Business & Finance Τρίτη 15/03/2022, 14:14
BUSINESS & FINANCE

Τιμή-ρεκόρ για το νόμισμα της δολοφονίας του Καίσαρα

Ο Ιούλιος Καίσαρας δολοφονήθηκε στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ.

Τιμή-ρεκόρ για το νόμισμα της δολοφονίας του Καίσαρα

Το αστρονομικό ποσό των 2 εκατ. δολαρίων ενδέχεται να φτάσει ένα αρχαίο ρωμαϊκό νόμισμα που γιορτάζει τη δολοφονία του Ιούλιου Καίσαρα, η οποία έγινε στις 15 Μαρτίου του 44 π.Χ.

Σύμφωνα με τον οίκο Numismatica Ars Classica που θα διενεργήσει τη σχετική δημοπρασία τον Μάιο, το χρυσό αυτό νόμισμα – που είναι μικρότερο σε μέγεθος από ένα 20λεπτο του ευρώ – χρονολογείται πριν παραπάνω από δύο χιλιάδες χρόνια. 

Το νόμισμα ονομάζεται «Eid Mar» ή «Αι Ειδοί του Μαρτίου». Πρόκειται για το όνομα μιας καθιερωμένης γιορτής των Ρωμαίων, η οποία όμως έγινε πιο γνωστή επειδή κατά τη διάρκειά της το 44 π.Χ. δολοφονήθηκε ο διάσημος ηγέτης.

Ερευνητές πιστεύουν ότι το χρυσό νόμισμα κόπηκε από τον ίδιο τον Βρούτο, ο οποίος πρόδωσε και δολοφόνησε τον Καίσαρα. 

Η μορφή του Βρούτου είναι αυτή, εξάλλου, που κοσμεί την μπροστινή πλευρά του νομίσματος.

Τιμή-ρεκόρ για το νόμισμα της δολοφονίας του Καίσαρα-1

*φωτ. Numismatica Ars Classica

Στην πίσω πλευρά, υπάρχει ένας φρυγικός σκούφος (δινόταν στους απελευθερωμένους σκλάβους) ανάμεσα σε δύο μαχαίρια, ένα σύμβολο της ελευθερίας της Ρώμης από την τυραννία του Καίσαρα.

Τιμή-ρεκόρ για το νόμισμα της δολοφονίας του Καίσαρα-2

*φωτ. Numismatica Ars Classica

Θεωρείται ότι το νόμισμα κρατούσε ένας από τους δολοφόνους του Καίσαρα.

«Είναι ανεκτίμητης αξίας, αλλά και πάλι πρέπει να έχει μια τιμή. Είναι εκπληκτικό ότι υπάρχει ένα νόμισμα προς ανάμνηση αυτό του πασίγνωστου γεγονότος, που άλλαξε εντελώς τον ρου της ιστορίας. Είναι εντυπωσιακό ότι αυτό το νόμισμα επιβίωσε» ανέφερε ο επικεφαλής του Νumismatica Ars Classica, Αρτούρο Ρούσο.

Για τα τελευταία 10 χρόνια, το νόμισμα βρισκόταν στο Βρετανικό Μουσείο, καθώς είχε παραχωρηθεί από ιδιωτικό συλλέκτη. Ο Ρούσο ελπίζει ότι θα πωληθεί σε κάποιον συλλέκτη ή κάποιο ίδρυμα.

Υπάρχουν τρία τέτοια νομίσματα. Το ένα πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο το 2020 σε τιμή-ρεκόρ 3,5 εκατ. δολαρίων. Το άλλο βρίσκεται σε συλλογή στην Deutsche Bundesbank.

Η δημοπρασία για το «Eid Mar» θα γίνει στη Ζυρίχη, στις 30 Μαΐου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News