Αμερικανικές τράπεζες: Η πανδημία τις έκανε πιο πλούσιες
Οι μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη εισήλθαν στην εποχή της πανδημίας σε καλή κατάσταση αλλά τώρα έχουν γίνει ακόμη πιο πλούσιες. Οι πιστωτικοί όμιλοι της Wall Street απεκόμισαν τεράστια κέρδη από τις συναλλαγές τους στις αγορές με την έντονη μεταβλητότητα και «αποχαιρετούν» το 2020 με πολύ μεγάλα κεφάλαια. Η αποστολή τους για το 2021 θα είναι να βρουν ένα αποδεκτό τρόπο για να τα δαπανήσουν.
Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ – JPMorgan, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Bank of America – παρουσίασαν στο σύνολό τους έσοδα ύψους 84 δισ.δολαρίων τα πρώτα τρία τρίμηνα. Τα οποία αναμένεται να φθάσουν τα 112 δισ.δολαρια σε ετήσια βάση. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 35 δισ.δολάρια από το μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, χάρη στα μεγάλη κέρδη των χρηματιστηριακών αγορών, στην ομαλή διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών και στην άφθονη ρευστότητα της κεντρικής τράπεζας. Κέρδισαν δε, επιπλέον 7 δισ.δολάρια από την ανοδοχή εκδόσεων μετοχών και ομολόγων.
Από την άλλη πλευρά, υπήρχε και το αναμενόμενο «κύμα» των εταιρικών πτωχεύσεων που μέχρι στιγμής όμως δεν επαληθεύτηκε. Οι μεγάλοι πιστωτικοί όμιλοι JPMorgan, Citi, Wells Fargo και BofA έβαλαν στην άκρη 52 δισ.δολάρια για κάλυψη μελλοντικών επισφαλών δανείων. Η JPMorgan είχε προβλέψει επισφάλειες ύψους 15 δισ.δολαρίων. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντάιμον αναφέρει ότι τα επίπεδα του επισφαλούς χρέους δεν είναι καθόλου ανησυχητικά, επί το πλείστον χάρη στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που κράτησαν βιώσιμους τους δανειολήπτες.
Ακόμη ένας αξιοσημείωτος παράγοντας είναι η ισχυροποίηση των ισολογισμών τους. Οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ έχουν 128 δισ.δολάρια περισσότερο μετοχικό κεφάλαιο από αυτό που κανονικά χρειάζονται, με βάση τα στοιχεία τους για το τρίτο τρίμηνο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η επερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλος της Citi, Τζέιν Φρέιζερ, θα «κληρονομήσει» πλεόνασμα κεφαλαίου αντίστοιχο με περισσότερο από το ένα-πέμπτο της κεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Επίσης, οι κορυφαίες 25 τράπεζες συγκέντρωσαν δύο φορές περισσότερες καταθέσεις εφέτος συγκριτικά με τις υπόλοιπες 5.000 των ΗΠΑ από κοινού.
Πώς θα χρησιμοποιήσουν όμως όλο αυτό το κεφάλαιο; Τraders, εταιρικά στελέχη και μέτοχοι θέλουν μερίδιο από την «πίτα». Τα χαμηλά επιτόκια συνιστούν επίσης πρόκληση σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ομως, για όλον αυτόν τον πλούτο θα πρέπει να «ευχαριστήσουν» την κυβέρνηση και τους ίδιους τους φορολογούμενους. Και αυτές, αντ΄αυτού, μείωσαν τις χορηγήσεις δανείων, σε ένα έτος που ο δανεισμός ήταν άκρως αναγκαίος: οι τέσσερις μεγαλύτεροι πιστωτικοί όμιλοι της Wall Street μείωσαν τις συνολικές χορηγήσεις δανείων τους κατά 3%. Το θέμα τώρα είναι, με τον ερχομό του 2021, να βρουν δημιουργικούς τρόπους για να στηρίξουν την οικονομία και να επιστρέψουν τα κέρδη που ουσιαστικά δεν ήταν ποτέ δικά τους.
Πηγή: Reuters