Πληθωριστικός εφιάλτης στο 7%: Ενέργεια και σιτηρά βάζουν φωτιά στις τιμές
Σε αχαρτογράφητα νερά πλέει πλέον η ευρωπαϊκή οικονομία με το κόστος να μην μπορεί να εκτιμηθεί ακριβώς, όπως παραδέχθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Όπως μάλιστα ανέφερε, η ουκρανική κρίση θα επηρεάσει τις τιμές της ενέργειας αλλά θα υπάρξουν και επιπτώσεις στο ρυθμό του πληθωρισμού. Χθες, η Εurostat στις πρώτες της εκτιμήσεις, ανακοίνωσε πληθωρισμό της τάξεως του 5,8% για την Ευρώπη ενώ οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα ήταν πως τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 6,3%.
Το πληθωριστικό κύμα εξελίσσεται έντονα και οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα βρεθούν μπροστά σε ένα συνεχόμενο κύμα ανατιμήσεων.
Την Πέμπτη στις 10 Μαρτίου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει τα στοιχεία για το πληθωρισμό του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο πληθωρισμός αναμένεται να αναρριχηθεί στα επίπεδα του 7%.
Ο στόχος που είχε τεθεί πάντως στον προϋπολογισμό για πληθωρισμό της τάξεως του 1% έχει πάει ήδη περίπατο, ενώ πλέον και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί για το 2022 στο 4%. Πρόσθεσε, δε, ότι η επίπτωση που έχει το ενεργειακό κόστος στον πληθωρισμό γίνεται εμφανής από τους αριθμούς, αφού ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα είναι της τάξεως του 4%, στο ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται στο 31,5%.
Ο Αρμαγεδώνας των σιτηρών
Μπορεί το ενεργειακό κόστος που ήδη ήταν αυξημένο και αναμένεται να ενταθεί λόγω της ουκρανικής κρίσης να παραμένει οδηγός του πληθωρισμού, παρόλα αυτά ακόμη ένας κίνδυνος φαίνεται πως ξεπηδά και αυτός είναι οι τιμές των σιτηρών.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη, επίπτωση στον πληθωρισμό θα υπάρξει και από τις ανατιμήσεις στα σιτηρά, καθώς η Ευρώπη εισάγει το 30% αυτών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, εκτιμώντας μάλιστα πως οι ανατιμήσεις στα σιτηρά μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον αύξηση του πληθωρισμού κατά 1% στην Ευρώπη.
Την Τρίτη 1 Μαρτίου, η γαλλική αγορά που ρυθμίζει τις τιμές σε ολόκληρη την Ευρώπη, έκλεισε για τα μαλακά σιτάρια στα 351 ευρώ για τα συμβόλαια Μαρτίου. Στο καλαμπόκι οι τιμές των συμβολαίων διαμορφώνονται στα 340 ευρώ για τον Μάρτιο. Το πρωί της 2ας Μαρτίου είδε τα συμβόλαια Μαρτίου σε μαλακό σιτάρι και καλαμπόκι να ανοίγουν στα 383 και 365 ευρώ ο τόνος αντίστοιχα.
Με κλειστή τη θάλασσα του Αζόφ απ’ όπου φορτώνονται τα ρωσικά σιτάρια και τα ουκρανικά λιμάνια σε κατάσταση πολιορκίας, η αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών φαντάζει αυτήν την ώρα πάντως ακατόρθωτη.
Διαβάστε επίσης:
«Επιμένει» σε υψηλό 25ετίας ο πληθωρισμός στο 6,3% – Νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη
Οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου σε έξι αριθμούς
Προϋπολογισμοί από την αρχή λόγω της κρίσης στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News