Business & Finance Τετάρτη 9/03/2022, 22:15
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Carlsberg: Δεν θα δώσει καθοδήγηση για τα κέρδη του 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Carlsberg: Δεν θα δώσει καθοδήγηση για τα κέρδη του 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

O πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα της Carlsberg για το 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου, στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν θα δώσει στους επενδυτές καθοδήγηση για την κερδοφορία της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, επικαλούμενος την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω των εξελίξεων. 

Όλη η ανακοίνωση του ομίλου:

«Καθώς περνάει κάθε μέρα, το σοκ μας αυξάνεται από την τρομερή ανθρωπιστική κρίση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία. Χιλιάδες ζωές χάνονται και εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού και δεσμευόμαστε πλήρως να τηρούμε όλες τις σχετικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σωστά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς φορείς.

Η πρώτη μας προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια και η ευημερία των περισσότερων από 1.300 συναδέλφων μας στην Ουκρανία. Έχουμε δημιουργήσει ένα καταφύγιο έκτακτης ανάγκης για να φιλοξενήσει όσους από τους υπαλλήλους μας και τις οικογένειές τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε ενεργά τις εγκαταστάσεις και τις δεξιότητές μας στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες για να παρέχουμε ανθρωπιστική υποστήριξη τόσο στους υπαλλήλους μας όσο και σε άλλους Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένης της παροχής καταφυγίου, μεταφοράς, τροφής και γλυκού νερού. Όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, εμείς, μαζί με τα ιδρύματα της Carlsberg, έχουμε κάνει δωρεά 10 εκατ. ευρώ για να στηρίξουμε τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στην Ουκρανία.

Επίσης, δικαίως, μας κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητές μας στη Ρωσία.

Νιώθουμε ηθική υποχρέωση απέναντι στους Ρώσους συναδέλφους μας που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Carlsberg και που δεν ευθύνονται για τις ενέργειες της κυβέρνησης. Είμαστε ιδιοκτήτες της Ζυθοποιίας Baltika από το 2000 και πλειοψηφικοί ιδιοκτήτες από το 2008. Οι 8.400 εργαζόμενοί μας στη Baltika αντιπροσωπεύουν περισσότερους από έναν στους πέντε του συνολικού παγκόσμιου εργατικού δυναμικού μας. Τιμούν με την εργασία τους την Carlsberg, η οποία είναι γνωστή για την ειλικρίνεια, τη δικαιοσύνη και την ισχυρή κουλτούρα που καθοδηγείται από αξίες.

Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να είναι business as usual. Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώσαμε ότι δεν θα υπάρξουν νέες επενδύσεις ή εξαγωγές από τον όμιλο Carlsberg στη Ρωσία. Έκτοτε, έχουμε σταματήσει κάθε διαφήμιση τόσο από τον Όμιλο Carlsberg όσο και από τη Ζυθοποιία Baltika στη Ρωσία και θα σταματήσουμε να παράγουμε και να πουλάμε την μπύρα Carlsberg στην ρωσική αγορά. Η ζυθοποιία Baltika θα λειτουργεί ως ξεχωριστή επιχείρηση, με σκοπό τη στήριξη των εργαζομένων μας και των οικογενειών τους.

Το μέλλον είναι εξαιρετικά απρόβλεπτο και εξετάζουμε μια πλήρη γκάμα στρατηγικών επιλογών για τις ρωσικές επιχειρήσεις μας. Κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής κρίσης, δεσμευόμαστε ότι τυχόν κέρδη που θα προκύψουν από την επιχείρηση στη Ρωσία θα διατεθούν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η εξέλιξη στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα επηρεάσει αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για το 2022. Τα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου και στις δύο αγορές ενδέχεται επίσης να υπόκεινται σε απομείωση. Το 2021, η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσώπευαν περίπου το 13% των εσόδων του ομίλου και περίπου το 9% των λειτουργικών κερδών από τις τρεις περιοχές μας.

Οι αγορές εκτός Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν επί του παρόντος περιορισμένο επιχειρηματικό αντίκτυπο. Ωστόσο, ο έμμεσος αντίκτυπος από την αύξηση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας, θα έχει αρνητικό, αλλά επί του παρόντος μη μετρήσιμο, αντίκτυπο στο κόστος των αγαθών και στο κόστος εφοδιαστικής αλυσίδας για το έτος.

Λόγω της πολύ υψηλής αβεβαιότητας που σχετίζεται με την Ουκρανία και τη Ρωσία και την πιθανή έμμεση επίδραση στον υπόλοιπο όμιλο, δεν θεωρούμε συνετό να παρέχουμε καθοδήγηση για το 2022 και ως εκ τούτου αναστέλλουμε την καθοδήγηση για την κερδοφορία μας για το έτος. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα παρέχουμε ενημερώσεις στην αγορά καθώς αυξάνεται η προβολή μας στα κέρδη».

 

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Μαζικό κύμα φυγής – Ποιές επιχειρήσεις της Δύσης αποχωρούν 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News