Τι θα γίνει με τα μερίσματα το 2021
Εξαιρετικά φειδωλή αποδεικνύεται η μερισματική πολιτική των ευρωπαϊκών εισηγμένων, οι οποίες έχουν πληγεί σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα ανά την Ευρώπη.
Η μία εταιρεία μετά την άλλη, ήδη ανακοινώνει το «πάγωμα» της διανομής μερίσματος, σε μια προσπάθεια διαχείρισης του υψηλού κόστους της υγειονομικής κρίσης. Άλλωστε, η κερδοφορία των περισσότερων εταιρειών έχει δεχθεί ισχυρές πιέσεις.
Αυτή η σφιχτή μερισματική πολιτική, ωστόσο, δεν αποτελεί μόνο ευρωπαϊκό φαινόμενο. Κατά τη διάρκεια του β’ τριμήνου του 2020, τα παγκόσμια μερίσματα υποχώρησαν κατά 18%, ενώ κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου, σημείωσαν περαιτέρω πτώση κατά 14% σε σχέση με το 2019.
Το 2022 η επιστροφή στο 2019
Επενδυτές και αναλυτές δεν αναμένουν άμεση επιστροφή στα επίπεδα του 2019. Κι αυτό, διότι οι διοικήσεις είναι εξαιρετικά προσεκτικές, φοβούμενες μια αναζωπύρωση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Ακόμη δυσμενέστερη φαίνεται πως είναι η θέση όσων επιχειρήσεων έχουν λάβει κρατική στήριξη, όπως για παράδειγμα πολλές αεροπορικές και τραπεζικές εταιρείες της Ευρώπης, με τους μετόχους να μην αναμένεται να δουν μερίσματα για αρκετούς μήνες ακόμη.
«Οι εταιρείες θα παραμείνουν φειδωλές γιατί η ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες δεν θα ανακάμψει ομοιόμορφα και με τον ίδιο τρόπο σ’ όλους τους κλάδους» επισημαίνει ο Κάσπερ Έλμγκριν, αναλυτής της Amundi.
«Υπάρχουν πολλές εταιρείες, οι οποίες μείωσαν ή ανέστειλαν τη διανομή μερίσματος, ακόμη κι αν δεν χρειαζόταν να το κάνουν» προσθέτει επικουρικά ο Ίλγα Χόμπελτ, επενδυτής της Newton Investment Management, η οποία διαχειρίζεται μετοχές, αξίας 11 δισ. στερλινών.
Για το επόμενο έτος, ως εκ τούτου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα μερίσματα θα διαμορφωθούν σε επίπεδα σχεδόν τριών ποσοστιαίων μονάδων κάτω του 2019. Πλήρης ανάκαμψη αναμένεται το 2022, όταν τα μερίσματα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σχεδόν κατά 7% άνω των επιπέδων του 2019.
Ποιοι κλάδοι δέχθηκαν το μεγαλύτερο χτύπημα
Κατά τη διάρκεια του 2020, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στον κλάδο των τραπεζών, όπου το «μαχαίρι» έφθασε έως και το 95%, λόγω και των πιέσεων των εποπτικών αρχών για συντήρηση των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Την Τρίτη, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάλεσε τις τράπεζες της Ευρωζώνης να αποφύγουν τη διανομή μερισμάτων, παρότι επέτρεψε την πληρωμή ενός μικρού ποσού έως τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ακολούθησε ο κλάδος των ταξιδιωτικών επιχειρήσεων και των εταιρειών διασκέδασης, όπου τα μερίσματα περιορίστηκαν κατά 87%. Στον αντίποδα, η μείωση στα μερίσματα των υγειονομικών εταιρειών ανήλθε μόλις κατά 0,8%.
moneyreview.gr με πληροφορίες από FT
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News