Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2 δισ. – Aνοίγουν τα ταμειακά διαθέσιμα για μέτρα στήριξης
Eν μέσω της απόλυτης αβεβαιότητας, η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει το πουγκί των ταμειακών διαθεσίμων ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέτεινε κυρίως την ενεργειακή κρίση και εξάντλησε τον όποιο δημοσιονομικό χώρο είχε η κυβέρνηση για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το οικονομικό επιτελείο θα καταθέσει την επόμενη εβδομάδα συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 2 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες για τη στήριξη της κοινωνίας, τα οποία θα βγουν από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων που ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ.
Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ένα μέρος των 2 δισ. ευρώ θα καλύψει τη δαπάνη για μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως το επίδομα των 200 ευρώ σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (κόστος 324 εκατ. ευρώ), θα τροφοδοτήσει την παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία για ακόμη δύο μήνες (περίπου 12 εκατ. ευρώ) ενώ θα διατεθούν και για άλλα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, όπως αυτά για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Ένα σημαντικό κομμάτι όμως θα κρατηθεί στο «σεντούκι» του υπουργείο Οικονομικών ως εφεδρεία ώστε να ενεργοποιηθεί εάν χρειαστεί ανάλογα και με την εξέλιξη του πολέμου και να διοχετευθεί στη κοινωνία.
Νέο πακέτο μέτρων
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι και η διατήρηση μέχρι το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές, με κόστος 250 εκατ. ευρώ.
Επιδότηση πετρελαίου και τον Μάιο
Η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης προς το παρόν αφορά μόνο το μήνα Απρίλιο. Ανάλογα και με τις εξελίξεις και που θα βρεθούν οι διεθνείς τιμές τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να προχωρήσει και στην επέκταση του μέτρου. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) θα ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί. Ο έλεγχος της τιμής, ειδικά του πετρελαίου κίνησης, κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.
ΦΠΑ στα τρόφιμα
Η μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα, παραμένει στο τραπέζι της κυβέρνησης αλλά βάσει προϋποθέσεων. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της κρίσης, την πορεία των εσόδων, τον νέο προϋπολογισμό που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες τον άλλο μήνα, αλλά και από το πώς δεν θα χαθεί η μείωση ΦΠΑ στην εφοδιαστική αλυσίδα και θα μπορέσει να καταλήξει στον καταναλωτή.
Πόσο θα στοιχίσει στο ΑΕΠ
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ξαναγράφει τους στόχους της οικονομίας και το υπουργείο Οικονομικών οδηγείται σε αναθεώρηση των προβλέψεων για έλλειμμα, ανάπτυξη και πληθωρισμό, όπως θα φανεί και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα αποσταλεί στα τέλη Απριλίου στις Βρυξέλλες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να πλήξει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η μίνιμουμ ζημιά στην ανάπτυξη από τη ρωσική εισβολή, θα είναι μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ το μέγιστο της επίπτωσης δεν μπορεί ακόμα να προβλεφθεί. Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας σε ομιλία του.
Διαβάστε επίσης:
Τα μυστικά των «επιταγών ακρίβειας»: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» και τα κριτήρια
Ακρίβεια: Στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ σε ψωμί και ηλιέλαιο
Επιδότηση καυσίμων: Τι προβλέπει η τροπολογία – Το μπόνους των 5 ευρώ
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News