Στο τραπέζι το επίδομα ακρίβειας: Πότε, πόσο και για ποιους
Με την πίεση της ακρίβειας να αυξάνεται πολύ περισσότερο αφού χθες η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πληθωρισμό της τάξεως του 6,2%, η κυβέρνηση επιταχύνει την χορήγηση του επιδόματος για ευάλωτα νοικοκυριά όπως χαμηλοσυνταχιούχους, ανέργους, πολύτεκνους λίγο πριν το Πάσχα.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως προσανατολίζεται προς το παρόν σε ανάλογο επίδομα όπως αυτό των Χριστουγέννων, της τάξεως των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αλλά και διπλό επίδομα για τους δικαιούχους του ΚΕΑ.
Το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων
Πάντως, ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών απέκλεισε για άλλη μια φορά χθες την εφαρμογή οριζοντίων μέτρων στήριξης . «Θέλουμε να παρέμβουμε στοχευμένα και να βοηθήσουμε κοινωνικά ευάλωτους».
Για να ληφθεί η όποια απόφαση, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει αρχικά να έχει μια ακριβή εικόνα για τα έσοδα του Φεβρουαρίου. Σε δεύτερη φάση θα αναμένει και τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2021,στις 4 Μαρτίου.
Επιπλέον, η κυβέρνηση θα περιμένει να δει και πως θα καταλήξει η ένταση στην Ουκρανία καθώς στο απαισιόδοξο σενάριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει παραπάνω εφεδρείες για να μπορέσει να σβήνει τη «φωτιά» των λογαριασμών που λαμβάνουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Μέχρι τώρα οι μηνιαίες επιδοτήσεις βγαίνουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης χωρίς να χρειάζεται να συνδράμει ο κρατικό προϋπολογισμός. Παρόλα αυτά εάν τα πράγματα χειροτερέψουν στο ενεργειακό επίπεδο, θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός, κάτι το οποίο έχει τονίσει και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών.
Η κυβέρνηση, πάντως, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει χαμηλά τους τόνους των παροχών καθώς οι αγορές βρίσκονται στη γωνία και περιμένουν για το στραβοπάτημα με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να βρίσκεται ήδη πέριξ του 2,6%.
Ο στόχος του ελλείμματος (1,4%) δεν θα πρέπει να εκτροχιαστεί, συν ότι τα πράγματα δυσκολεύουν λόγω των δημοσιονομικών κανόνων που επιστρέφουν από το 2023. Στην κατάθεση, πάντως, του νέου Προγράμματος Σταθερότητας στην Κομισιόν, στα τέλη Απριλίου, η κυβέρνηση θα ενσωματώσει ένα νέο σενάριο βάσης για τον προϋπολογισμό του 2022 που θα στηρίζεται, σε τρεις παράγοντες: Στις τιμές της ενέργειας, τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.
Διαβάστε επίσης:
Γ. Οικονόμου: Εξετάζεται στοχευμένο επίδομα κατά της ακρίβειας
Ρεκόρ 25ετίας στον πληθωρισμό – Έφθασε το 6,2% τον Ιανουάριο, στο +154% η τιμή του αερίου
Διπλό «πρέσινγκ» από πληθωρισμό και αγορές στο οικονομικό επιτελείο
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News