Μέταλλα: Τελειώνουν οι καλές ημέρες
Τον τερματισμό του ράλι στην αγορά των μετάλλων προεξοφλεί η JP Morgan, η οποία θεωρεί ότι ο ανοδικός κύκλος του χαλκού, του αλουμινίου και των υπόλοιπων βασικών μετάλλων έχει σχεδόν παρέλθει.
Τον Δεκέμβριο, η τιμή του χαλκού «χτύπησε» υψηλό επτά ετών, χάρη στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ως απόρροια των θετικών ειδήσεων από το μέτωπο του εμβολίου καθώς και της ισχυρής ζήτησης από την Κίνα.
Ωστόσο, αυτή η τάση βαίνει προς ολοκλήρωση. «Αν και οι τιμές θα μπορούσαν να ενισχυθούν για λίγο ακόμη, χάρη στο momentum από το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης των ΗΠΑ, ο πιστωτικός κύκλος στην Κίνα έχει ήδη κορυφωθεί» εξηγεί η επενδυτική τράπεζα. Κι αυτό, μάλιστα, εννέα ολόκληρους μήνες πριν το αναμενόμενο.
«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η επιβράδυνση στην κινεζική πιστωτική επέκταση κατά το 2021, θα αποτελέσει βαρίδι στην τιμή των βασικών μετάλλων, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα θα υπο-αποδώσουν έναντι του ρυθμού ανάκαμψης των υπόλοιπων αγορών» συνεχίζει η JP Morgan.
Την ίδια ώρα, εκτιμά ότι παρά το ενδεχόμενο εμφάνισης νέων αγορών κατά την επόμενη 10ετία, ως απόρροια της στροφής προς «καθαρότερες» μορφές ενέργειας, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τα επόμενα δύο χρόνια.
Εξάρτηση από την Κίνα
Αυτό σημαίνει ότι η αγορά των μετάλλων θα παραμείνει υψηλά εξαρτώμενη από την κινεζική ζήτηση, γεγονός το οποίο υπονομεύενται από:
- Την επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης
- Την ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος
- Την απόσυρση μέρους των υποστηρικτικών μέτρων, τα οποία είχαν ληφθεί στο πλαίσιο της πανδημίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή τους κυριότερων μετάλλων είναι συνυφασμένη -σε μεγάλο βαθμό- με τη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για χαλκό και άλλα πρωτογενή υλικά.
Δηλώνει neutral από bullish
Υπό αυτό το πρίσμα, η JP Morgan δηλώνει «neutral» -από «bullish» προηγούμενως- για τα βασικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, το αλουμίνιο, το νικέλιο κ.α.
Μάλιστα, εκτιμάει ότι η τιμή του χαλκού θα υποχωρήσει κάτω των 7.700 δολαρίων ανά τόνο στο α’ τρίμηνο του 2021, ενώ στο δ’ τρίμηνο θα διολισθήσει πέριξ των 6.500 δολαίων ανά τόνο.
Παρόμοιου εύρους πτωτική κίνηση αναμένεται και στα υπόλοιπα βασικά μέταλλα, λόγω των επίμονα υψηλών επιπέδων των διαθέσιμων αποθεμάτων.
Γ.Χ.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News