Χρηματιστήριο: Αψιμαχίες κοντά στις 790 μονάδες
Κοντά στο όριο των 790 ευρώ κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να προχωρούν σε λελογισμένη διόρθωση, αποφεύγοντας προς ώρας την προσπάθεια διάσπασης της αντίστασης των 800 μονάδων, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί δύσκολο έργο.
Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, υποχωρεί οριακά κατά 0,11% και διαμορφώνεται στις 791 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 786 μονάδες και υψηλό ημέρας τις 798 μονάδες.
Το σημερινό τόξο των διακυμάνσεων, όπως καθίσταται σαφές, περιορίζεται μόλις στις 12 μονάδες, δείγμα του κλίματος στασιμότητας και επιφυλακτικότητας που επικρατεί. Κι αυτό, μάλιστα, παρά το ανοδικό momentum των ευρωπαϊκών και διεθνών αγορών.
Η εικόνα στο «ταμπλό» είναι πανομοιότυπη με τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις, κατά τις οποίες οι επενδυτές κλήθηκαν να διαχειριστούν τις διορθωτικές κινήσεις και την προσπάθεια κατοχύρωσης των υψηλών κερδών της τελευταίας περιόδου.
Τραπεζικές ρευστοποιήσεις
Σε αρνητικά επίπεδα έχει διολισθήσει τις τελευταίες ώρες και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος παρά το ήπια ανοδικό ξεκίνημα, αυτή την στιγμή υποχωρεί κατά 2,20% και διαμορφώνεται στο επίπεδο των 505 μονάδων. Μάλιστα, οι πιέσεις είναι εντονότερες στις μετοχές των Eurobank και Τρ. Πειραιώς, οι οποίες αμφότερες καταγράφουν πτώση κατά 3%.
Πάντως, ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη μετοχή της Alpha Bank, η οποία συνεχίζει να πρωταγωνιστεί τόσο σε επίπεδο όγκου όσο και σε επίπεδο τζίρου (σ.σ. πρώτη θέση και σήμερα), ενόσω προσπαθεί να διατηρήσει την επαφή με τον στόχο ανάκτησης του ορίου του 1 ευρώ/μετοχή. Πιο αναλυτικά:
- Alpha Bank -2,41% 0,96 ευρώ
- Attica Bank -1,41% 0,21 ευρώ
- Eurobank -3,05% 0,572 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,38% 2,13 ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -3% 1,179 ευρώ
Προβάδισμα πωλητών
Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές, μετά την πρωινή «ισοπαλία» φαίνεται ότι έχουν πάρει μικρό «κεφάλι», προχωρώντας σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις. Ενδεικτική είναι η εικόνα στη μετοχή της Viohalco, η οποία καταγράφει απώλειες άνω του 2%. Κατά 1,90% και κατά 1,70%, αντίστοιχα, διολισθαίνουν οι μετοχές των Aegean και ΟΠΑΠ.
Στον αντίποδα, οι αγοραστές συνεχίζουν να «ποντάρουν» τη μετοχή του ΟΤΕ, η οποία ενισχύεται κατά 2,23%, ενώ αξιοσημείωτα στηρίγματα βρίσκει και η μετοχή της Coca-Cola (+1,75%). Συνολικά, αυτή την ώρα (14.00), 40 μετοχές κινούνται ανοδικά, 58 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ 11 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. O τζίρος, σε χαμηλά επίπεδα, διαμορφώνεται στα 33 εκατ. ευρώ, καθώς από το πρωί έχουν διακινηθεί 18 εκατ. τεμάχια. Η συνολική κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στα 52,6 δισ. ευρώ.
Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά τζίρο
- Alpha Bank -2,41% 5 εκατ. ευρώ
- ΟΤΕ +2,23% 3,8 εκατ. ευρώ
- Jumbo 0% 3,7 εκατ. ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -0,38% 2,9 εκατ. ευρώ
- Τρ. Πειραιώς -3% 2,8 εκατ. ευρώ
Οι μεγαλύτερες διακυμάνσεις ανά όγκο
- Alpha Bank -2,41% 5,1 εκατ. τεμάχια
- Eurobank -3,05% 4 εκατ. τεμάχια
- Τρ. Πειραιώς -3% 2,3 εκατ. τεμάχια
- Εθνική Τράπεζα -0,38% 1,3 εκατ. τεμάχια
- ΜΙΓ -1,56% 1 εκατ. τεμάχια
Στασιμότητα έως το τέλος του 2020;
Σε κάθε περίπτωση, οι διορθωτικές κινήσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνουν ενεργές τουλάχιστον έως τις εναπομείνασες συνεδρίασεις του 2020. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι οποίοι μιλούν στο moneyreview.gr, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος έλευσης ξένων κεφαλαίων. Πρόκειται για κεφάλαια, τα οποία εισέρευσαν στην ελληνική αγορά κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα κινητοποιηθούν εκ νέου εντός των πρώτων μηνών του 2021, προκαλώντας μια νέα ανοδική κίνηση, η οποία δεν αποκλείται να πυροδοτήσει την ανακίνηση και εγχώριων κεφαλαίων. Σ’ αυτό το σενάριο συνηγορούν και οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις του Γενικού Δείκτη, ο οποίος εδώ και αρκετές συνεδριάζεις εμφανίζεται διστακτικός ως προς τη διάσπαση των αντιστάσεων των 800 μονάδων.
Στο μεταξύ, οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι εξακολουθούν να ποντάρουν στο rebound των ελληνικών μετοχών, θεωρώντας ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών θα συγκαταλέγεται στους μεγάλους κερδισμένους του 2021. Κι αυτό, διότι η συγκυρία ευνοεί σημαντικά τις αναδυόμενες αγορές (σ.σ. σταθερή πτώση του δολαρίου), ενώ παράλληλα η νομισματική στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παρέχει άφθονη ρευστότητα (σ.σ. ρεκόρ για τις τιμές των ελληνικών ομολόγων) στην πληττόμενη περιφέρεια της Ευρωζώνης.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News