Σπάει τη σιωπή του ο γαμπρός του Ερντογάν – Τι λέει για την τουρκική οικονομία
Είχε «εξαφανιστεί» για πάνω από ένα χρόνο
Mετά από 16 μήνες απουσίας από τη δημόσια σφαίρα, ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρώην υπουργός Ενέργειας και μετέπειτα Οικονομικών της Τουρκίας «σπάει» τη σιωπή του με ένα νέο βιβλίο.
Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ αναφέρεται αναλυτικά στα πέντε χρόνια του ως «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας μέχρι τη ρήξη με τον πεθερό του και την αποπομπή του τον Νοέμβριο του 2020.
Ωστόσο, στις 287 σελίδες της βιογραφίας του λείπει ένα βασικό πράγμα: οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα του Ερντογάν, παρόλο που ο Αλμπαϊράκ οφείλει στον πεθερό του τη θεαματική του άνοδο και την άδοξη έξοδό του από την πολιτική.
Ο 44χρονος Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που είναι παντρεμένος με τη μεγαλύτερη κόρη του Ερντογάν, θεωρούνταν από πολλούς ότι προετοιμαζόταν να γίνει ο διάδοχος του Τούρκου ηγέτη.
Η θητεία του χαρακτηρίστηκε από κυρίως μάταιες απόπειρες να ελέγξει την αξία της τουρκικής λίρας, καθώς εκείνη βρισκόταν υπό πίεση – χωρίς να καταφύγει σε πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων μετά από κάποια έκτακτη νομισματική σύσφιξη. Ο Ερντογάν έχει την ανορθόδοξη άποψη ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.
O Αλμπαϊράκ ταπεινώθηκε όταν με προεδρικό διάταγμα αντικαταστάθηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας με έναν πολιτικό του εχθρό. Δύο μέρες αργότερα, ο ίδιος παραιτήθηκε, με την τουρκική αντιπολίτευση να ζητάει να γίνει έλεγχος στα πεπραγμένα του.
Τι αναφέρει στο βιβλίο του
Το βιβλίο που ονομάζεται «Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό» περιγράφει τη θητεία του Αλμπαϊράκ από την οπτική του. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως έναν φιλόδοξο μεταρρυθμιστή, σε αντίθεση με την περίοδο που ήταν στην εξουσία, όταν είχε επαινέσει τον Ερντογάν ως τον κύριο μοχλό της συνετής πολιτικής.
Ο ίδιος απορρίπτει την κριτική για τις προσπάθειές του να προστατεύσει τη λίρα. Γράφει ότι τα αποθέματα «ήρθαν υπό πίεση», χωρίς να αναφέρει αν ο ίδιος ανάγκασε την κεντρική τράπεζα και τους δανειστές του κράτους να παρέμβουν.
Ο Αλμπαϊράκ ρίχνει το φταίξιμο κατά κύριο λόγο στην πανδημία για τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, παρόλο που η μείωση των αποθεματικών ξεκίνησε μήνες πριν από την εμφάνιση του κορωνοϊού.
Τα προβλήματα με τα αποθέματα εντάθηκαν κατά την αναταραχή στην αγορά που προηγήθηκε των δημοτικών εκλογών του Μαΐου του 2019. Τότε, μια εκτίμηση αναλυτών της JPMorgan οδήγησε στη μεγαλύτερη πτώση της τουρκικής λίρας για εκείνη την χρονιά. Μετά από αυτό, οι τουρκικές ρυθμιστικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα στην αμερικανική τράπεζα και άλλους.
Παρουσιάζοντας απόψεις όμοιες με του Ερντογάν, ο γαμπρός του αναφέρει ότι η εκτίμηση της JPMorgan ήταν μια «οικονομική επίθεση» στην Τουρκία.
Οι ξένες εμπλοκές αποτελούν σίγουρα ένα από τα θέματα του βιβλίου. Ο Αλμπαϊράκ αναφέρεται σε μια σειρά από tweets του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που αύξανε ορισμένους εμπορικούς δασμούς στο αποκορύφωμα της διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ για την τύχη ενός κρατούμενου Αμερικανού πάστορα.
«Όταν ξεκίνησα ως υπουργός Οικονομικών, υπήρχε μεγάλο πρόβλημα εξωτερικής εξάρτησης από ξένους πόρους, όπως στον τομέα της ενέργειας. Η πρώτη μου δουλειά ήταν να αντιμετωπίσω αυτήν την πραγματικότητα», γράφει.
Οι κινήσεις για τον περιορισμό των συναλλαγών ανταλλαγής των Τούρκων δανειστών με ξένους επενδυτές αποσκοπούσαν στη μείωση της εξάρτησης από ξένες ταμειακές ροές, γράφει ο Αλμπαϊράκ. Αντίθετα, πολλοί ξένοι επενδυτές είδαν μια καταπάτηση των αρχών της αγοράς και οδήγησαν τις συμμετοχές τους στις τουρκικές αγορές σε ιστορικά χαμηλά.
Συνεχίζοντας στη γραμμή Ερντογάν, ο γαμπρός του αναφέρει ότι βοήθησε στην προετοιμασία της για μια στροφή προς την Ανατολή.
Τέλος, δεν ξεχνάει να… ευλογήσει και τα γένια του αναφέροντας ότι το ερευνητικό σκάφος που αγόρασε ο ίδιος από τη Νορβηγία βρήκε ένα σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Αγία Σοφία άνοιξε ως τζαμί.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
Τουρκική λίρα: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο
Γιατί το σοκ στο πετρέλαιο προκαλεί πονοκέφαλο στον Ερντογάν
Τουρκία: Ξεπέρασε το 50% ο πληθωρισμός – Σε υψηλό εικοσαετίας
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News