβάλλει και η πάγια εορταστική ραστώνη. Εξάλλου, η σημερινή ανοδική κίνηση, κατά πολλούς, οφείλεται και στη λήξη των παραγώγων, η οποία τόνωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Το καλό και το κακό σενάριο
Το βλέμμα όλων, ως εκ τούτου, στρέφεται στη νέα χρονιά, η οποία φαίνεται ότι επιφυλάσσει καλύτερες ημέρες, καθώς εντός του πρώτου διμήνου εκτιμάται ότι θα υπάρξει επαναδραστηριοποίηση των ξένων κεφαλαίων των προηγούμενων εβδομάδων, πυροδοτώντας μια νέα ανοδική κίνηση. «Η επανενεργοποίηση αυτών των κεφαλαίων λογικά θα συμβεί στις αρχές του 2021 (σ.σ. το γνωστό January Effect) και θα δρομολογήσει το επόμενο ανοδικό σκέλος» εκτιμά χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Καρλής, αναλυτής της XSpot Wealth.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, εφόσον δεν συμβούν τα παραπάνω, τότε δεν αποκλείεται η επιστροφή των πωλητών και των βραχυπρόθεσμων τοποθετήσεων. «Εάν δεν συμβεί το παραπάνω σενάριο, τότε το Χρηματιστήριο Αξιών θα εισέλθει σε μία φάση “φθοράς” των τιμών και σε αυτή την περίπτωση οι πιο βραχυπρόθεσμοι επενδυτές θα αρχίσουν να αδημονούν και θα έχουμε καθοδική έξοδο από το υψηλότερο σκαλοπάτι» καταλήγει ο κ. Καρλής.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News