Business & Finance Τετάρτη 16/12/2020, 20:10
ΑΓΟΡΕΣ

«Διψασμένες» για IPOs οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες

«Διψασμένες» για IPOs οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες

Ετοιμες να ξεχυθουν στην αγορά εμφανίζονται κάποιες από τις τεχνολογικές εταιρείες της Ευρώπης για αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPOs) στις αρχές του επόμενου έτους καθώς δεν συμμετείχαν στο «πάρτι» των αμερικανικών. 

Οι αποτιμήσεις του τεχνολογικού τομέα εκτινάχθηκαν στα ύψη, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τάσεις, όπως οι online αγορές και το delivery, θα συνεχιστούν και μετά την πανδημία. Οι ΗΠΑ είχαν την πρωτιά σε αρχικές δημόσιες εγγραφές αντλώντας το ποσό ρεκόρ των 81 δισ.δολαρίων από τις αρχές του έτους έως σήμερα, με βάση στοιχεία της Refinitiv. Αναφέρεται χαρακτηριστικά η μετοχή της εταιρείας delivery DoorDash και της Airbnb που έκαναν άλμα 70% και 115% κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής τους στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την προηγούμενη εβδομάδα.

Αντιθέτως, οι ευρωπαϊκές IPOs έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής εφέτος μόλις 19 δισ.δολάρια – πρόκειται για το χαμηλότερο ποσό τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία, εν μέρει επειδή υπάρχουν πιο εναλλακτικές ελκυστικές προτάσεις, για παράδειγμα στον χώρο του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου. Ομως, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, περιμένουν στην ουρά περίπου 50 ευρωπαϊκές εταιρείες από τον χώρο τεχνολογίας για IPOs στις αρχές του 2021. Μεταξύ των εταιρειών αυτών συγκαταλέγονται η εταιρεία online delivery Deliveroo, η εταιρεία στον χώρο της κυβερνοασφάλειας Darktrace, το site ηλεκτρονικού εμπορίου musicMagpie και η online εταιρεία λιανικής Trustpilot.  

moneyreview.gr
   
   
   
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News