Υπάρχει επάρκεια στα αποθέματα; Τι δείχνουν τα νούμερα για σιτάρι, λιπάσματα
Δεν τίθεται θέμα επάρκειας στα τρόφιμα ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση. Στη χθεσινή σύσκεψη για την επισιτιστική ασφάλεια της χώρας τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν την επάρκεια των αγορών και ποιες είναι οι εναλλακτικές αγορές στις οποίες θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε εκτός από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τη κυβέρνηση υπάρχει:
– Ομαλή λειτουργία της αγοράς.
– Ομαλή λειτουργία και για την αγορά ηλιελαίου.
– Η χώρα δεν κινδυνεύει όσο αναφορά την προμήθεια στις εισαγωγές δημητριακών, καθώς η Ουκρανία δεν αποτελεί την κύρια αγορά εισαγωγών.
– Ενίσχυση ελέγχων για περιπτώσεις αισχροκέρδειας.
Οι εισαγωγές σε σιτάρι
Από το 1.000.000 τόνους μαλακό σιτάρι που εισάγει η Ελλάδα, η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αποτελούν περίπου το 25% (9% Ουκρανία-18% Ρωσία). Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρυσι προμηθευτήκαμε από τη Ρωσία και από την Ουκρανία 272.000 τόνους (6/2020-7/2021) ενώ φέτος (7/2021-1/2022) η Ελλάδα προμηθεύτηκε από τις δύο χώρες 174.000 τόνους, κάτι που σημαίνει πως μέχρι τώρα υπάρχει ένα έλλειμα 100.000 τόνων που η χώρα για φέτος θα ψάξει να το βρει από άλλες αγορές και κυρίως στην Ευρώπη. Το δυσκολότερο κομμάτι είναι τι θα γίνει από τη νέα σεζόν, δηλαδή από τον Ιούλιο.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εξηγώντας τι συμβαίνει με τις αυξήσεις σε προϊόντα που δεν παράγουμε (φυσικό αέριο) ή έχουμε μικρή παραγωγή (σιτάρι) είπε ότι «η χώρα γίνεται φτωχότερη καθώς πληρώνουμε περισσότερα για να καταναλώσουμε όσα καταναλώναμε στο παρελθόν. Παθαίνουμε ζημιά, η οποία θα έχει επίπτωση και στο ΑΕΠ. Θα παραμείνουμε σε ανάπτυξη αλλά θα έχουμε επίπτωση στο ΑΕΠ. Πόσο; Αυτό θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του πολέμου συμπλήρωσε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Τα λιπάσματα
Στο μικροσκόπιο της χθεσινής σύσκεψης βρέθηκαν και οι τιμές των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, αλλά και η επάρκεια τους. Οι κτηνοτρόφοι πάντως λένε πως οι ποσότητες που μπορούν να προμηθεύονται πλέον είναι πολύ μικρές καθώς υπάρχει ένα είδος πλαφόν από τις εταιρείες που τους προμηθεύουν (στη λογική «θέλεις 10 τόνους, πάρε 3 τώρα να βολευτείς και βλέπουμε»), με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν, πολλά ζώα να υποσιτίζονται.
ΦΠΑ
Η κυβέρνηση προς το παρόν και μετά τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου βάζει στο συρτάρι τη μείωση του ΦΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για ένα ακριβό μέτρο και βέβαια, τέτοιου είδους μέτρα εννοείται πως πρέπει να πάρουν και το «πράσινο φως» από τους Ευρωπαίους, ακόμη και εάν πρόκειται για προσωρινές κινήσεις.
Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, η μείωση του ΦΠΑ δεν καταφέρνει να περάσει ποτέ στο καταναλωτή και μένει στη τσέπη του εμπόρου.
Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο και με τον ήδη μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές. Η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και το τουριστικό πακέτο έως το τέλος του 2022 έχει ήδη κλειδώσει.
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν θα συνεχίσουν να ακολουθούν την έως τώρα στρατηγική που έχουν επιλέξει, χωρίς βέβαια να αποκλείεται τίποτα, καθώς το φαινόμενο της ακρίβειας είναι δυναμικό.
Διαβάστε επίσης:
Αγρότες: Δεν σπέρνουν τα χωράφια λόγω ακρίβειας
Σύσκεψη στο Μαξίμου για την επάρκεια τροφίμων: «Δεν υπάρχει θέμα ελλείψεων»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News