Business & Finance Πέμπτη 17/03/2022, 19:53
BUSINESS & FINANCE

Αντιδράσεις ΕΣΕΕ – ΕΒΕΠ για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Η ΕΣΕΕ εκτιμά πως παρά το ενισχυμένο πλέγμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι αβεβαιότητες που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα χαμηλώσουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους επόμενους μήνες

Αντιδράσεις ΕΣΕΕ – ΕΒΕΠ για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Για «ενεργειακή ανάσα» για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κάνει λόγο η ΕΣΕΕ σχολιάζοντας τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοινωσε η κυβέρνηση σήμερα το πρωί. Παράλληλα το ΕΒΕΠ χαρακτηρίζει «λελογισμένα» σε κόστος τα πρόσθετα μέτρα τρίμηνης διάρκειας και εντός δημοσιονομικών πλαισίων, που δεν θέτουν σε κίνδυνο την μέχρι σήμερα οικονομική πορεία της χώρας.

Αναλυτικά, η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης για την άμεση ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων απαντά ουσιαστικά στα βασικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου.

Ειδικότερα, τόσο ο διπλασιασμός της επιδότησης από τα 65 ευρώ/MWH στα 130 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις όσο, ακόμη περισσότερο, η πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWH στο σύνολο της κατανάλωσης για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 25kVA αντανακλούν τον πυρήνα των θέσεων που έχει εκφράσει η Συνομοσπονδία, για στοχευμένα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πιο ευάλωτους της αγοράς.

Μάλιστα η απόφαση για αναδρομική επιδότηση που θα αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο και πάλι αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA είναι ιδιαίτερα επιβοηθητική για τη βιωσιμότητα τους, καθώς σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις έχει στόχο να απορροφήσει αναδρομικά το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά πως παρά το ενισχυμένο πλέγμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι αβεβαιότητες που παράγει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παγκόσμια ενεργειακή κρίση θα χαμηλώσουν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών τους επόμενους μήνες για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και κυρίως για το λιανεμπόριο, το οποίο διάγει από το περασμένο φθινόπωρο μία παρατεταμένη περίοδο έλλειψης ρευστότητας. Σε αυτό το πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον επισημαίνουμε ότι θα απαιτηθεί η συστηματική παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων, η συνεχής συνεργασία της κυβέρνησης με τους φορείς της αγοράς και η διατήρηση της «πολεμικής» ετοιμότητας στην ανταπόκριση των συναρμόδιων υπουργείων στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων.

ΕΒΕΠ: Λελογισμένα σε κόστος και διάρκεια τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς σημειώνει ότι οι παρεμβάσεις από το οικονομικό επιτελείο, σε πρώτη ανάγνωση, στοχεύουν στους ασθενέστερους με έκτακτη ενίσχυση πριν το Πάσχα, αλλά σε μια δεύτερη ανάγνωση, αποκαλύπτουν, πέραν του κοινωνικού τους χαρακτήρα, την στοχευμένη στήριξη ολόκληρου του οικονομικού ιστού, με τρεις προτεραιότητες στο κόστος στέγασης, μεταφορών και διατροφής, με ειδική μέριμνα για τα αρτοποιεία.

«Τα μέτρα στήριξης, όπως ήταν αναμενόμενο δίνουν προσωρινές ανάσες και αποτελούν ένα ακόμη βοήθημα, αλλά σίγουρα δεν μπορούν να δώσουν λύση στην πληθωριστική απειλή» σημειώνει το ΕΒΕΠ. «Ιδιαίτερης σημασίας για τον επιχειρηματικό κόσμο προσλαμβάνει η σημαντική αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος, για την στήριξη των μικρομεσαίων, ως επί το πλείστον, επιχειρήσεων, η συνέχιση της επιδότησης του φυσικού αερίου, η μείωση της τιμής του πετρελαίου για τις αγροτικές επιχειρήσεις και τους αγρότες.»

Τέλος, αναφέρει το ΕΒΕΠ «επιβεβαιώθηκε η αύξηση της περιόδου αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών, με τις μειώσεις βάσει τζίρου, όπως έχουν ανακοινωθεί, από 60 άτοκες σε 96 άτοκες δόσεις, ενώ παραμένει η έκπτωση 15%, σε περίπτωση που το βεβαιωμένο ποσό καταβληθεί εφάπαξ. Η εξαγγελία και εξειδίκευση των μέτρων είναι κατανοητό πως δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες όλων, αλλά τουλάχιστον περνάει το μήνυμα πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, δεν δίνουν μόνοι και αβοήθητοι αυτόν τον πανευρωπαϊκό πόλεμο ακρίβειας, που απαραιτήτως απαιτεί πανευρωπαϊκή λύση.» 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μέτρα στήριξης: Ποιοι παίρνουν έκτακτη ενίσχυση και επιδότηση καυσίμων

ΓΣΕΒΕΕ: Τα μέτρα δεν είναι λύση στην πληθωριστική απειλή

Ενεργειακή κρίση: Στα 72 ευρώ η επιδότηση ρεύματος τον Απρίλιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News