Moneyreview Banking Summit: Περιθώρια ανάπτυξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος παρά τις προκλήσεις
Ολοκληρώθηκε το συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη», που διοργάνωσε το Money Review στι Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία. Ο στόχος του συνεδρίου ήταν να προωθήσει τον διάλογο ανάμεσα στους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, των ευρωπαϊκών και εγχώριων θεσμών και τους CEOs των ελληνικών τραπεζών, για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ανάμεσα στους καλεσμένους που μίλησαν στο πάνελ του συνεδρίου, ήταν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, οι CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κ.ά.
Χρ. Σταϊκούρας: Η κρίση δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία
Την εκτίμηση ότι η ουκρανική κρίση δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη» του Moneyreview.
H δεύτερη κρίση την οποία βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, παραδέχθηκε ο υπουργός, καθώς σημείωσε ότι αυξάνεται η αβεβαιότητα και δημιουργούνται κίνδυνοι.
Στην περίπτωση της Ελλάδας ο αντίκτυπος θα προέρχεται από τον πληθωρισμό, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, πρόσθεσε.
«Αυτό που κάναμε ήταν να εκμεταλλευθούμε την απόδοση του 2021 για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο του 2022. Δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο, για να τον αξιοποιήσουμε», είπε ο υπουργός.
Luis de Guindos (αντιπρόδρος ΕΚΤ): Πληθωρισμός ακόμα και πάνω από 7% στην Ευρωζώνη
Ο πληθωρισμός ενδέχεται ακόμα και να ξεπεράσει το 7% στην Ευρωζώνη, στο λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, εκτίμησε ο Luis de Guindos, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Πάντως σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, μάλλον πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού.
Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας και την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης και εμφάνιζε προοπτικές ανάπτυξης για το 2022.
«Είναι σημαντικό να ανταποκριθούμε με πολιτικές, έχουμε δει αστάθεια σε χρηματαγορές», τόνισε, πρόσθεσε όμως ότι «αν το συγκρίνουμε με την πανδημία, είδαμε ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε».
Christian Kettel Thomsen, αντιπρόεδρος της (EIB): Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην διάθεσή τους χρηματοδοτήσεις ύψους 7 δισ. ευρώ
Την βεβαιότητά του πως η Ελληνική οικονομία σήμερα είναι κατά πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με ότι συνέβαινε κατά το εγγύς παρελθόν, παρότι έχει διέλθει μιας ιδιαίτερα απαιτητικής διετούς πανδημικής κρίσης, σημείωσε ο κ. Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) (European Investment Bank – ΕΙΒ).
Ο κ. Thomsen τόνισε πως θεωρεί ότι ο μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων αποδείχτηκε στην πράξη ως αρκούντως επιτυχημένο εργαλείο, κατευθύνοντας τους αναγκαίους πόρους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή παροχή χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και τομέα δραστηριοποίησης. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην διάθεσή τους χρηματοδοτήσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ προς αξιοποίηση.
Rolf Strauch, Chief Economist and Management Board Member του ESM: Ασφαλής η ελληνική οικονομία και βιώσιμο το χρέος της
Ως «ασφαλή» θεωρεί την ελληνική οικονομία και «βιώσιμο» το χρέος της, ο Rolf Strauch, Chief Economist and Management Board Member του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM).
«Όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα στήριξης των εθνικών τους οικονομιών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην πανδημική κρίση, η οποία αναπόφευκτα οδήγησε σε αύξηση του χρέους, με την Ελλάδα να εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην Ε.Ε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς μεγάλο τμήμα του εξυπηρετείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, παρέχοντας δάνεια που διακρίνονται από ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και επιτόκια. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να απολαμβάνει ασφάλεια απέναντι στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της αγοράς».
Σύμφωνα με τον Rolf Strauch, στα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας προσμετράται και η επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης από την πανδημική κρίση, ενώ κρίνεται ως πολύ σημαντικό η χώρα να διατηρήσει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές, ενώ χαιρέτησε την εκπεφρασμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προϋπολογισμό που θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα κατά το 2023.
Αλ. Πατέλης: Να επιστρέψουν οι τράπεζες σε κερδοφορία και να αποδίδουν μερίσματα
Αισιόδοξος για την πορεία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας ότι «το 2019, το μισό χαρτοφυλάκιο ήταν με κόκκινα δάνεια, άρα δεν μπορούσες να μιλάς για ένα τραπεζικό σύστημα που μπορεί να δίνει δάνεια. Πρωταρχικός στόχος ήταν να αλλάξει αυτό».
Πρόσθεσε δε ότι «από το 16 έως το 19 δεν είχε γίνει σοβαρή διευθέτηση κόκκινων δανείων», ενώ συμπλήρωσε ότι «σύντομα οι συμπολίτες μας θα δουν τα χρέη τους να μειώνονται. Υπήρχαν τράπεζες που θεωρούνταν ότι ήταν σε μία δύσκολη κατάσταση, είδαμε μία σειρά από κεφαλαιακές ενισχύσεις. Πλέον μιλάμε για ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο».
Οίκοι αξιολόγησης: Εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παρά την κρίση
Εφικτή χαρακτηρίστηκε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα μέσα στο 2023, παρότι η ουκρανική κρίση δημιουργεί κινδύνους, κατά τη διάρκεια του πάνελ του Moneyreview Banking Summit με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τρεις οίκους αξιολόγησης και ειδικότερα του Marco Troiano, Managing Director, Head of Financial Institutions Ratings, Scope Ratings, του Pau Labro Vila, Director, Primary Rating Analyst, Fitch και του Andrea Costanzo, Vice President, European Financial Institutions, DBRS Morningstar.
«Δεν είναι αδύνατη η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά θα χρειαστεί να συμβούν μια σειρά από πράγματα», δήλωσε ο Marco Troiano της Scope Ratings, την ώρα που ο οίκος αξιολογεί την Ελλάδα στο ΒΒ+, δηλαδή ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές. Όπως τόνισε ο αναλυτής, για να υπάρξει περαιτέρω αναβάθμιση απαιτείται η αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Μιλώντας για χρέος, σημείωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η τροχιά και να πειστούν οι οίκοι ότι βρίσκεται υπό έλεγχο. «Λίγος πληθωρισμός επίσης βοηθά», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε εάν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά ομόλογα μετά τη λήξη του PEPP.
Moneyreview Banking Summit: Το comeback του τραπεζικού τομέα από τη ματιά του επενδυτικού κόσμου
Στις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον, στη σκιά της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρθηκαν στελέχη του επενδυτικού κόσμου, στο πλαίσιο του Moneyreview Banking Summit.
Ο Christian Kopf, επικεφαλής των αγορών σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος της Union Investment, τόνισε ότι έχει αναβαθμιστεί η αξιολόγηση της Ελλάδας, μιλώντας για θετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση. Όπως είπε, «για εμάς, η Ελλάδα είναι μεγάλο στοίχημα», προσθέτοντας ότι γίνονται συνειδητές επενδύσεις.
Ο Γιώργος Κάτσικας, διευθύνων σύμβουλος της UBS, σημείωσε ότι οι τράπεζες τώρα βγαίνουν πιο δυνατές ως προς τα κεφάλαιά τους. Όπως είπε, η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει ισχυρή σε όλες τις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε καλή θέση για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία της χώρας μέσα στα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Ελεκίδης, διευθυντής της Bain Capital Credit, παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε δει σειρά κρίσεων, από τα capital controls έως την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως είπε, η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός έχουν άμεσο αντίκτυπο στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα απέναντι στις αναδυόμενες προκλήσεις
Τις θετικές προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, παρά το εξαιρετικά ασταθές οικονομικό περιβάλλον επιχείρησε να αναδείξει το πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο του Moneyreview Banking Summit, με τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλία Ξηρουχάκη, του Καθηγητή Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκου Χριστοδουλάκη και του Οικονομικού Συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδας και Senior Fellow του Harvard Kennedy School, Γιώργου Χουλιαράκη.
Η εστίαση του τραπεζικού συστήματος στρέφεται ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της στήριξης της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, χρηματοδοτώντας επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ηλία Ξηρουχάκη.
Ο Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης υπογράμμισε πως το εγχώριο τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας έχει καταφέρει να επιβιώσει από διαρκείς αβεβαιότητες, προκλήσεις και κρίσεις, στοιχείο που θα φανεί πολύτιμο για την αντιμετώπιση τυχόν οικονομικών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Οικονομικός Σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδας και Senior Fellow του Harvard Kennedy School, Γιώργος Χουλιαράκης σημείωσε πως ο πληθωρισμός είναι ήδη υψηλός και θα παραμείνει έτσι, ωστόσο δεν πρόκειται να πυροδοτήσει νέες πληθωριστικές προσδοκίες.
Δεν βλέπουν νέο κύμα κόκκινων δανείων οι CEOs των τραπεζών
Θετικές εκτιμήσεις, ότι η ουκρανική κρίση δεν θα οδηγήσει σε αύξηση των κόκκινων δανείων εκφράστηκαν στο πάνελ του Moneyreview Banking Summit με τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, τονίστηκε, οι τράπεζες παρακολουθούν την επίπτωση που θα έχει στην εξυπηρέτηση των δανείων η αύξηση του πληθωρισμού.
Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος, Εθνική Τράπεζα
Ο Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, ανέφερε ότι οι συνθήκες που επικρατούν ως απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία, μειώνουν τις προσδοκίες της ανάπτυξης κατά το τρέχον έτος, από το 4% που ήταν μέχρι πρότινος, σε 2,5-3% με βάση τα τρέχοντα δεδομένα.
Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος, Eurobank
Επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά διαχειρίσιμη, προέβλεψε ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, καθώς επεσήμανε ότι οι εξελίξεις υπονομεύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θετικό αφήγημα που είχαμε μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με τον CEO της Eurobank, οι συνθήκες δεν ευνοούν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα.
Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, Τράπεζα Πειραιώς
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο Χρήστος Μεγάλου, διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πως είναι μια οικονομία που θα αναπτυχθεί πιο γρήγορα και περισσότερο από την Ευρωζώνη. Μπορεί οι αρχικές εκτιμήσεις να έκαναν λόγο για την επίτευξη ανάπτυξης κάτι παραπάνω από το 5% και με τα ανανεωμένα στοιχεία να διαμορφώνεται γύρω στο 3-4%, παρόλα αυτά η ελληνική οικονομία κινείται κατά 1,5-2% πιο πάνω από τον επικρατούντα μέσο όρο της Ευρωζώνης, σημείωσε.
Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Bank
Την εκτίμηση ότι οι κραδασμοί στην οικονομία θα απορροφηθούν εξέφρασε ο Βασίλης Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, προβλέποντας ότι η οικονομική δραστηριότητα θα στηριχθεί από μία καλή χρονιά στον τουρισμό, από τις πολύ σημαντικές σωρευμένες καταθέσεις που δίνουν ώθηση στην κατανάλωση και από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Τα δάνεια ιδιωτικού χρέους εξυπηρετούνται σε απόλυτο βαθμό σήμερα
Ομαλά εξελίσσεται μέχρι σήμερα η εισπραξιμότητα των δανείων ιδιωτικού χρέους από την πλευρά των servicers στην ελληνική αγορά, καθώς οι υπόχρεοι μπορεί να εμφανίζονται ανήσυχοι απέναντι στις συνθήκες αβεβαιότητας που τους περιβάλλουν, εντούτοις δεν έχουν μεταβάλει τον βαθμό δέσμευσής τους απέναντι στο πλάνο πληρωμών που έχουν συμφωνήσει να ακολουθούν, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια πάνελ συζήτησης με τίτλο: «Ιδιωτικό χρέος: Από τις τράπεζες στην αγορά» στο πλαίσιο του Moneyreview Banking Summit, με τη συμμετοχή του Διευθύνοντος Συμβούλου της Quant, Νίκου Βαρδαραμάτου, της General Manager Retail, SB & AGRI Recovery της Intrum Hellas, Αλεξάνδρας Φατσέα, και του Εκτελεστικού Προέδρου της Cepal Hellas, Αρτέμη Θεοδωρίδη.
Τα δάνεια ιδιωτικού χρέους που διαχειρίζονται σήμερα οι servicers στην χώρα μας υπερβαίνουν σε αξία τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ παρά την αισθητή αύξηση του πληθωρισμού και την έντονα ανοδική τροχιά της ακρίβειας, οι συγκεκριμένοι παράγοντες δεν δείχνουν να επιδρούν αρνητικά -προς το παρόν- καθυστερώντας την διαδικασία αποπληρωμής τους, όπως σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Quant, κ. Νίκος Βαρδαραμάτος. Όσο για τις μηνιαίες εισπράξεις, προέρχονται τόσο από τους πελάτες paybook που έχουν ρυθμίσει πρόσφατα τις υποχρεώσεις τους και ακολουθούν ένα προκαθορισμένο πλάνο πληρωμών, όσο και από τους αντίστοιχους δυνητικούς πελάτες με τους οποίους βρισκόμαστε σε επικοινωνία και έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Επιπροσθέτως, θεωρεί πως το 20-25% των δανείων τιτλοποιήσεων και επενδύσεων στο βάθος του χρόνου θα αποδειχθούν ως επανεκτελούμενα δάνεια (re-performing loans).
Θεαματικά καλά θεωρεί πως ανταποκρίνονται μέχρι σήμερα τα χαρτοφυλάκια δανείων ιδιωτικού χρέους, η κα Αλεξάνδρα Φατσέα, General Manager Retail, SB & AGRI Recovery της Intrum Hellas, επισημαίνοντας πως οι εισπράξεις κινούνται σε ιδιαίτερα θετικό επίπεδο. Η ίδια πιστεύει πως το γεγονός ότι οι servicers βρίσκονται πολύ κοντά και σε άμεση επικοινωνία με τους πελάτες τους, συμβάλει σημαντικά στην διατήρηση μιας ομαλά εξελισσόμενης σχέσης, υπό όρους πληρωμής των συμφωνηθέντων δόσεων.
Στις τιτλοποιήσεις με την εγγύηση του Δημοσίου, η αποφυγή να εμφανίσουν πρόβλημα τα senior ομόλογα που έχουν επαναγοράσει οι τράπεζες αποτελεί ζητούμενο για την επιτυχημένη διαχείρισή τους και την αποφυγή έμμεσων, όσο και άμεσων αρνητικών συνεπειών, σύμφωνα με τον κ. Αρτέμη Θεοδωρίδη, Εκτελεστικό Πρόεδρο της Cepal Hellas. Η τελευταία καταγράφει την εξέλιξη τιτλοποιήσεων του Galaxy, χαρτοφυλακίου που ανήκε στην Alpha Bank, και εξελίσσονται ακόμη καλύτερα σε σχέση με ότι οριζόταν βάσει του business plan, με τον κ. Θεοδωρίδη να δηλώνει αισιόδοξος για την μετέπειτα πορεία εξέλιξης του χαρτοφυλακίου, γεγονός που σημαίνει πως δεν θα κληθεί να ενεργοποιηθεί η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Οι συμμετέχοντες στο πάνελ συζήτησης τόνισαν πως το μείγμα των τιτλοποιήσεων είναι -περίπου- ισορροπημένο μεταξύ ρυθμίσεων και ρευστοποιήσεων, ενώ τα business plan διακρίνονται από μακρό χρονικό ορίζοντα υλοποίησης. Βέβαια, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με το πέρασμα του χρόνου εκτιμάται πως οι ρευστοποιήσεις θα αυξήσουν την ποσόστωσή τους έναντι των ρυθμίσεων.
Ο κ. Βαρδαραμάτος υπογράμμισε πως η tailor-made, εν πολλοίς, προσέγγιση και λογική δράσης που ακολουθούν οι servicers, προσαρμόζοντας -ουσιαστικά- τις ρυθμίσεις των υπόχρεων με βάση το affordability τους, από την μια τους διαφοροποιεί έναντι των παραδοσιακών τραπεζικών ιδρυμάτων και από την άλλη αυξάνει τα επίπεδα αποπληρωμής και η εν γένει βιωσιμότητα τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντική είναι και η συνεισφορά της τεχνολογίας, με την Quant να αξιοποιεί cutting-edge τεχνολογίες προκειμένου να υλοποιεί με ταχύτητα το onboarding χαρτοφυλακίων, να διασφαλίζει την ανεμπόδιστη λειτουργία των operational ροών για την μείωση του κόστους που συνεπάγεται αυτής, αλλά και την αύξηση της ανακτησιμότητας. Υπό αυτό το πρίσμα, η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογίες Big Data, Machine Learning, τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ). «Αποτελεί πεποίθησή μου πως το επιχειρείν στην αγορά των servicers δεν προσφέρει μεγάλο περιθώριο κέρδους. Προς την επίτευξη αυτής, απαιτείται η υιοθέτηση της λειτουργικής ευφυϊας, με την επένδυση στην τεχνολογία να αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Quant.
Chris Skinner: Τα fintech δεν απειλούν τις τράπεζες
Την άποψη πως η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού και στον τραπεζικό τομέα έγκειται πρωτίστως στην αλλαγή κουλτούρας και δευτερευόντως στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ποικίλων εκφάνσεών της, διατύπωσε ο Chris Skinner, Financial technology Expert, Bestselling συγγραφέας και CEO του The Finanser στο πλαίσιο συζήτησης της θεματικής ενότητας με τίτλο: «Επενδύοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό: Κάθε πρόκληση μια ευκαιρία» στο Moneyreview Banking Summit, που λαμβάνει χώρα σήμερα, στην Αθήνα.
Παράλληλα, εκτίμησε πως μπορεί το κοινό να επιλέγει με ολοένα και μεγαλύτερους ρυθμούς την ψηφιακή εκδοχή και τις αντίστοιχες προσφερόμενες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εντούτοις όμως πάντοτε θα αναζητά και το φυσικό τραπεζικό κατάστημα, αλλά και την ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή με τους υπαλλήλους του. Απλά, οι τράπεζες οφείλουν να αντιληφθούν πως πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες προσθήκης αξίας, προκειμένου να θεμελιώσουν την παρουσία τους και στο μέλλον.
Οι fintechs μπορούν να προσθέσουν αξία στον τραπεζικό τομέα
Στη σημαντική πρόοδο στο συνολικό πλέγμα των ψηφιακών συναλλαγών και πληρωμών στην χώρα μας και δη κατά την αμέσως προηγούμενη διετία αναφέρθηκε το πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο του Moneyreview Banking Summit, με τη συμμετοχή της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΔΙΑΣ ΑΕ, Σταυρούλας Καμπουρίδου, της Fintech Relationship Professional, Associate Director, Centre for Digital Banking and Finance, The London Institute of Banking & Finance και συγγραφέα του “Re-inventing Banking & Finance”, Helene Panzarino, του Citrix Southern-Eastern Europe Territory Manager, Χάρη Κοντονίκα και του Managing Partner, EMEA Financial Services της IBM Consulting, Likhit Wagle. Το πάνελ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της σύναψης συνεργασιών με fintechs για την προσθήκη αξίας στην καθημερινή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και στο γεγονός ότι οι 4 συστημικές τράπεζες βρίσκονται στη διαδικασία μετάβασης των πληροφοριακών συστημάτων και μέρους της λειτουργίας τους στο cloud.
Καρώνης (Viva) – Έχουν γίνει πολλά πράγματα στο startup οικοσύστημα
Μιλάμε όλοι για μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, αλλά κάθε χώρα έχει δικές της διαδικασίες, συστήματα, υποδομές, δήλωσε ο Χάρης Καρώνης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της VIVA Wallet, στο πλαίσιο του Moneyreview Banking Summit. Όπως είπε, η εταιρεία βρίσκεται σε ένα πρώτο στάδιο που, μέσα από την τεχνολογία, επιχειρεί να λύσει αυτό το υπαρκτό πρόβλημα στην Ευρώπη. Ο κ. Καρώνης σημείωσε ότι είναι πολύ αργές και χρονοβόρες οι προσπάθειες ενοποίησης της ευρωπαϊκής αγοράς σε σχέση με τις ανάγκες.
Ως προς τη VIVA Wallet, είπε ότι σήμερα δραστηριοποιείται σε 24 χώρες, έχοντας αξιοποιήσει την τεχνολογία για να φτιάξει την πρώτη cloud based υποδομή.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό startup οικοσύστημα, ανέφερε ότι έχουν γίνει πολλά πράγματα, αλλά απαιτείται και ένας ορθολογισμός.
Τα βασικά συστατικά για ψηφιακή μετάβαση
Στα βασικά συστατικά για μια ψηφιακή μετάβαση αναφέρθηκε ο Μάκης Κριμιζής, Partner, Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, KPMG στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Moneyreview Banking Summit.
Όπως ανέφερε ο κ. Κριμιζής, τα βασικά συστατικά για μια ψηφιακή μετάβαση περιλαμβάνουν ισχυρή πρόθεση, προσέγγιση, εμπειρία και κατάρτιση. Επεσήμανε, δε, ότι με καταλύτη την πανδημία, τον ανταγωνισμό και το δημογραφικό, οι ανάγκες έχουν αλλάξει, ενώ υπάρχει η τεχνολογία που δίνει νέες, πιο αξιόπιστες λύσεις.
Moneyreview Banking Summit – Η επανάσταση των crypto και οι συνέπειες για το χρηματοοικονομικό σύστημα
Αυξημένη κινητικότητα και ενδιαφέρον γύρω από τα κρυπτονομίσματα, γύρω από τα οποία υπάρχει μια νεφελώδη εικόνα σχετικά με τις προκλήσεις, μα και τους κινδύνους που προκύπτουν εξ’ αυτών, ενώ εκτιμάται πως υπάρχει αρκετός δρόμος έως ότου γίνει αντιληπτή η δυνατότητα αξιοποίησής τους, όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια πάνελ συζήτησης με τίτλο: «Η επανάσταση των crypto και οι συνέπειες για το χρηματοοικονομικό σύστημα» στο πλαίσιο του Moneyreview Banking Summit, με τη συμμετοχή της Αντιπροέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αναστασίας Στάμου, του Partner της Accolade Partners, Μάρκου Βερέμη και του Καθηγητή/Chair in Financial Technology στο Πανεπιστήμιο του Manchester και Financial Systems Council Member στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, Μάρκο Ζαχαριάδη.
Ο τομέας των κρυπτονομισμάτων αποτελεί άγνωστο -εν πολλοίς- παράγοντα καθώς η εν λόγω δραστηριότητα δεν υπόκεινται σε διαδικασία προληπτικής εποπτείας, με αποτέλεσμα οποιοσδήποτε το επιθυμεί να ενεργοποιηθεί στο συγκεκριμένο τομέα, δίχως να απαιτείται σχετική αδειοδότηση, όπως επεσήμανε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αναστασία Στάμου.
Ως το κεφάλαιο 2.0 του internet αντιμετωπίζει το crypto ο Partner της Accolade Partners, Μάρκος Βερέμης, καθώς δημιουργεί ένα αποκεντρωμένο παγκόσμιο σύστημα συναλλαγής και οικονομικών αξιών δια μέσω του internet.
Η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός συστήματος μεταφοράς αξίας, το οποίο θα αντικαθιστούσε την συγκεντρωμένη δύναμη και την εν γένει διαμεσολάβηση των τραπεζών στο ευρύτερο οικονομικό σύστημα, με την ταυτόχρονη αμφισβήτηση της έννοιας της τραπεζικής πίστης και των επιταγών της, αποτέλεσαν την γεννησιουργό αιτία των κρυπτονομισμάτων, όπως υποστήριξε ο Καθηγητής / Chair in Financial Technology στο Πανεπιστήμιο του Manchester και Financial Systems Council Member στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, Μάρκος Ζαχαριάδης.
Γ. Στουρνάρας: Η «τέλεια καταιγίδα» φέρνει στασιμοπληθωρισμό
Η εισβολή της Ρωσίας, έπειτα από την πανδημική κρίση, αποτέλεσε τον δεύτερο αστάθμητο όσο και σημαντικό παράγοντα πρόκλησης της «τέλειας καταιγίδας για τον παγκόσμιο, αλλά και τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα, δημιουργώντας στασιμοπληθωριστική τάσεις και ποικίλα διλήμματα, λ.χ. νομισματικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), καθώς επίσης δημοσιονομικά, ενεργειακά και αμυντικά ζητήματα για την Ευρωζώνη και τις εθνικές κυβερνήσεις, όπως υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, με την οποία εγκαινιάστηκε η 7η και τελευταία ενότητα του Moneyreview Banking Summit.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως η λήψη μέτρων στήριξης από τις δημοσιονομικές, νομισματικές και εποπτικές αρχές συνέβαλαν στην αποφυγή της δημιουργίας νέου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τόσο στην Κοινότητα, όσο και στην Ελλάδα, ωστόσο η συμπεριφορά των οφειλετών μετά την πλήρη κατάργηση των μέτρων κρατικής στήριξης, θα καθορίσει την ποιότητα του ενεργητικού των Ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο ίδιος θεωρεί πως ο υψηλός πληθωρισμός και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συμπίεση του διαθέσιμου εισοδήματος και τα αδύναμα εταιρικά χρηματο-οικονομικά μεγέθη, αναμένεται να ασκήσουν έντονη πίεση στους ευάλωτους οφειλέτες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία ευκαιρία για επιτάχυνση της μετάβασης στην «πράσινη» οικονομία
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η επιβολή πολλαπλών κυρώσεων από μέρους της διεθνούς κοινότητας σε συνάρτηση με τις αρκούντως υψηλές τιμές που ισχύουν στην ενέργεια, πρέπει να λειτουργήσει ως παράγοντας απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, με την Ευρώπη να οφείλει να προωθήσει περαιτέρω την υιοθέτηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως υπογραμμίστηκε στο Fireside Chat με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Moneyreview Banking Summit και στο οποίο συμμετείχαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας και ο Δημοσιογράφος – Επιχειρηματικός Αναλυτής και Σύμβουλος Διεθνούς Κλιματικής Πολιτικής, Hugo Dixon.
Οι γεωπολιτικές συνθήκες και τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται σήμερα έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λειτουργούν ως μεγάλη ευκαιρία για την επιτάχυνση της μετάβασης σε μια «πράσινη» οικονομία, σημείωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.
Η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κάνει ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη την επιτάχυνση της αποδέσμευσης από τον άνθρακα ως ένα από τα κυρίαρχα ενεργειακά μέσα, υπογράμμισε ο Hugo Dixon, συμπληρώνοντας πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προβάλλουν ως εξόχως θελκτική ενεργειακά πηγή, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην εν γένει προστασία του περιβάλλοντος.
Χορηγοί
Platimum Sponsor:
- Quant
Silver Sponsors:
- Alpha Bank
- Cepal
- Citrix
- Deloitte
- Eurobank
- IBM
- Intrum Hellas
- KPMG
- National Bank of Greece
- Piraeus Bank
Bronze Sponsor:
- Profile Software
Supporter:
- Priority
Official Air Carrier:
- Aegean
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Δεν βλέπουν νέο κύμα κόκκινων δανείων οι τραπεζίτες
Εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας
Χρ. Σταϊκούρας: Η κρίση δεν θα εκτροχιάσει την οικονομία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News