Goldman Sachs: Το ενεργειακό reset φέρνει επενδύσεις 1,4 τρισ. δολαρίων
Μια νέα εποχή στις ενεργειακές επενδύσεις περιμένει η Goldman Sachs, καθώς η χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων ετών που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει τον επανακαθορισμό (reset) του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος παράγει ενέργεια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου, οι επενδύσεις στην ενέργεια (ορυκτά καύσιμα, πυρηνική και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), οι οποίες μειώθηκαν κατά 35% τα τελευταία δέκα χρόνια, θα αυξηθούν κατά 60% έως το 2025 και θα φτάσουν στα 1,4 τρισ. δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια.
Από την εκτίναξη των λογαριασμών του φυσικού αερίου έως την ακριβή βενζίνη, αυτή η ενεργειακή κρίση είναι μία από τις χειρότερες που έχει βιώσει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, τονίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs. Και αυτό γιατί η Ευρώπη εξαρτάται από την Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που καταναλώνει, ενώ η εξεύρεση εναλλακτικών προμηθευτών είναι δύσκολη.
Η Ευρώπη θα χρειαστεί καιρό για να υποκαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο. «Είναι κάτι τόσο δύσκολο να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα λόγω της έκτασης που έχει η έκθεση της Ευρώπης στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο», λέει η Samantha Dart, αναλύτρια εμπορευμάτων της Goldman Sachs. «Αυτή είναι μία κατάσταση όπου πιστεύουμε πως το περιβάλλον των υψηλών τιμών θα επιμείνει για καιρό. Μιλάμε για μερικά χρόνια πριν να δούμε την πρόσθετη προσφορά σε διεθνές επίπεδο να αντικαθιστά αυτή την έκθεση της Ευρώπης (στη ρωσική ενέργεια)», εξηγεί.
Καθώς η κρίση αυτή φέρνει στο προσκήνιο τα ζητήματα της ενεργειακής ασφάλειας, ανθεκτικότητας και διαφοροποίησης, η Goldman Sachs εκτιμά ότι ανοίγει μία νέα εποχή επενδύσεων στον τομέα αυτό.
«Νομίζω ότι αυτός ο πόλεμος είναι ο καταλύτης που αλλάζει εντελώς την αντίληψη για τη σημασία της διαθεσιμότητας της ενέργειας και της διαφοροποίησης των πηγών και στηρίζει την δομική αλλαγή των επενδύσεων με έναν τρόπο που είδαμε για τελευταία φορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000», εξηγεί o αναλυτής Michele Della Vigna.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή αυτή. «Οι ανανεώσιμες έχουν υπάρξει ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην επίτευξη των στόχων του κλίματος τα τελευταία 20 χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα γίνονται πιθανότατα ακόμα πιο σημαντικές», λέει ο Alberto Gandolfi. «Πρακτικά, κάθε MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια είναι ένα μόριο που δεν χρειάζεται να εισαχθεί από τη Ρωσία», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι ο ενεργειακός τομέας υπο-επενδύει από το 2014 και μετά, με τις επενδύσεις στην παραδοσιακή ενέργεια (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) να μειώνονται κατά 61% από το υψηλό και να ευθύνονται για την μείωση των επενδύσεων στις βασικές πηγές ενέργειας (ορυκτά καύσιμα, πυρηνική και ΑΠΕ) κατά 35%, από τα 1,3 τρισ. δολάρια το 2014 στα 0,8 τρισ. δολάρια το 2020.
Παρά τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία χρόνια, η Goldman Sachs σημειώνει ότι οι επενδύσεις στον τομέα αυτό δεν ήταν αρκετές για να αντισταθμιστεί η απότομη μείωση των επενδύσεων στην παραδοσιακή ενέργεια.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, οι επενδύσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν το ιστορικό υψηλό των 2 τρισ. δολαρίων ετησίως έως το 2024 για να καλυφθούν οι αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες του κόσμου.
Αυτό θα συμβεί μέσω της αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών σε ανανεώσιμες πηγές και σε υποδομές δικτύων, αλλά και της αναβίωσης του capex στα παραδοσιακά καύσιμα, ειδικά στο LNG.
Διαβάστε επίσης:
IIF για εμπάργκο στη ρωσική ενέργεια: Πώς θα γίνει – πόσο θα κοστίσει
Capital Economics: Τι θα κοστίσει στην Ευρώπη εάν κόψει «μαχαίρι» το ρωσικό πετρέλαιο
Berenberg Bank για πετρελαϊκό σοκ: Πόσο θα κρατήσει – Θα φέρει οικονομική κρίση;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News