Business & Finance Παρασκευή 4/03/2022, 18:04
BUSINESS & FINANCE

Ευρώπη και ΗΠΑ ίσως περιορίσουν τα δικαιώματα της Ρωσίας στο ΔΝΤ

Στέρηση από τη Ρωσία δικαιώματος ψήφου και Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDR)

Ευρώπη και ΗΠΑ ίσως περιορίσουν τα δικαιώματα της Ρωσίας στο ΔΝΤ

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να περιοριστεί η επιρροή και η πρόσβαση της Ρωσίας στη χρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με έξι πηγές που επικαλείται το Reuters, το υπό συζήτηση σενάριο θα εντείνει την πίεση στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας  και θα βαθύνει την διεθνή απομόνωση της Μόσχας.

Η μια επιλογή που εξετάζεται είναι η εξ ολοκλήρου απομάκρυνση της Ρωσίας από το ΔΝΤ, που λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης, αν και θεωρείται δύσκολο – αν όχι νομικά αδύνατο – να επιτευχθεί.

«Υπάρχει μια συζήτηση, αλλά μάλλον είναι μη ρεαλιστική επιλογή η πλήρης εκδίωξη της Ρωσίας λόγω της απαιτούμενης απαρτίας» εξηγεί ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, αναφερόμενος στην ευρεία υποστήριξη που απαιτείται ανάμεσα στις χώρες-μέλη του ΔΝΤ.

Άλλη πηγή εξήγησε ότι ακόμα και τα μέλη του Ταμείου, που είναι ένοχα για γενοκτονία δεν έχουν εκδιωχθεί, καθώς θα έπρεπε να αποδειχτεί νομικά η παραβίαση της συμφωνίας με το ΔΝΤ.

Οι άλλες επιλογές που συζητιούνται περιλαμβάνουν την αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ρωσίας, καθώς και τον αποκλεισμό της πρόσβασής της στο ειδικό νόμισμα του ΔΝΤ, γνωστό ως  Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR).

Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι ενώ συζητήθηκε ο περιορισμός των δικαιωμάτων της Ρωσίας στο ΔΝΤ και ο αποκλεισμός της πρόσβασής της στα SDR, η συζήτηση παραμένει ευρύτερη.

«Υπάρχει μια συνεχόμενη συζήτηση για την εκδίωξη της Ρωσίας από όλα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα» ανέφερε μια τρίτη πηγή, προσθέτοντας πάντως ότι η συζήτηση για το ΔΝΤ επικεντρώθηκε κυρίως στο πώς θα εμποδίσουν τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει τα SDR της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ ανησυχούν ότι η Μόσχα, αποκομμένη από μεγάλο μέρος των αποθεματικών της αξίας 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα 17 δισ. δολάρια από τα αποθεματικά του ΔΝΤ τα οποία έλαβε πέρσι για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ως προς το πότε θα υπάρξει ένα συμπέρασμα από τις παρασκηνιακές συζητήσεις, οι πηγές αυτές σχολίασαν ότι το ζήτημα θεωρείται επείγον.

Ένας από τους αξιωματούχους ανέφερε ότι εξετάζονταν τα δικαιώματα της Ρωσίας καθώς υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το ΔΝΤ για να αποφύγει τις κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας.

«Οι Ηπα διερευνούν αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, η Κίνα, η Ινδία και άλλες χώρες ίσως αποτελέσουν πρόβλημα» σχολίασε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

JP Morgan: Η Ρωσία κινδυνεύει με μια κρίση όμοια της χρεοκοπίας του 1998

«Τοξικό» το ρωσικό πετρέλαιο – Αναζητούνται… τάνκερ για τη μεταφορά του

Ρωσία: Υποβάθμιση σε junk από Moody’s και Fitch

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News