Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ: Αύξηση 22% στις τιμές τροφίμων
Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές τροφίμων κρούουν τα Ηνωμένα Έθνη, προειδοποιώντας ότι αυτές θα μπορούσαν να ανέβουν κατά 22%, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδια και στις σοδείες του «σιτοβολώνα της Ευρώπης».
Σε σημερινή αναφορά του, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ περιέγραψε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες που θα έχει ο πόλεμος στα τρόφιμα παγκοσμίος. Η Ουκρανία και η Ρωσία μαζί αποτελούν πάνω από το 1/10 των θερμίδων που πωλούνται παγκοσμίως.
Λόγω του αυξανόμενου κόστους παραγωγής, πολλές χώρες θα μπορέσουν μόνο εν μέρει να ανταποκριθούν σε μια «ξαφνική και απότομη μείωση» σιταριού από τη Μαύρη θάλασσα και εξαγωγών ηλιέλαιου για τη σεζόν 2022-2023, σύμφωνα με τον FAO.
Αυτό θα οδηγήσει σε παγκόσμια αύξηση της τάξης του 22% στις τιμές των τροφίμων, ενώ το κενό στην εφοδιαστική αλυσίδα θα εξακολουθεί να υπάρχει αν ο πόλεμος συνεχίσει και η ενέργεια παραμείνει ακριβή.
«Οι πιθανές διαταραχές στις γεωργικές δραστηριότητες αυτών των δύο μεγάλων εξαγωγέων βασικών προϊόντων θα μπορούσαν να κλιμακώσουν σοβαρά την επισιτιστική ανασφάλεια παγκοσμίως. Οι τιμές των τροφίμων είναι ήδη εξαιρετικά υψηλές και ασταθείς παγκοσμίως» ανέφερε ο επικεφαλής του FAO, Qu Dongyu.
Στο χειρότερο σενάριο, σχεδόν 13,1 εκατομμύρια ακόμη άνθρωποι παγκοσμίως ενδέχεται να μην τρέφονται επαρκώς την επόμενη σεζόν. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, θα υπάρξει μια πτώση 25 εκατ. τόνων των εξαγωγών σιταριού και καλαμποκιού από την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Στο μέτριο σενάριο, το «σοκ» στην εφοδιαστική αλυσίδα θα άφηνε πεινασμένους επιπλέον 8 εκατομμύρια ανθρώπους.
Εξαιτίας του πολέμου, ο FAO υπολογίζει ότι θα μείνει ακαλλιέργητο ή ανεκμετάλλευτο το 20 με 30% της καλλιεργήσιμης γης της Ουκρανίας για το 2022.
Η παραγωγή της Ρωσίας δεν αναμένεται να επηρεαστεί στο άμεσο μέλλον, αλλά τα έσοδα των αγροτών αναμένεται να πέσουν κατακόρυφα λόγω των διεθνών κυρώσεων.
Τέλος, ο πόλεμος έχει προκαλέσει ένα κύμα προστατευτισμού με πολλές κυβερνήσεις να απαγορεύουν τις εξαγωγές τροφίμων για να ασφαλίσουν το απόθεμά τους. Ο FAO ζήτησε από τα κράτη να συνεχίσουν κανονικά το εμπόριο, υπογραμμίζοντας ότι ο προστατευτισμός επιδεινώνει το πρόβλημα με τις τιμές παγκοσμίως.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Διαβάστε επίσης:
«Βαρίδι» 300 ευρώ τον μήνα στον οικογενειακό προϋπολογισμό για τρόφιμα και ενέργεια
Καμπανάκι ΟΗΕ για «κόλαση» στις τιμές των τροφίμων
Πόσο θα στοιχίσει στην Ελλάδα ο πόλεμος στην Ουκρανία – Η ζημιά σε τέσσερα μέτωπα
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News