Ενεργειακό κόστος: Με «δεμένα χέρια» προχωρά η ενίσχυση των νοικοκυριών
Μπορεί οι τιμές στην ενέργεια να έχουν αποκλιμακωθεί τις τελευταίες μέρες, αλλά όσο ο πόλεμος διαρκεί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς το πέπλο της αβεβαιότητας σκεπάζει όλες τις οικονομίες του κόσμου. Το οικονομικό επιτελείο μέσα στα επόμενα 24 ωρα αναμένεται να ανακοινώσει το νέο πακέτο για την ακρίβεια, και καθώς αυτό θα σχεδιαστεί πιθανότατα χωρίς την ευρωπαϊκή βοήθεια και με το βλέμμα στραμμένο στη δημοσιονομική σταθερότητα, όπως φαίνεται θα είναι στενότερο.
Εάν και τις προηγούμενες ημέρες αρκετά κυβερνητικά στελέχη είχαν αναφέρει σε συνεντεύξεις τους πως θα είναι αυξημένη η επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο για τον Μάρτιο, παρόλα αυτά οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν κάτι διαφορετικό, καθώς οι επιδοτήσεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο. Η επιδότηση για τις επιχειρήσεις παραμένει στα 150 ευρώ/MWh (0,15 ευρώ/kWh) για τις πρώτες 150 kWh κατανάλωσης και στα 110 ευρώ ανά MWh (0,11 ευρώ/kWh) για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 – 300 kWh για τα νοικοκυριά ενώ στα 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Bέβαια σε καμία περίπτωση η επιδότηση δεν μπορεί να είναι η ίδια, καθώς τον Φεβρουάριο η μέση τιμή έκλεισε στα 250 ευρώ όταν για τις 15 ημέρες του Μαρτίου η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει εκτοξευθεί στα 312 ευρώ -δηλαδή 100 ευρώ υψηλότερα.
Με αυτές τις τιμές, οι επιδοτήσεις του ρεύματος πλέον στα ίδια επίπεδα είναι πολύ μικρές και καλύπτουν πολύ μικρότερο ποσοστό της επιβάρυνσης των νοικοκυριών. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη βέβαια εάν θα είναι το τελικό ποσό επιδότησης και μετά τις ανακοινώσεις καθώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κάποιες εφεδρείες του προϋπολογισμού, όπως άλλωστε υπολόγιζε και πριν το πόλεμο και το οικονομικό επιτελείο, που θα αυξήσει το ποσό των επιδοτήσεων. Πλέον είναι δεδομένο όπως έχει αναφέρει και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πως οι υψηλές τιμές στην ενέργεια θα παραμείνουν για όλο το 2022.
Τον Μάιο οι αποφάσεις
Οι επιδοτήσεις είναι σίγουρο πως θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες. Εξάλλου και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην 13η έκθεση της Ελλάδας αναφερόταν ξεκάθαρα πως οι επιδοτήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τον Ιούνιο. Και όλα αυτά βέβαια πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος και ενταθεί η ενεργειακή κρίση, καθώς πλέον οι επιδοτήσεις κρίννονται πιο αναγκαίες από ποτέ.
Τον Μάιο, πάντως, θα βρισκόμαστε εν αναμονή των αποφάσεων που θα ληφθούν στις Βρυξέλλες για τον εάν θα ισχύσει και το 2023 η ρήτρα διαφυγής. Οι αποφάσεις, εάν είναι προς αυτή τη κατεύθυνση, θα δώσουν τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να συνεχιστεί η στήριξη απέναντι στις επιπτώσεις της ακρίβειας.
«Οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες και ευπροσάρμοστες και είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται. Παράλληλα, θα εξετάσουμε επειγόντως συγκεκριμένες επιλογές, βασιζόμενοι στην ανακοίνωση της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2022 για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου των αυξημένων τιμών της ενέργειας στους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα στους ευάλωτους πολίτες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η δημοσιονομική καθοδήγηση που συμφωνήθηκε σήμερα από το Eurogroup θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης» ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών.
Διαβάστε επίσης:
Eurogroup: «Κλειδί» ο Μάιος για τη δημοσιονομική πολιτική το 2023
Χρ. Σταϊκούρας: Τo Eurogroup επικρότησε την πρόοδο της Ελλάδας, δίδοντας ευοίωνες προοπτικές
Ακρίβεια: Ποια μέτρα στήριξης έχουν «κλειδώσει»
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News