Κομισιόν: Προτείνει δέσμη με κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια για τις επιχειρήσεις
Νέες προτάσεις θα παρουσιάσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λειτουργία μεγάλων εταιρειών στην Ε.Ε., υποχρώνοντάς τες να ελέγχουν ότι οι προμηθευτές τους σε ολόκληρο τον κόσμο δεν χρησιμοποιούν σκλάβους ή παιδική εργασία και ότι σέβονται τα περιβαλλοντικά κριτήρια, σύμφωνα με προσχέδιο των προτάσεων που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Η νέα δέσμη προτάσεων θα υποχρεώνει επίσης τα διοικητικά συμβούλια εταιρειών της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι το επιχειρηματικό μοντέλο και η στρατηγική τους ευθυγραμμίζονται με τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη έως 1,5 Κελσίου, όπως συμφωνήθηκε με τη συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα.
Οι επιχειρήσεις της ΕΕ θα πρέπει να είναι βέβαιες ότι οι προμηθευτές τους δεν κάνουν χρήση καταναγκαστικής εργασίας, παιδικής εργασίας, δεν διαθέτουν ανεπαρκείς χώρους εργασίας ως προς την υγεία και την ασφάλεια, δεν εκμεταλλεύονται εργαζομένους ή δεν διαπράττουν περιβαλλοντικά αδικήματα, όπως εκπομπές αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ρύπανση ή απώλεια βιοποικιλότητας και υποβάθμιση του οικοσυστήματος.
Η πρόταση της Κομισιόν θα γίνει νόμος μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με τις κυβερνήσεις της ΕΕ που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από έναν χρόνο.
Η πρόταση υπολογίζεται ότι θα εφαρμοστεί σε 13.000 επιχειρήσεις της Ε.Ε. Βασικό κριτήριο θα είναι ότι μια επιχείρηση απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζομένους και έχει καθαρό τζίρο άνω των 150 εκατ. ευρώ.
Το όριο θα είναι χαμηλότερο – 250 εργαζόμενοι και 40 εκατ.ευρώ όσον αφορά στον κύκλο εργασιών — για εταιρείες σε κλάδους που έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο, όπως ένδυσης, υποδημάτων, ξυλείας, τροφίμων και ποτών, πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα, μετάλλων, δομικών υλικών, καυσίμων ή χημικών.
Ο νόμος θα ισχύει επίσης για περίπου 4.000 εταιρείες που έχουν τη βάση τους εκτός της Ε.Ε., αλλά δραστηριοποιούνται στην ένωση. Για αυτές, βασικό κριτήριο θα είναι ένας καθαρός τζίρος 150 εκατ.ευρώ να αντλείται από δραστηριότητές τους εντός της Ε.Ε. ή στην περίπτωση που εμπίπτουν στους κλάδους με υψηλό αντίκτυπο ο τζίρος θα πρέπει να ανέρχεται στα 40 εκατ. ευρώ.
Η συμμόρφωση με αυτούς τους στόχους θα παρακολουθείται από την Ε.Ε. και από τις κυβερνήσεις. Οι εταιρείες που δεν θα συμμορφώνονται θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Διαβάστε επίσης:
Ε.Ε.: Αναλαμβάνει δράση για την καταπολέμηση του «greenwashing»
Οι 31 πιο βιώσιμες ελληνικές επιχειρήσεις για το 2022
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News