Πιστοληπτική αξιολόγηση: Διπλό review από Moody’s και DBRS στη σκιά του πολέμου
Διπλό review περιμένει απόψε τη νύχτα η Αθήνα, καθώς η 18η Μαρτίου είναι ημέρα αξιολόγησης τόσο από τη Moody’s όσο και από την DBRS. Οι ετυμηγορίες των δύο οίκων αξιολόγησης θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Wall Street, την ώρα που εκφράζονται ανησυχίες ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι οικονομικές συνέπειές του για όλο τον κόσμο βάζουν στον «πάγο» την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από το junk.
Σημειώνεται ότι η Moody’s αξιολογεί την Ελλάδα με Ba3 και σταθερές προοπτικές. Οι αναλυτές της είχαν αναβαθμίσει την ελληνική αξιολόγηση τελευταία φορά τον Νοέμβριο του 2020 και έτσι σήμερα τοποθετούν τη χώρα τρία σκαλοπάτια χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, εκφράζοντας την πιο αυστηρή στάση από όλους τους οίκους.
Η DBRS τοποθετεί την Ελλάδα στο ΒΒ, δύο σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, με θετικές προοπτικές. Η τελευταία αναβάθμιση από την DBRS είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2021.
Τι περιμένουμε, λοιπόν, απόψε από τους δύο οίκους; Σύμφωνα με την DZ Bank, η αξιολόγηση της Ελλάδας θα παραμείνει σταθερή.
Δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη εάν οι αναλυτές προτιμήσουν να μην πάρουν κάποια απόφαση μέσα σε αυτό το τόσο ρευστό περιβάλλον. Άλλωστε, είναι ξεκάθαρο ότι οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία μόλις τώρα έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται στις προβλέψεις των οίκων για τις οικονομίες. Και καθώς όλα τα ενδεχόμενα ως προς την έκβαση του πολέμου είναι ακόμα στον αέρα, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποιο θα είναι τελικά και το κόστος σε οικονομικό επίπεδο.
Είναι ενδεικτικό ότι η Moody’s μόλις χθες υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό. «Βλέπουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη έχει δεχθεί πλήγμα, αλλά δεν έχει εκτροχιαστεί», σημείωσαν οι αναλυτές του οίκου. Οι νέες εκτιμήσεις τους μιλούν για ανάπτυξη 3,6% στις οικονομίες του G20 φέτος (έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 4,3%) και 3% το 2023. Μένει να φανεί πώς θα αποτυπώνονται οι αλλαγές αυτές στις εκτιμήσεις του οίκου για την Ελλάδα.
Ήδη, πάντως, η Bank of America προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο της γενικής αναθεώρησης των εκτιμήσεών της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, ώστε να συνυπολογιστεί το πλήγμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι νέες εκτιμήσεις του αμερικανικού επενδυτικού οίκου μιλούν για ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα φέτος, έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για 3,8%. Για το 2023, η Bank of America τοποθετεί τον πήχυ στο 2,3% από το 2,5% προηγουμένως.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μένει να φανεί εάν ο στόχος της Αθήνας για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα έως τις αρχές του 2023, έπειτα από τουλάχιστον μία δεκαετία στο junk, είναι ακόμα εφικτός. Έπειτα από τα αποψινά reviews, τη σκυτάλη θα πάρει στις 22 Απριλίου η S&P, η οποία στις 23 Απριλίου του 2021 είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ, με θετικές προοπτικές.
O ο Zsolt Darvas, Senior Fellow του Bruegel, έλεγε προ ημερών σε συνέντευξή του στο «MR» ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία απομακρύνει την Ελλάδα από την έξοδο από το junk και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
«Φοβάμαι ότι θα πάρει πολύ καιρό και ο πόλεμος, με τις οικονομικές συνέπειές του, επιμηκύνουν αυτή την περίοδο. Ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου, αλλά η Ελλάδα, μαζί με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ίσως να αντιμετωπίσει μια ύφεση. Αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ήδη πολύ υψηλού δημοσίου χρέους της Ελλάδας», σημείωνε.
Διαβάστε επίσης:
BofA: Το κόστος του πολέμου για την Ελλάδα – Ανάπτυξη μόνο 3%, πληθωρισμός-σοκ 6,1%
Moody’s: Ποιες χώρες κινδυνεύουν γεωπολιτικά και δημοσιονομικά από τον πόλεμο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News