ΥΠΟΙΚ: Σε οριακή κατάσταση ο προϋπολογισμός – Εξαντλείται ο δημοσιονομικός χώρος
Eξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε με την καλύτερη από την αναμενόμενη πορεία του 2021, είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, επιβεβαιώνοντας την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο προϋπολογισμός, μετά τα μέτρα της περασμένης εβδομάδας για την προστασία των ευάλωτων από την ακρίβεια.
Ο χώρος που είχε δημιουργηθεί χάρη στην υψηλότερη ανάπτυξη και τα αντίστοιχα έσοδα του 2021 ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Κ», σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, δηλαδή λίγο λιγότερα από τον προϋπολογισμό των ανακοινωθέντων μέτρων για την ακρίβεια (620 εκατ. ευρώ, αν αφαιρεθούν αυτά που θα καλύψει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για το ρεύμα), συν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (360 εκατ. ευρώ) και τη στήριξη των κτηνοτρόφων (200 εκατ. ευρώ) που προηγήθηκαν. «Παλεύουμε να δημιουργηθεί πρόσθετος χώρος το επόμενο διάστημα», πρόσθεσε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Real FM. Κι αυτό γιατί, όπως εξήγησε, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις εξής προκλήσεις:
1. Να επεκτείνει και το δεύτερο εξάμηνο τον μειωμένο ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές, κόστους 250 εκατ. ευρώ.
2. Να υλοποιήσει το σχέδιό της για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και συνέχιση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών το 2023, κόστους 2,1 δισ. ευρώ.
3. Να εξασφαλίσει πόρους από τον προϋπολογισμό για τη στήριξη των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση που εξαντληθούν αυτοί του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. «Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, μπορεί να μην έχει το ταμείο πόρους μετά το καλοκαίρι», είπε.
Πάντως, ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο απαιτηθεί, θα επαναλάβει τη βοήθεια και πιθανώς θα την ενισχύσει. Επίσης, τόνισε ότι θα παρέμβει αν διαπιστώσει φαινόμενα κερδοσκοπίας στους παρόχους ενέργειας.
Το γεγονός ότι η αύξηση των τιμών στα καύσιμα και τα ενεργειακά προϊόντα θα επηρεάσει την Ελλάδα συγκριτικά περισσότερο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, δεδομένου ότι εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από εισαγωγές ενέργειας, επεσήμανε, εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. Μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο του Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο στο Λονδίνο, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι το πιο πιθανό σενάριο –κατά την εκτίμησή του– είναι να επικρατήσει μια αβέβαιη ειρήνη, με γεωπολιτικές εντάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη και την Ευρώπη ειδικότερα.
Σημείωσε, πάντως, ότι η Ελλάδα διαθέτει ως βασικό της πλεονέκτημα τη γεωπολιτική της θέση, το γεγονός δηλαδή ότι αποτελεί ενεργειακή πύλη για τη νοτιοανατολική και την κεντρική Ευρώπη. Κάτι που θα οδηγήσει σε πολλές νέες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και σε υποδομές για σταθμούς LNG, μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου, νέους αγωγούς, νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις κ.λπ.
Στο ίδιο συνέδριο ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα το 2023, αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, οι τράπεζες κάνουν τη δουλειά τους και με την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας.
Διαβάστε επίσης:
Μέτρα κατά της ακρίβειας: Επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ έως το τέλος του 2022
Μέτρα στήριξης: Σενάρια για επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Μέτρα στήριξης: Ποιοι παίρνουν έκτακτη ενίσχυση και επιδότηση καυσίμων
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News