Κυρώσεις κατά της Ρωσίας: Σοκ και δέος ή προειδοποιητική βολή;
Ως προειδοποιητικό χτύπημα και όχι ένα δραματικό μέτρο, που θα μπορούσε να κόψει κάθε πρόσβαση της Ρωσίας σε χρηματοδότηση, εξέλαβε η αγορά το πρώτο πακέτο κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Καθώς είναι σαφές ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να κλιμακώσει τις κυρώσεις, ανάλογα με τη στάση του Βλαντιμίρ Πούτιν, οι επενδυτές περιμένουν τα επόμενα βήματά της, που θα μπορούσαν να στοχεύσουν σε περισσότερες ρωσικές τράπεζες ή να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να μετατρέπει ρούβλια σε ξένα νομίσματα.
«Αποκόψαμε την ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση», δήλωσε χθες το βράδυ ο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας κυρώσεις σε βάρος δύο ρωσικών τραπεζών, της ρωσικής «ελίτ και των οικογενειών τους» αλλά και των πωλήσεων ρωσικών ομολόγων στο εξωτερικό.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί επενδυτές και άλλοι επενδυτές που έχουν σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν θα μπορούν να αγοράζουν στη δευτερογενή αγορά ρωσικά ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την 1η Μαρτίου. Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αυτοί αντιμετωπίζουν ήδη περιορισμούς στην απόκτηση κρατικών ομολόγων της Ρωσίας από την πρωτογενή αγορά.
«Βραχυπρόθεσμα, αυτό δεν αναμένεται να έχει μεγάλες επιδράσεις στη ρωσική οικονομία», λέει στο Bloomberg ο Clay Lowery, του International Finance. «Όμως μακροπρόθεσμα, αυτά τα μέτρα, σε συνδυασμό με τα μέτρα από τις ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να υπονομεύσουν την οικονομική ανάπτυξη».
Ήδη, οι ρωσικές επενδύσεις δέχονται σημαντικές πιέσεις αφότου η κρίση κλιμακώθηκε.
Το κόστος ασφάλισης του ρωσικού χρέους μέσω των CDS εκτοξεύτηκε κοντά στις 432 μονάδες βάσης, από μόλις 100 μονάδες βάσης που ήταν στα μέσα του Δεκεμβρίου. ETFs που αγοράζουν ρωσικές μετοχές βυθίστηκαν χθες, με το ύψους 1,4 δισ. δολαρίων VanEck Russia ETF να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση από το πρώτο σοκ του κορωνοϊού, τον Μάρτιο του 2020.
Το ρούβλι χάνει πάνω από 5% από τις αρχές του έτους και είναι το χειρότερο σε επιδόσεις νόμισμα στον κόσμο.
Όπως είπε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν κυρίως στην πρωτογενή αγορά, η οποία και είναι σημαντική για την άντληση χρηματοδότησης. Και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει εφαρμόσει ένα παρόμοιο μέτρο.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε την Τετάρτη ότι θα απαγορεύσει την έκδοση και διανομή νέων κρατικών ομολόγων της Ρωσίας στην Ιαπωνία.
«Εφόσον οι κυρώσεις δεν περιλαμβάνουν τα υπάρχοντα ρωσικά ομόλογα, εμείς και οι αγορές θα είμαστε εντάξει», είπε στο Bloomberg ο Jack McIntyre, διαχειριστής κεφαλαίων της Brandywine Global Investment Management. «Γιατί μπορούμε να πουλήσουμε τις θέσεις μας εάν χρειαστεί ή να τις αυξήσουμε. Αυτές δεν είναι σκληρές κυρώσεις».
Η εκτίμηση πως οι κυρώσεις ήταν ένα προειδοποιητικό χτύπημα και όχι μία κίνηση «σοκ και δέος» ενισχύθηκε από την ανάκαμψη της εταιρείας αλουμινίου United Co Rusal στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, που ενισχύθηκε έως και 9% σήμερα. Βέβαια η εταιρεία, που παράγει το ένα τέταρτο του τζίρου της στην Ρωσία, έχει χάσει σχεδόν το 25% της αξίας της από τις 17 Φεβρουαρίου.
Ενώ οι κυρώσεις σημαίνουν ότι η Ρωσία δεν θα μπορεί να δανειστεί στο εξωτερικό για κάποιο καιρό, η χώρα μπορεί να τα βγάλει πέρα χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, λέει ο Guido Chamorro, της Pictet Asset Management. Τα διπλά πλεονάσματα, το χαμηλό χρέος και τα υψηλά αποθέματα σημαίνουν ότι η Ρωσία είναι σχετικά αυτάρκης.
«Οι κυρώσεις κάνουν πολύ πιο δύσκολη την έκδοση εξωτερικού χρέους για τη Ρωσία, αλλά πραγματικά δεν το χρειάζεται», συμφωνεί η Cathy Hepworth, της PGIM Fixed Income.
Οι κάτοικοι ΗΠΑ κατείχαν μακροπρόθεσμα ρωσικά ομόλογα ύψους 14 δισ. δολαρίων τον Δεκέμβριο, λίγο περισσότερα από ό,τι τα τουρκικά, αλλά λιγότερα από τα μισά σε σχέση με τα νορβηγικά.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Διάγγελμα Μπάιντεν για το Ρωσο-Ουκρανικό: Η πρώτη δέσμη κυρώσεων
Κομισιόν: Μπλόκο στην πρόσβαση της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές αγορές – Εκτός λίστας κυρώσεων ο Πούτιν
Η Γερμανία «παγώνει» τον Nord Stream 2
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News