Reuters: Γιατί κάποιες επιχειρήσεις της Δύσης επιλέγουν να μείνουν Ρωσία
Οι δυτικές επιχειρήσεις που διατηρούν παρουσία στην Ρωσία παρέχοντας είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα, προσπαθούν να επιτύχουν μία ισορροπία ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των υποστηρικτών της Ουκρανίας που ζητούν από όλες τις δυτικές εταιρείες να αποχωρήσουν από την Ρωσία.
Περισσότερες από 400 επιχειρήσεις έχουν αποσυρθεί από την Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με λίστα που κατέρτισε ο Τζέφρι Σόνεφελντ, καθηγητής στο Yale School of Management. Έχουν αφήσει πίσω τους ενεργητικό αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Ωστόσο, περίπου 80 επιχειρήσεις έχουν διατηρήσει παρουσία, παρότι έχουν αναστείλει κάθε νέα επένδυση ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Πολλές εξ αυτών είναι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών και φαρμακευτικές που υποστηρίζουν ότι η έξοδός τους από την ρωσική αγορά θα μπορούσε να βλάψει σημαντικά τον ρωσικό πληθυσμό. Ορισμένες δε φοβούνταν για νομικές επιπτώσεις προς τους εργαζομένους στην χώρα, σε περίπτωση που η ρωσική κυβέρνηση προχωρήσει σε αντίποινα.
«Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι δεν μπορούν να εγκαταλείψουν εύκολα μικρές ρωσικές εταιρείες και καταναλωτές που στηρίζονται σε αυτές», αναφέρει ο Μπρους Χέινς της SVC+FGH, ο οποίος παρέχει συμβουλές για τις εταιρείες που αποσύρονται από την Ρωσία.
Οι «γίγαντες» καταναλωτικών αγαθών, όπως PepsiCo, Procter & Gamble και Nestle, έχουν ανακοινώσει ότι θα διατηρήσουν μία παρουσία στην Ρωσία για την παροχή βασικών ειδών. Ωστόσο με τα θύματα και τους πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ουκρανία να αυξάνονται, οι πιέσεις αυξάνονται για να αποσυρθούν ολοκληρωτικά από την Ρωσία.
Η Κάιτι Ντένις της Ένωσης Εταιρειών Καταναλωτικών Αγαθών, μία εμπορική ένωση που έχει μέλη εταιρείες, όπως PepsiCo, Coca-Cola και P&G, σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις – μέλη της ένωσης δεν υποστηρίζουν τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, όμως θεωρούν ότι ο ρωσικός λαός που δεν συμμετέχει σε αυτή την κίνηση δεν θα πρέπει να υποφέρει από αυτό που συμβαίνει.
Φαρμακευτικές εταιρείες, όπως Pfizer, η Bayer και η Eli Lilly, έχουν μεν ανακοινώσει ότι σταματούν τις δευτερεύουσες δραστηριότητές τους στην Ρωσία, όμως σχεδιάζουν να συνεχίσουν να προμηθεύουν με φάρμακα κατά ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος. Σημειώνουν ακόμη ότι τα συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν εξαιρεθεί από τις διεθνείς κυρώσεις, επειδή εξυπηρετούν βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες.
Μάλιστα, ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν και την υποστήριξη των μετόχων τους. Για παράδειγμα, ο Τζος Μπροκγουελ, ανώτατο στέλεχος της επενδυτικής εταιρείας Azzad Asset Management, είπε ότι στήριξε την απόφαση της Pfizer να συνεχίσει να προμηθεύει με φάρμακα την Ρωσία.
Πολλές αμερικανικές φαρμακευτικές έχουν ανακοινώσει ότι δεν παρασκευάζουν φάρμακα στην Ρωσία, όμως ορισμένες ευρωπαϊκές ανταγωνίστριές τους, συμπεριλαμβανομένων των Bayer και Novartis, διατηρούν τις μονάδες τους στην Ρωσία.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Τι «McDonald’s» τι «Θείος Βάνια»: Οι ρωσικές εταιρείες παίρνουν τη θέση των πολυεθνικών
Άδεια καταστήματα: Πώς είναι η ζωή χωρίς Zara και McDonald’s στην Ρωσία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News