Αμπράμοβιτς: H «πτώση» του αυτοκράτορα ήταν προδιαγεγραμμένη
Σχεδόν 20 χρόνια μετά την αγορά της Τσέλσι, ο Ρώσος μεγιστάνας αποχαιρετά το Ηνωμένο Βασίλειο
Ο κύβος ερρίφθη για τον Ρομάν Αμπράμοβιτς, ο οποίος επί 19 χρόνια αποτελούσε ένα success story τόσο στην πατρίδα του τη Ρωσία όσο και στη Βρετανία, όπου αποθεώθηκε για την επιτυχία της Τσέλσι αφότου την αγόρασε.
Η βρετανική κυβέρνηση, η Πρέμιερ Λιγκ, ακόμα και οι οπαδοί της λονδρέζικης ομάδας αδιαφορούσαν εδώ και χρόνια για τον αρκετά γνωστό τρόπο που ο Ρώσος ολιγάρχης απέκτησε την τεράστια περιουσία του.
Όμως, η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα. Τώρα που απειλείται με κυρώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση και το όνομά του συζητείται στη Βουλή των Κοινοτήτων, έβαλε αμέσως πωλητήριο στην Τσέλσι.
Σε μεγάλο πολέμιό του έχει αναδειχθεί ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Κρις Μπράιαντ, ο οποίος έχει επανειλημμένα ζητήσει κυρώσεις κατά του ίδιου του Αμπράμοβιτς.
Μάλιστα, παρουσίασε έγγραφο στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «…ο Αμπράμοβιτς παραμένει στο μικροσκόπιο των βρετανικών αρχών εξαιτίας των δεσμών του με το ρωσικό κράτος και τη δημόσια συσχέτισή του με διεφθαρμένες δραστηριότητες. Ένα παράδειγμα είναι ότι ο ίδιος έχει παραδεχτεί σε δικαστήριο ότι πλήρωσε για πολιτική επιρροή».
Οι Βρετανοί ήξεραν πώς ο Αμπράμοβιτς είχε αποκτήσει την περιουσία του
Βέβαια, όπως σημειώνει ο Guardian, όλα αυτά ήταν γνωστά στις βρετανικές αρχές. Είχαν αποκαλυφθεί σε βρετανικό δικαστήριο το 2012, όταν ο 55χρονος σήμερα μεγιστάνας ήρθε αντιμέτωπος με τον πρώην μέντορά του, Boris Berezovsky, και είχε αναγκαστεί να ομολογήσει πώς έβγαλε τα χρήματά του στη μετακομμουνιστική Ρωσία.
Η πλευρά του Berezovsky είχε υποστηρίξει ότι αυτός και ο Αμπράμοβιτς είχαν μια συμφωνία συνεργασίας για να μοιραστούν τα τεράστια έσοδα που αποκόμισαν από τη σύσταση της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Sibneft, κατηγορώντας τον δεύτερο ότι με στημένες δημοπρασίες πήρε τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.
Τότε, οι ίδιοι οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς είχαν αναφέρει ότι ο δισεκατομμυριούχος είχε πληρώσει τον πάλαι πότε μέντορά του περίπου 2 δισ. δολάρια για πολιτική επιρροή και προστασία στον τότε πρόεδρο της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν.
Οι λεπτομέρειες που ήρθαν στο «φως» κατά τη διάρκεια αυτής της δίκης ήταν σοκαριστικές για τον τρόπο που οι ρωσικές βιομηχανίες, οι οποίες ανήκαν στο κράτος κατά τη διάρκεια του κομμουνισμού, μεταφέρθηκαν στα χέρια των λίγων μετά τη ρήξη της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός ζούσε σε συνθήκες φτώχειας.
Το δικαστήριο είχε αποφασίσει υπέρ του Απράμοβιτς, παρατηρώντας πάντως ότι η Ρωσία τη δεκαετία του 1990 «δεν ήταν ένα κράτος δικαίου». Οι φιλόδοξοι άνθρωποι χρειάζονταν «krysha», μια ρωσική λέξη που αρχικά σήμαινε την πληρωμή για προστασία σε εγκληματίες και η σημασία της επεκτάθηκε για προστασία από πολιτικούς και γραφειοκράτες.
Μετά ήρθε ο Πούτιν, ο οποίος προειδοποίησε εξαρχής τους ολιγάρχες να μην τα βάλουν μαζί του. Ο Berezovsky δεν τον πήρε τόσο στα σοβαρά, ο τηλεοπτικός του σταθμός επέκρινε τον Πούτιν και τελικά ο ίδιος φοβούμενος για τη ζωή του κατέληξε στη Βρετανία.
Από την άλλη, όπως ακούστηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας δίκης, ο Αμπράμοβιτς δεν έκανε το ίδιο λάθος, απολαμβάνοντας πολύ καλές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το Κρεμλίνο. Είχε επίσης μια προνομιούχα σχέση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, καθώς μπορούσε να τον συναντά όποτε ήθελε για να συζητήσουν διάφορα ζητήματα.
Μετά το πέρας της δικαστικής διαμάχης με τον πρώην μέντορά του, οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς προσπάθησαν να υποβαθμίσουν όσα ακούστηκαν για τη σχέση του με τον Ρώσο ηγέτη. Ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Ο κ. Αμπράμοβιτς αποδέχτηκε ότι οι κ. Berezovsky και Patarkatsishvili θεωρούσαν ότι ο ίδιος ήταν κοντά με άτομα σε θέσεις εξουσίας στη Μόσχα. Όμως, όπως είχε εξηγήσει τότε αξιωματούχος του Κρεμλίνου, δεν ήταν μέλος του κύκλου του Πούτιν».
Αν και όλα τα παραπάνω ήταν γνωστά εδώ και χρόνια, πολλοί τα αγνοούσαν εσκεμμένα ή μη. Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάποιοι επανέρχονται στο γνωστό παρελθόν του Ρομάν Αμπράμοβιτς.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian
Διαβάστε επίσης:
Αμπράμοβιτς: Προς πώληση η Τσέλσι – Στα θύματα του πολέμου τα χρήματα
Ετοιμάζει βαλίτσες ο Αμπράμοβιτς – Πουλάει τα ακίνητα στο Λονδίνο
Ρωσία: Έχασε τη στήριξη των ολιγαρχών ο Πούτιν;
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News